13 κόκκινες «εκκωφαντικές» απουσίες...

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΧΘΕΣ Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ «ΕΝΑ ΦΟΡΕΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΟΛΑΪΝ» ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ - ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Δημοσίευση: 26 Νοε 2021 21:08

Ενα φόρεμα αδειανό. Για μια Ελένη. Μια Βασιλική. Κωνσταντίνα. Καρολάιν. Γαρυφαλλιά. Αννα. Σταυρούλα. Μαρία. Ελένη. Μόνικα. Δώρα. Νεκταρία. Ονόματα γυναικών σε μια λίστα θλιβερή.
Κάθε όνομα και ένα κόκκινο φόρεμα. Κόκκινες κηλίδες στον τοίχο του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας. Κόκκινες κηλίδες στη σάρκα της κοινωνίας. 13 κόκκινα αδειανά φορέματα που συμβολίζουν την απουσία τοποθετήθηκαν στην πρόσοψη του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, αλλά και επί της Κούμα. 13 φορέματα για καθεμιά γυναικοκτονία που σημειώθηκε το τελευταίο έτος στη χώρα μας, αλλά και γι’ αυτές τις γυναίκες που ποτέ δεν μάθαμε το όνομά τους. 13 λάβαρα που φωνάζουν «ποτέ ξανά».


Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών πραγματοποιήθηκε χθες στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας η εικαστική εγκατάσταση με τίτλο «Ένα φόρεμα για την Καρολάιν».
13 κόκκινα φορέματα τοποθετήθηκαν στο Γαλλικό Ινστιτούτο με σκοπό να υπενθυμίσουν σε όλους τα τελευταία γεγονότα στη χώρα μας και παγκοσμίως, για να ευαισθητοποιήσουν, ενεργοποιήσουν και αφυπνίσουν την κοινωνία ενάντια στη βία κατά των γυναικών, να δώσουν φωνή και να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στο παγκόσμιο αυτό φαινόμενο. 13 κόκκινα φορέματα -άδεια- κρεμασμένα σε κρεμάστρες, για να μας θυμίζουν τις γυναίκες που θα έπρεπε να τα φοράνε, δημιουργώντας μια παρουσία εν απουσία, και κόκκινα συμβολίζοντας παράλληλα τη ζωτικότητα και τη βία. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη, αφού πολλοί ήταν αυτοί που σταμάτησαν μπροστά στο Γαλλικό Ινστιτούτο και φωτογραφήθηκαν με φόντο τα κόκκινα φορέματα, ενώ γνωστός επιχειρηματίας της πόλης έστειλε 13 τριαντάφυλλα για καθεμία γυναικοκτονία.
Τη δράση υλοποίησε το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας σε συνεργασία με την εικαστική επιμελήτρια-μουσειολόγο Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου, την Γκαλερί Braggart και με την υποστήριξη της οργάνωσης Women Act μέσω της συντονίστριας Λάρισας κ. Βάσως Μέκρα.
Μιλώντας στην «Ε» η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου κ. Χρύσα Βουλγαράκη θα πει ότι: «Η φωνή της Λάρισας ήταν πολύ δυνατή. Ήταν μια φωνή επωνύμων και ανωνύμων. Για μένα το πιο σημαντικό είναι αυτό: ότι αυτή η εικαστική παρέμβαση που κάναμε για να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είχε αντίκτυπο σε ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Μάλιστα είχαμε μια ευαισθητοποίηση ενός πολίτη, του κ. Κουκουράβα, ο οποίος μας πήρε τηλέφωνο και μας είπε ότι διάβασε στην «Ελευθερία» τη δράση που κάνουμε και έστειλε σαν δώρο 13 λευκά τριαντάφυλλα για τη μνήμη των γυναικών που χάθηκαν και ένα μπουκέτο για μας και για τη δράση. Για μένα προσωπικά και ως Χρύσα και ως φορέας θεωρώ ότι ήταν η επιτυχία του μηνύματος, άγγιξε πολύ κόσμο. Του χρόνου να είναι άδειες οι κρεμάστρες». Από την πλευρά της η κ. Βάσω Μέκρα σημείωσε ότι: «Η Women Act είναι ένα πανελλαδικό δίκτυο το οποίο προσπαθεί να φέρει σε επαφή γυναίκες, γυναίκες δραστήριες, γυναίκες που εργάζονται και έχουν ένα κοινό όραμα. Στόχος είναι να ενθαρρυνθούν ώστε να διεκδικήσουν περισσότερα πράγματα για τον εαυτό τους και βέβαια να ωφελήσει συνολικά την κοινωνία. Στα θέματα που αφορούν στη γυναίκα η Women Act προσπαθεί να περάσει κάποιο μήνυμα, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το θέμα των κακοποιημένων γυναικών, ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, η Women Act προσπαθεί να αφυπνίσει τις γυναίκες να αναγνωρίσουν τα σημάδια της κακοποίησης ώστε να μπορέσουν να ζητήσουν βοήθεια».
Η Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου τόνισε ότι: «Η τέχνη αποτελεί ένα πολύ ισχυρό όπλο ώστε το ευρύ κοινό να καταλάβει με άμεσο και παραστατικό τρόπο τα διάφορα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας. Η παρουσία ενός τόσο στυγερού φαινομένου όπως είναι η βία κατά των γυναικών σε διάφορες μορφές τέχνης, δημιουργεί εύφορο έδαφος για την ευρύτερη αφύπνιση του κοινού, ώστε να ευαισθητοποιηθεί, να γίνει ένα με το γεγονός και να είναι σε θέση να αποτρέψει τη συνέχειά του».
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass