Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θρίαμβος της InDONNAtión στο Παλέρμο

ΕΝΤΥΣΕ ΜΟΥΣΙΚΑ ΔΥΟ ΕΚΘΕΣΕΙΣ - ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΟΣ ΣΑΠΚΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΤΣΟΛΑΚΗ

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2021 11:33

Τις εντυπώσεις της και την εμπειρία της καταγράφει η δημοσιογράφος του Δημοτικού Ραδιοφώνου κ. Κωνσταντίνα Καρυδάκη από την «επίσκεψη» του γυναικείου συγκροτήματος του ΔΩΛ InDONNAtiόn στο Παλέρμο της Ιταλίας. Εκεί η InDONNAtiόn έντυσε μουσικά την περιοδική έκθεση «WAAG. We Are All Greeks! Είμαστε Όλοι Έλληνες!» που γίνεται με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αλλά και τα εγκαίνια της έκθεσης στο Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης Palazzo Belmonte Riso, γνωρίζοντας την αποθέωση.

«Θρίαμβο κατήγαγε το γυναικείο φωνητικό σύνολο του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας InDONNAtiόn στο Παλέρμο όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «WAAG. We Are All Greeks! Είμαστε Όλοι Έλληνες!» την οποία διοργάνωσε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και η Ελληνική Κοινότητα Σικελίας «Τρινακρία», με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821» γράφει η Κωνσταντίνα Καρυδάκη, για να συνεχίσει λέγοντας ότι: «Στην έκθεση αυτή, σε επιμέλεια του Francesco Piazza, βασισμένη σε μια ιδέα του Λαρισαίου Βασίλη Καραμπάτσα και του Francesco Piazza, παρουσιάζονται έργα Ελλήνων και Ιταλών εικαστικών, οι οποίοι σύμφωνα με τον επιμελητή της έκθεσης «έχουν κάνει μια πολύ σημαντική ερμηνευτική δουλειά επικαιροποιώντας ιδανικά και περιεχόμενα σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση και θέτοντας νέα ερωτήματα για το πώς αυτά άλλαξαν μετά από 200 χρόνια, αλλά και πόσα από αυτά εξακολουθούν να είναι έγκυρα και ζωντανά στη συνείδηση του καθενός της».
Την έκθεση “έντυσε” μουσικά μια πρωτότυπη σύνθεση του μαέστρου της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας Χρήστου Κτιστάκη με τίτλο «Ελλάς 1821», εμπνευσμένη από το ποίημα «Hellas» του Percy Bysshe Shelley, από τη γυναικεία χορωδία InDONNAtiόn υπό τη διεύθυνση του μαέστρου της δρ. Δημήτρη Κτιστάκη, επίκουρου καθηγητή Τ.Μ.Σ. Ιονίου Πανεπιστήμιου και συνοδεία πιάνου της Φρόσως Αστ. Κτιστάκη.
Στα εγκαίνια της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη, η InDONNAtiόn ερμήνευσε ζωντανά τη δημιουργία του Χρήστου Κτιστάκη, ενώ κατά τον χρόνο που διήρκεσε, ο επισκέπτης μπορούσε να παρακολουθήσει τη χορωδία από βίντεο που προβάλλονταν συνεχώς.
Το ίδιο έγινε και στα εγκαίνια της έκθεσης στο Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης Palazzo Belmonte Riso στο Παλέρμο την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία τόσο ως προς την προσέλευση του κόσμου όσο και καλλιτεχνικά. Στην αίθουσα Γιάννη Κουνέλλη όπου στεγάζεται μια εγκατάσταση αυτής της κορυφαίας μορφής της ευρωπαϊκής τέχνης, με παλιές ντουλάπες να κρέμονται από το ταβάνι, άλλες χάσκουσες και άλλες ερμητικά κλειστές, που γέμισε ασφυκτικά, η InDONNAtiόn έκλεψε τις εντυπώσεις.
Τα δάκρυα στα μάτια του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Χαράλαμπου Τσολάκη, τα θερμά συγχαρητήρια του περιφερειάρχη Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σικελικής Ταυτότητας Alberto Samonà, η συγκίνηση και το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού, το αποδεικνύουν.
Όμως, η πραγματική αποθέωση συνέβη την επόμενη μέρα, στη συναυλία της χορωδίας μας στο Περιφερειακό Αρχαιολογικό Μουσείο Αντόνιο Σαλίνας, όπου ανάμεσα στις αρχαιότητες ερμηνεύτηκαν έργα της σύγχρονης έντεχνης ελληνικής δημιουργίας, -μεταξύ άλλων- έργα του Μάνου Χατζιδάκι (σε διασκευή Πάνου Κοσμίδη), χορωδιακές διασκευές του Μάριου Κ. Αντωνίου, του Μιχάλη Σαπουντζή, καθώς και πρωτότυπες συνθέσεις για χορωδία και πιάνο του Σπύρου Δεληγιαννόπουλου (α’ εκτέλεση) και του Γιάννη Σαμπροβαλάκη.
Μια ξεχωριστή «νότα» στη συναυλία χάρισε η ερμηνεία γνωστών κινηματογραφικών μελωδιών του Μίκη Θεοδωράκη, σε διασκευή του Κωστή Κριτσωτάκη.
Εκτός από τον ενθουσιασμό, τη συγκίνηση, τα συγχαρητήρια, η InDONNAtiόn δέχτηκε προτάσεις για νέες συνεργασίες, ακόμη και για ηχογραφήσεις!
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων Πάνος Σάπκας και ο διευθυντής του ΔΩΛ Απόστολος Αλεξίου που συνόδευαν την αποστολή, δεν μπορούσαν να κρύψουν την υπερηφάνειά τους. Ο μεν, επισημαίνοντας ότι ο πολιτισμός αποτελεί προτεραιότητα για τον Δήμο μας, σε συνδυασμό μάλιστα με την εξωστρέφεια, ο δε τονίζοντας τη μακρά ιστορία και προσφορά του Ωδείου μας στη μουσική εκπαίδευση και παραγωγή, ευχαριστώντας αμφότεροι θερμά για την άψογη διοργάνωση και φιλοξενία. Να σημειωθεί, ότι ο κ. Σάπκας συζήτησε με τον κ. Τσολάκη το ενδεχόμενο συνεργασίας για συναυλίες, αλλά και παραστάσεις αρχαίου δράματος σε αρχαία θέατρα της περιοχής.
Ήταν μια καθόλα επιτυχημένη δράση που εκπροσώπησε επάξια την πόλη μας και δημιούργησε ισχυρούς δεσμούς τόσο σε καλλιτεχνικό όσο και σε ανθρώπινο επίπεδο, προϊδεάζοντας για ένα ακόμα λαμπρότερο μέλλον.

Gallery άρθρου