Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκθέματα του Διαχρονικού στην Αθήνα

ΘΑ ΕΚΤΕΘΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ «ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ-ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ»

Δημοσίευση: 04 Δεκ 2021 21:01

Σε μια μεγάλη έκθεση θα συμμετάσχει -μέσω των εκθεμάτων που δανείζει-

το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας. Η έκθεση φέρει τον τίτλο «Χαρακτική – Από την Προϊστορία στην Ελλάδα του Σήμερα», τη διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και θα διεξαχθεί από τις 29 Δεκεμβρίου 2021 έως τις 18 Φεβρουαρίου 2022 στην Αίθουσα «Νίκος Κεσσανλής» στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Ταύρος). Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας δανείζει 13 εκθέματά του, μεταξύ των οποίων αναθηματικές και επιτύμβιες επιγραφές, ψηφίσματα, μια επιτύμβια ρωμαϊκή επιγραφή, ένα ψήφισμα της πόλης της Κραννώνος, ένας αναθηματικός βωμός, μια επιστολή ενός Μακεδόνα βασιλιά προς κάποιον Θεσσαλό επιστάτη του, νεολιθικές σφραγίδες και άλλα.
Μάλιστα εκτός από το Διαχρονικό, στην έκθεση δανείζουν εκθέματά τους το Σπηλαιογραφικό Μουσείο, το Σπηλαιολογικό Μουσείο Χετάο (Κίνα), το Αρχείο του Υπουργείου Πολιτισμού στο Παρίσι, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Επιγραφικό Μουσείο, το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πεκίνου (Κίνα), το Αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου, ο ΟΔΑΠ, το Καλλιγραφικό Μουσείο Σαγκάης (Κίνα), το Μουσείο Τεριάντ, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, το Ναυτικό Μουσείο Πειραιά,  η Εθνική Πινακοθήκη, το Σινιϊαπωνικό Μουσείο Κέρκυρας και το Άγιον Όρος. Η έκθεση αναπτύσσεται στον Χώρο Χρονολογικά, ώστε να γίνει κατανοητό το ταξίδι της Γραφής, της Γνώσης και της Χαρακτικής Τέχνης. Η Πορεία ξεκινά με Προϊστορικές Βραχοχαράξεις από την Κίνα, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Συνεχίζεται στους Αρχαίους Ιστορικούς Χρόνους με τα Σύμβολα, Σφραγίδες, Επιγραφές, Σφραγιδόλιθους από Μουσεία Αρχαιολογικά και Ιστορικά της Ελλάδας και της Κύπρου. Προχωράει στην Κίνα με Αρχαίες Γραφές, αλλά και Ιστορικές Εκτυπώσεις Χαρακτικής Τέχνης από Μουσεία της Κίνας. Συνεχίζεται στην Ευρωπαϊκή Χαρακτική, του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης, του Ιμπρεσιονισμού και της Ιαπωνικής Τέχνης (από Συλλογές). Προχωρά σε Λιθογραφίες Ξένων Περιηγητών στην Ελλάδα από Ελληνικά Ιστορικά Μουσεία και σε Ξυλογραφίες Εικόνων του Αγ. Όρους. Η Πορεία αυτή τελειώνει με Χαρακτικά Έργα Ελλήνων Χαρακτών μελών του Ε.Ε.Τ.Ε. Αφ’ ενός (από Συλλογές) με τα έργα Χαρακτών, που δεν ζουν πια και που πολλοί από αυτούς κατέδειξαν με τα Xαρακτικά τους σημαντικά γεγονότα και τους αγώνες της Νεότερης Ιστορίας του τόπου μας, κι αφ’ ετέρου με τα Χαρακτικά έργα Σύγχρονων Χαρακτών, μερικά από τα οποία καταδεικνύουν και την τεχνική εξέλιξη της ψηφιακής Χαρακτικής Τέχνης στην Ελλάδα. Μάλιστα η Λάρισα θα έχει διπλή «εκπροσώπηση», αφού εκτός από το Διαχρονικό Μουσείο, θα εκτεθούν και έργα του Αγήνορα Αστεριάδη. Στην έκθεση επίσης συμμετέχουν 143 σύγχρονοι χαράκτες-μέλη του Ε.Ε.Τ.Ε. με 223 έργα τους.              

Θανάσης Αραμπατζής