CINE ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Κινηματογραφική ποικιλία...

ΔΡΑΜΑΤΑ, ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ, ΚΩΜΩΔΙΕΣ ΚΑΙ ΘΡΙΛΕΡ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΙΝΕΜΑ

Δημοσίευση: 26 Σεπ 2021 11:40
Από την ταινία «Ένας Θρίαμβος» Από την ταινία «Ένας Θρίαμβος»

Με επτά καινούργιες ταινίες ξεκίνησε η νέα κινηματογραφική εβδομάδα. Οι φίλοι του σινεμά θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν από δράματα και περιπέτειες, μέχρι κωμωδία και θρίλερ. Ξεχωρίζουν οι ταινίες «Ένας Θρίαμβος», «Μια Τετάρτη του Μαΐου» και «Εξαφάνιση Ανηλίκου».


* Ένας Θρίαμβος (Un Triomphe). Δραματική κωμωδία, γαλλικής παραγωγής του 2020, σε σκηνοθεσία Εμανουέλ Κουρκόλ, με τους Καντ Μεράντ, Πιέρ Λοτέν, Μαρίνα Χαντς, Νταβίντ Αγιάλα, Λαμίν Σισοκό κ.ά. Ακόμα μία τεράστια εμπορική επιτυχία στη Γαλλία, έπειτα από το φιλμ «Αντίο, Ηλίθιοι», που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα, κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες. Μία κωμωδία, με δραματικές πτυχές και κοινωνικά μηνύματα, που συνδέει και ισορροπεί ικανοποιητικά ο Εμανουέλ Κουρκόλ, κερδίζοντας και το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας. Το σενάριο, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, και συγκεκριμένα την ιστορία του Σουηδού ηθοποιού και σκηνοθέτη Γιαν Γιάνσον, όταν ανέβασε το 1985 το θεατρικό έργο του Μπέκετ «Περιμένοντας τον Κοντό» στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Κούμλα με κρατούμενους και αυτοί απέδρασαν στη δημόσια πρεμιέρα της παράστασης. Ο Κουρκόλ μεταφέρει την ιστορία του στη Γαλλία και ανανεώνει το ενδιαφέρον με τα κοινωνικά σχόλια για τη χώρα του, το σωφρονιστικό σύστημα, τα στερεότυπα μιας αδιάφορης κοινωνίας, χωρίς να χάνει το χιούμορ του ή τη συγκινησιακή φόρτιση που προσφέρει η απελευθερωτική δύναμη της τέχνης.

* Μια Τετάρτη του Μαΐου (Chaharshanbeh, 19 Ordibehesht): Δραματική ταινία, ιρανικής παραγωγής 2015, σε σκηνοθεσία Βαχίντ Τζαλιλβάντ, με τους Σαχρόκ Φορουτανιάν, Νίκι Καρίμι, Μπορζού Αχμάντ κ.ά. Ακόμα ένα κινηματογραφικό διαμαντάκι από το Ιράν, που δικαιολογεί πλήρως τα βραβεία που έχει κερδίσει, μεταξύ των οποίων και στο Φεστιβάλ Βενετίας το 2015, από τη Διεθνή Ένωση Κριτικών. Τον Βαχίντ Τζαλιβάντ, τον γνωρίσαμε στην Ελλάδα το 2018, με το αξιοπρόσεκτο δράμα «Περίπτωση Συνείδησης». Εδώ, με καθυστέρηση έξι χρόνων, βλέπουμε το ντεμπούτο του στη σκηνοθεσία, σε ένα κοινωνικό δράμα, ένα κρεσέντο μελαγχολίας, αλλά και ένα στοχαστικό φιλμ, πλούσιο σε ειλικρινή αισθήματα, με πολλαπλά μηνύματα. Για το εύρος της καταπίεσης της γυναίκας στο Ιράν, τις δυσκολίες της εργατικής τάξης, τη φτώχεια που διαλύει τις ανθρώπινες σχέσεις και τις οικογένειες.

* Εξαφάνιση Ανηλίκου (My Son). Θρίλερ, αμερικανικής παραγωγής του 2021, σε σκηνοθεσία Κριστιάν Καριόν, με τους Τζέιμς ΜακΑβόι, Κλερ Φόι, Γκάρι Λιούις, Τομ Κάλεν κ.ά. Έχει το ενδιαφέρον του αυτό το δραματικό θρίλερ, αλλά μάλλον περισσότερο κεντρίζουν τα παράδοξα που το συνοδεύουν. Πρώτον, είναι το αγγλόφωνο ριμέικ της γαλλικής παραγωγής από τον ίδιο σκηνοθέτη, τον Κριστιάν Καριόν, μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια. Τότε με πρωταγωνιστή τον Γκιγιόμ Κανέ και τώρα τον Τζέιμς ΜακΑβόι. Δεύτερον, όπως και στην πρώτη ταινία, ο πρωταγωνιστής δεν έχει μπροστά του σενάριο ή διαλόγους, εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους ηθοποιούς, προκειμένου να επιτευχθεί η αυθεντικότητα των αντιδράσεων του ΜακΑβόι, μπροστά σε ένα τραγικό γεγονός. Την εξαφάνιση του 7χρονου γιου του από μία κατασκήνωση στα Χάιλαντς της Σκωτίας, που γρήγορα γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για απαγωγή κι ενώ η αστυνομία δείχνει να παρατά τις έρευνες. Και μόνο η εξαφάνιση ενός παιδιού για τους γονείς, ακόμη και για λίγα λεπτά, είναι ένα σοκαριστικό γεγονός, πόσο μάλλον όταν ο πατέρας, όπως στην «Εξαφάνιση Ανηλίκου» είναι ένας απόντας πατέρας, που εξαιτίας της εργασίας του, έχει απομακρυνθεί και από την πρώην σύζυγό του και συνειδητοποιεί ότι το μοναχοπαίδι του έχει απαχθεί.

* Δρόμος από Πάγο (The Ice Road). Περιπέτεια, αμερικανικής παραγωγής του 2021, σε σκηνοθεσία Τζόναθαν Χένσλι, με τους Λίαμ Νίσον, Μπέντζαμιν Γούοκερ, Άμπερ Μιντθάντερ, Μάρκους Τόμας, Λόρενς Φίσμπερν κ.ά. Ο ακαταπόνητος Λίαμ Νίσον, που παίζει τα τελευταία χρόνια με ρυθμούς πολυβόλου σε αδιάφορες έως μετριότατες περιπέτειες, επί το πλείστον, μπαίνει ξανά σε μια δυναμική περιπέτεια, αυτήν τη φορά σαν οδηγός φορτηγού που πρέπει να διασχίσει έναν παγωμένο ωκεανό, για να διασώσει εγκλωβισμένους εργάτες ορυχείου.

* Εκρηκτικό Κοκτέιλ (Gunpowder Milkshake). Περιπέτεια, αμερικανικής - γαλλικής παραγωγής του 2021, σε σκηνοθεσία Ναβότ Παπουσάντο, με τους Κάρεν Γκίλαν, Λένα Χέντι, Πολ Τζιαμάτι, Κλόε Κόλμαν, Μισέλ Γιέο, Αντζελα Μπάσετ, Ραλφ Άινεσον, Κάρλα Γκουτζίνο κ.ά. Βίαιη περιπέτεια, που στον ρόλο του Τζέισον Στέιθαμ ή του Κιάνου Ριβς ή ακόμη και των βετεράνων Βιν Ντίζελ και Ντουέιν Τζόνσον βλέπουμε ένα γυναικείο καστ, την Κάρεν Γκίλαν ως πρωταγωνίστρια και από κοντά τις Λένα Χέντι, Μισέλ Γιέο, Άντζελα Μπάσετ και Κάρλα Γκουτζίνο. Με τη βασική ηρωίδα να ακολουθεί το επάγγελμα της -εξαφανισμένης για 15 χρόνια- μητέρας της, εκείνο της εκτελέστριας και να τα βάζει με πλήθη ανδρών δολοφόνων, για να σώσει τη ζωή μίας 8χρονης αλλά και τη δική της, βοηθούμενη από τη μητέρα της που επανεμφανίζεται και τη γυναικεία παλιοπαρέα της.

* Μπλε Βάλτος (Blue Bayou). Αγωνιώδες δράμα, αμερικανικήης παραγωγής του 2021, σε σκηνοθεσία του Τζάστιν Τσονγκ, με τον ίδιο και την Αλίσια Βικάντερ. Ένας Αμερικανο-κορεάτης, που μεγάλωσε στη Λουιζιάνα και έχει αποκτήσει οικογένεια, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την απέλαση. Αγχωτικό δράμα, που μιλά για τα κακώς κείμενα στο θέμα των υιοθεσιών στις ΗΠΑ, τον διάχυτο ρατσισμό, αλλά και τα κρυμμένα καλά μυστικά, που μπορεί να τινάξουν στον αέρα τη ζωή των ανθρώπων. Φιλμ με ενδιαφέρουσα υπόθεση, αλλά και αδυναμίες, κυρίως λόγω του χαώδους ορισμένες φορές σεναρίου, που αποδυναμώνει το βασικό στόρι. Η ταινία ήταν και επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Κανών 2021.

* No Heroes: Καλογυρισμένο, ευγενικών προθέσεων, ελληνικό ντοκιμαντέρ που αξίζει την προσοχή μας, σε σκηνοθεσία Γιώργου Βιτσαρόπουλου.
Το φιλμ επικεντρώνεται στην ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο του Αθλητικού Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων (ΑΣΚΑ) στο Μαρούσι. Η ομάδα επέτρεψε στο κινηματογραφικό συνεργείο να παρακολουθήσει τις εσωτερικές διεργασίες, από τις προπονήσεις και τους αγώνες, μέχρι τις μετακινήσεις της, ενώ τα μέλη της παραχώρησαν συνεντεύξεις για το πώς βρέθηκαν στο αναπηρικό αμαξίδιο, για το άθλημα που έδωσε νόημα στη ζωή τους, τους έδωσε πνοή, να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της αναπηρίας και την αδιαφορία της κοινωνίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass