Το Μεσοχώρι του Γιάννη Δαλαμάγκα…

ΒΙΒΛΙΟ-«ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ» ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΩΑ ΓΗ

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2021 11:00

Αφιερωμένο στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε, το Μεσοχώρι Ελασσόνας, είναι το βιβλίο που συνέγραψε και κυκλοφόρησε πρόσφατα ο συνταξιούχος δάσκαλος Γιάννης Δαλαμάγκας.

Το βιβλίο τιτλοφορείται «Η Πατρίδα μας, Μεσοχώρι Ελασσόνας» και είναι το τρίτο βιβλίο του κ. Δαλαμάγκα (προηγήθηκαν τα «Περιδιαβαίνοντας τον χρόνο» και «Το σχολείο του χθες»), είναι δε ένας φόρος τιμής στην πατρογονική του εστία. Ο Γιάννης Δαλαμάγκας κατοικεί μόνιμα στην Κάτω Αχαγιά Αχαΐας, σε σχολείο της οποίας υπηρετούσε και τέλειωσε την ακαδημαϊκή του καριέρα. Στο προλογικό του σημείωμα ο δημοσιογράφος Χρήστος Πριτσαπίδουλας τονίζει ανάμεσα σε άλλα για το βιβλίο ότι: «Η Αγάπη στη μικρή Πατρίδα, τη γενέθλια, ανήκει στον δάσκαλο, από πολύ παλιά, τον πρωτομάστορα της μάθησης του παιδιού, του βασανισμένου μια ζωή «να μας κάνει ανθρώπους», κάτω από αντίξοες, απάνθρωπες συνθήκες. Ποιος θα εκτιμήσει το έργο του δασκάλου στη διάσωση της μνήμης; Είναι αυτός που γνωρίζει σε βάθος πρόσωπα και καταστάσεις. Είναι αυτός που αγαπάει τον τόπο κι ας τον πληγώνει, αν είναι εκεί που «φύτρωσε». Πώς να ξεχάσει ακόμη και την πιο μικρή λεπτομέρεια. Έτσι βάζει ως στόχο ζωής «να τα γράψει» να τα διασώσει για τους επερχόμενους, όσους απ’ αυτούς έχουν συναίσθημα.
Ένας απ’ αυτούς είναι ο εκπαιδευτικός Ιωάννης Αχιλ. Δαλαμάγκας (που τίμησε για δεκαετίες την εργασία του και τερμάτισε ευδοκίμως). Είναι από εκείνους που ανέπνεε και σκεφτόταν τη μικρή πατρίδα του, το Μεσοχώρι Ελασσόνας. Ποτέ δεν αποκόπηκε από τη φύτρα του. Κι από ένα σημείο και μετά άρχισε να «χτίζει» το βιβλίο του χωριού του, του Μεσοχωρίου Ελασσόνας - βιβλίο δύσκολο στη σύνθεσή του, μετ’ εμποδίων η συλλογή των στοιχείων. Στο τέλος το αποτέλεσμα είναι άριστο (σε 252 σελίδες). Έκδοση όχι μόνο για τους κατοίκους και τους ....καταγόμενους, αλλά και τους υποψιασμένους για το άγνωστο Έλληνες που το ερευνούν» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Πόση ευαισθησία πρέπει να κρύβει ο δάσκαλος, που αφού πέρασε από τα μειονοτικά σχολεία της Ξάνθης και της Αττικής, κατέληξε στην Κάτω Αχαγιά διευθυντής. Έργο του, τρία βιβλία.
Θ.Α.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass