Ο Γιάννης Στάνκογλου συνταρακτικός «Προμηθέας Δεσμώτης»

ΑΥΡΙΟ ΣΕ LIVE STREAMING

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2021 14:01

Κάποια φερέφωνα (μορφών) εξουσίας κρατούν (και κρατιούνται από) ακολουθίες (και) με υποζύγια (προϊόντα) ολ(οκληρωτ)ικής αποκτήνωσης. Συζητώντας με έναν φίλο πριν από την παράσταση (συμπαραγωγή Θεάτρου Πορεία με ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης) του «Προμηθέα Δεσμώτη» στο Ηρώδειο, μου ήρθε για άλλη μία φορά στη μνήμη (και) ο Μάνος Κατράκης ως «Οιδίπους Τύραννος» σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη το 1974.

Στη συνέχεια, ηλεκτριστικά καθηλωτικός σε συναρπαστική μέθεξη (συν)αισθήσεων, ο συνταρακτικός Γιάννης Στάνκογλου έδωσε μία τιτάνια ερμηνεία ως ο «Προμηθέας Δεσμώτης» που ευχόμουν πάντα να δω, με ανεκτίμητη παλέτα σε διακυμάνσεις αποχρώσεων και υπόσταση μεγέθους στο σθένος του τραγικού Ήθους. Οι δύο μεγαλύτερες ανδρικές ερμηνείες σε παραστάσεις τραγωδίας που έχω δει. Η σύλληψη και η ερμηνεία της (δι)α–χρονικότητας του τραγικού λόγου του Αισχύλου στο παλλόμενο σώμα της σκηνικής πράξης όπως το εμψύχωσε ο Άρης Μπινιάρης απέδωσε οργανικά τους πιο γόνιμους καρπούς.
Οι ηθοποιοί συνέθεσαν ένα μοναδικό σύνολο μονάδων με εξαίσια ακρίβεια αρμονίας επιπέδου: ο Άρης Μπινιάρης (Κράτος), ο Κωνσταντίνος Γεωργαλής (Βία), ο Δαυίδ Μαλτέζε (Ήφαιστος), ο Αλέκος Συσσοβίτης (Ωκεανός), ο Ιωάννης Παπαζήσης (Ερμής) και η μαγική Ηρώ Μπέζου σε ένα απαράμιλλο αμάλγαμα σπαραγμού και λυρισμού κλάσεως ως Ιώ ισορροπώντας μετέωρη εκτός σώματος, όπως και ο Χορός των Ωκεανίδων που ενσάρκωσαν επίσης εκπληκτικά οι Αντριάνα Αντρέοβιτς, Δήμητρα Βήττα, Φιόνα Γεωργιάδη, Κατερίνα Δημάτη, Γρηγορία Μεθενίτη, Νάνσυ Μπούκλη, Δώρα Ξαγοράρη, Λεωνή Ξεροβάσιλα και Αλεξία Σαπρανίδου. Μία σπάνια παράσταση που καταρχάς οφείλει τουλάχιστον να επαναληφθεί, καθώς αξίζει τεράστιας προσοχής και περαιτέρω διεθνούς προβολής και ανταπόκρισης ούσα αν μη τι άλλο η καλύτερη σκηνική απόδοση τραγωδίας που έχω δει. Επί της παρούσης η αυριανή παράσταση στο Θέατρο του Τεχνολoγικού Πάρκου Λαυρίου με ταυτόχρονη παρουσίαση και σε live streaming προσφέρει μία τέτοια ευκαιρία, όπως π.χ. και στο φιλοθεάμον κοινό της Λάρισας που είτε δεν είχε δυνατότητα να την παρακολουθήσει πριν από δύο μήνες στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ είτε θέλει να την ξαναδεί.
Μιχάλης Δ. Ταμπούκας
Ηθοποιός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass