Η Λάρισα αποχαιρετά τον Κυρ. Κατζουράκη

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ

Δημοσίευση: 24 Οκτ 2021 12:10

Την απέραντη θλίψη του για την απώλεια του Κυριάκου Κατζουράκη εκφράζει με μήνυμά του ο δήμαρχος Λαρισαίων και πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης.

Ο κ. Καλογιάννης αναφέρεται στο κενό που αφήνει στον κόσμο της τέχνης, του πολιτισμού και των κοινωνικοπολιτικών αγώνων, αλλά και στη δωρεά του εμβληματικού του έργου «Γκουέρνικα 1» στη Δημοτική Πινακοθήκη. Αναλυτικά ο Απόστολος Καλογιάννης δήλωσε: «Με απέραντη θλίψη αποχαιρετούμε τον διακεκριμένο εικαστικό Κυριάκο Κατζουράκη, πρόεδρο της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Η απώλειά του αφήνει ένα μεγάλο κενό στον κόσμο της τέχνης, του πολιτισμού, της διανόησης, αλλά και των κοινωνικοπολιτικών αγώνων.
H πόλη μας, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα είχε τη μεγάλη τιμή να οργανώσει και να παρουσιάσει την τελευταία του δουλειά με τίτλο «Αναφορά στην Γκουέρνικα». Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως ήταν επιλογή του ιδίου να παρουσιαστεί η έκθεσή του στο Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα και ήταν ιδιαίτερα τιμητικό για την πόλη μας. Ο Κυριάκος Κατζουράκης, άνθρωπος με ανήσυχο πνεύμα και κριτική σκέψη με ουσιαστική άποψη για το κοινωνικό γίγνεσθαι, δούλευε συστηματικά πάνω στη ζωγραφική, το θέατρο, τη μουσική, τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο. Μια πολυσχιδής προσωπικότητα που αποτύπωνε στο έργο του την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα μέσα από την ένταση των συναισθημάτων του. Η σεμνότητα του Κυριάκου Κατζουράκη γοήτευε όλους όσοι είχαμε τη χαρά και την τιμή να τον γνωρίσουμε.
Η δωρεά του εμβληματικού έργου του Guernika I, θα τιμά εσαεί τον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα και θα προκαλεί πάντα τους θεατές μέσα από τα διαχρονικά μηνύματα που εκπέμπει, εκφράζοντας τα αντιπολεμικά μηνύματα αλλά και την κοινωνική διαμαρτυρία μέσω της τέχνης.
Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στη σύντροφό του Κάτια Γέρου και στον γιο του Άρη Κατζουράκη».
Τα μέλη της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας -Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα Γιάννης Μπόλης, Λουίζα Καραπιδάκη, Λίνα Τσίκουτα και Θεοδώρα Τσιάτσιου αποχαιρετούν τον διακεκριμένο εικαστικό, πανεπιστημιακό και πρόεδρο της Καλλιτεχνικής Επιτροπής Κυριάκο Κατζουράκη. «Η δημιουργία του Κυριάκου Κατζουράκη αποτελεί μία από τις πιο ολοκληρωμένες και γόνιμες προτάσεις της ελληνικής τέχνης. Στις ζωγραφικές συνθέσεις του μορφοποιεί τη ζωτική του σχέση με τον κόσμο, παρουσιάζει ολόκληρο σύμπαν μορφών με προεξάρχουσα την πολιτική, την ιστορική και την κοινωνική διάσταση. Από τη ζωή στην τέχνη η στάση του Κυριάκου Κατζουράκη παρέμεινε σταθερή και ακράδαντη, χωρίς υποχωρήσεις, συμβιβασμούς, διαπραγματεύσεις. Αντιμετώπιζε την τέχνη ως ενιαία έκφραση από τη ζωγραφική έως το θέατρο και τον κινηματογράφο. Από το «Τέμπλο ‒ οίκος Ενοχής» μέχρι τον «Δρόμο προς τη Δύση», η τέχνη του εκδηλώθηκε με ένταση και ορμή είτε σε προσωπικό είτε σε συλλογικό επίπεδο. Οι εικόνες του με τις αδιαμφισβήτητες εικαστικές αξίες τους σφράγισαν την εποχή μας. Καλό κατευόδιο» αναφέρεται στο μήνυμα της Καλλιτεχνικής Επιτροπής.
Συλλυπητήριες ευχές στη σύντροφο της ζωής του, Κάτια Γέρου, και στον γιο του Άρη, εκφράζουν η αντιπρόεδρος κ. Άννυ Ψάρρα και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass