Η ιστορία του Βόλου μέσα από τα μάτια του Θανάση Βογιατζή

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΑ ΔΥΟ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 13 Νοε 2021 11:05

Τα δύο βιβλία του «ΕΑΣΑΔια-Μέρες Δωσιλογισμού στον Βόλο» και «Η Νίκη μας και πάλι,

πρωτάθλημα θα πάρει» (Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή) του δημοσιογράφου συγγραφέα Θανάση Κ. Βογιατζή παρουσιάζει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Εύβοιας, την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου στις 7.30 μ.μ. στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο. Ομιλητής θα είναι ο Σωτήρης Κέλλας δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Ελευθερία», ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας-Εύβοιας Δ. Χορταργιάς και η εκπρόσωπος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣ.Θ.ΣτΕ.Ε.
Θα ακολουθήσει συζήτηση του συγγραφέα με τους παρευρισκόμενους.
Με το βιβλίο «Η Νίκη μας και πάλι πρωτάθλημα θα πάρει» ο αναγνώστης από τις πρώτες σελίδες βρίσκεται ξαφνικά πίσω στον κοινωνικο-πολιτικό χωρο-χρόνο των αρχών του 1900 στον Βόλο και στην Ελλάδα. Ένα δυνατό ταξίδι με το καράβι του χρόνου, με μια μπάλα πάνινη στο χέρι, φορώντας ένα ζευγάρι χιλιοεπισκευασμένα παπούτσια και μ’ έναν θρυλικό καραβοκύρη, ξεριζωμένο από τη γενέθλια γη του, όπως ο Παντελής Μαγουλάς, συμμετέχοντας σ’ έναν αγώνα ζωής που το βράδυ γινόταν πανηγύρι στα προσφυγικά δωμάτια του συνοικισμού και στις καρδιές του εργατικού του κόσμου. Το βιβλίο λοιπόν αυτό, δεν περιορίζει τον ορίζοντά του μόνο στην ομάδα της Νίκης Βόλου ή μόνο στο ποδόσφαιρο. Καταγράφονται ιστορικά στοιχεία για όλη την αθλητική «γεωγραφία» σε επίπεδο Νίκης, αλλά και συλλόγων και δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας και Θεσσαλίας.
Παρουσιάζεται ανάγλυφα η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα διαχρονικά της πόλης, με τους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες που επιδρούν άμεσα στην αθλητική υπόσταση της περιοχής και στους ανθρώπους της, με τις αντιστάσεις απέναντι σε εισβολείς και πολιτικά κατακάθια της περιοχής (ακόμη και στον αθλητισμό υπάρχουν ως γνωστόν τέτοια, πολύ δε περισσότερο στις μέρες μας), αλλά και με τα μεγάλα οράματα, τις μεγάλες θυσίες και τους αμέτρητους διωγμούς ανθρώπων που αγάπησαν τον τόπο και την ζωή.

ΓΙΑ ΤΑ ΕΑΣΑΔΙΑ
Στα ΕΑΣΑΔια σκιαγραφείται η δράση του Εθνικού Αγροτικού Συνδέσμου Αντικομμουνιστικής Δράσης (ΕΑΣΑΔ), μιας ένοπλης δωσιλογικής οργάνωσης στην περιοχή του Βόλου, μέσα από τα δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής, προσωπικές μαρτυρίες, αρχειακές πηγές και τη σχετική βιβλιογραφία. Βέβαια, ο συγγραφέας, προσπαθώντας να φωτίσει τη δράση του ΕΑΣΑΔ, μας εντάσσει στην ιστορία του εργατικού κινήματος στον Βόλο, στις συνθήκες που επικράτησαν έπειτα από την τριπλή φασιστική Κατοχή, στη δράση του ΚΚΕ και των ΕΑΜικών οργανώσεων.
Η έρευνα του συγγραφέα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «τοπική», με την έννοια ότι διατηρεί τη σχετική της αυτονομία από τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην υπόλοιπη χώρα, δίχως ωστόσο να τα παραγνωρίζει ή να τα παραμερίζει.
Αντίθετα, κινείται στο δικό τους γενικό πλαίσιο. Αυτό που αποδεικνύει η συγκεκριμένη έρευνα είναι ότι και στον Βόλο εκφράστηκαν (πώς θα μπορούσε εξάλλου να γίνει κι αλλιώς;) οι γενικότερες τάσεις εξέλιξης του απελευθερωτικού κινήματος, της ταξικής πάλης στη χώρα μας.
Παραθέτοντας αρχειακές πηγές και άλλα ιστορικά ντοκουμέντα, αναδεικνύει την ταξική ταυτότητα των πρωτοβουλιών εναντίον της ΕΑΜικής Αντίστασης, στις οποίες πρωτοστάτησαν ως εμπνευστές, χρηματοδότες και καθοδηγητές, οι μεγαλοβιομήχανοι του Βόλου, έχοντας στραμμένο το βλέμμα και στην επόμενη μέρα, δηλαδή στην τύχη της αστικής εξουσίας, έπειτα από την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass