Νοσταλγία, παραμύθι και το σύμπαν του Γουές Άντερσον

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2021 11:13
Η φωτογραφία από την ταινία «The Hand of God» Η φωτογραφία από την ταινία «The Hand of God»

Μια ενδιαφέρουσα κινηματογραφική εβδομάδα υπόσχονται στους σινεφίλ οι νέες ταινίες. Δόσεις νοσταλγίας θα προσφέρουν οι ταινίες «The Hand of God», του Πάολο Σορεντίνο και «Ghostbusters: Afterlife» του Τζέισον Ράιτμαν. To φιλμ «Η Νύμφη του Νερού»

θα φέρει ένα ρομαντικό παραμύθι στο σύγχρονο Βερολίνο, ενώ ο Γουές Άντερσον επιμένει να μας προσκαλεί στο δικό του ξέφρενο κινηματογραφικό σύμπαν, με την τελευταία του κωμωδία «Γαλλική Αποστολή». Επιπλέον, οι πιτσιρικάδες θα διασκεδάσουν με τις περιπέτειες του «Κλίφορντ ο Κόκκινος Σκύλος».
* «The Hand of God» («E Stata la Mano di Dio» - «Ήταν το χέρι του Θεού»): Δραματική ταινία, ιταλικής παραγωγής του 2021, σε σκηνοθεσία Πάολο Σορεντίνο, με τους Φιλίπο Σκότι, Τόνι Σερβίλο, Τερέζα Σαπονάντζελο, Λουίζα Ρανιέρι κ.ά.
Κεντρικός ήρωας είναι ο 17χρονος Φαμπιέτο, που δεν ξέρει τι θέλει να κάνει στην ανέμελη ζωή του, περιτριγυρισμένος από ένα αλλοπρόσαλλο τρελούτσικο σόι και μια οικογένεια που τον αγαπάει. Η βωμολόχα γιαγιά, η αδελφή του που δεν βγαίνει ποτέ από το μπάνιο, η ζουμερή θεία, που οι καμπύλες της δένουν με τον υπέροχο κόλπο της Νάπολης, οι μικροκακοποιοί θείοι και φυσικά οι γονείς, ο ατάραχος και συνάμα αισιόδοξος πατέρας (ο μόνιμος συνεργάτης και για ακόμα μία φορά θαυμάσιος Τόνι Σερβίλιο) και η μεγαλόκαρδη γλυκιά μητέρα. Ένα ερωτευμένο ζευγάρι, ιδανικών γονέων, που θα χάσει αναπάντεχα ο νεαρός Φαμπιέτο, όταν μια διαρροή αερίου στο εξοχικό τους σπίτι θα κόψει το νήμα της ζωής τους. Μια τραγική απώλεια, που θα στιγματίσει τη ζωή του νεαρού Φαμπιέτο, αλλά ως διά μαγείας θα έρθει «το χέρι του Θεού» Ντιέγκο Μαραντόνα να τον κρατήσει από το ψυχολογικό πέσιμο και μάλιστα να του δώσει την ώθηση για τη μετέπειτα καλλιτεχνική του πορεία.
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Βρισκόμαστε στη δεκαετία του ‘80 και ο 17χρονος Φαμπιέτο είναι ένας άτακτος Ιταλός έφηβος που ζει μια κεφάτη ζωή με την οικογένειά του που αγαπάει τη ζωή. Έπειτα, έρχονται γεγονότα που αλλάζουν τα πάντα. Το πρώτο είναι η πανηγυρική άφιξη του θρύλου της μπάλας, Ντιέγκο Μαραντόνα στη Νάπολη, κάτι που γεμίζει περηφάνια τον Φαμπιέτο, αλλά και όλη την πόλη. Το δεύτερο είναι ένα σοκαριστικό δυστύχημα από το οποίο ο Μαραντόνα, ακούσια, σώζει τον Φαμπιέτο, επηρεάζοντας το μέλλον του.

* «Γαλλική Αποστολή» («The French Dispatch»): Κωμωδία, αμερικανικής και καναδικής παραγωγής του 2020, σε σκηνοθεσία Γουές Άντερσον, με τους Μπενίτσιο ντελ Τόρο, Έιντριεν Μπρόντι, Τίλντα Σουίντον, Λεά Σεντού, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Τίμοθι Σαλαμέ, Τζέφρι Ράιτ, Ματιέ Αμαλρίκ, Μπιλ Μάρεϊ, Όουεν Γουίλσον, Ελίζαμπεθ Μος κ.ά.
Το φιλμ, που αποτελείται από τρία κεφάλαια, έναν πρόλογο κι έναν επίλογο, εμπνεόμενα από άρθρα του υποτιθέμενου περιοδικού με έδρα μια φανταστική γαλλική πόλη, βάζει εξαρχής τους θεατές στο δικό του κινηματογραφικό υπερεαλιστικό σύμπαν, με τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς, τη σλάπστικ κωμωδία, πανέμορφα και ευφάνταστα πλάνα που ξεχειλίζουν από πληροφορίες, καυστικούς διαλόγους, από τους πολυάριθμους εκκεντρικούς χαρακτήρες, που μοιάζουν με μαριονέτες μιας άλλης ρετρό εποχής.
Μια ταινία που καθηλώνει ακόμη και αν τη δεις αποσπασματικά και χωρίς προσήλωση, καθώς ο Άντερσον αφενός μαγεύει εικαστικά και οπτικά, αφού ο διάκοσμος είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής και αφετέρου είναι φανερό ότι οι ιστορίες που διηγείται, πάνω απ’ όλα, είναι ένα ατελείωτο καλαμπούρι χωρίς τέλος.
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Σε μια φανταστική γαλλική πόλη του 20ού αιώνα, εκδίδεται η εφημερίδα «French Dispatch». Όταν ξαφνικά πεθαίνει ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, με αποτέλεσμα να διακοπεί μέχρι νεωτέρας η έκδοσή της και να ετοιμαστεί ένα ειδικό σχεδιασμένο φύλλο προς τιμήν του, διαφορετικές εξωπραγματικές ιστορίες παίρνουν σάρκα και οστά….

* «Ghostbusters: Afterlife»: Κωμική περιπέτεια φαντασίας, αμερικανικηής παραγωγής του 2020, σε σκηνοθεσία Τζέισον Ράιτμαν, με τους Κάρι Κουν, Φιν Γουλφχάρντ, Μακίνα Γκρέις, Πολ Ραντ, Ανι Ποτς, Σιγκούρνι Γουίβερ, Μπιλ Μάρεϊ, Νταν Ακρόιντ κ.ά. Η δημοφιλής και αγαπημένη για τους νέους της δεκαετίας του ‘80 κωμική μεταφυσική περιπέτεια επιστρέφει ανανεωμένη, με καινούργιους έφηβους ήρωες, αλλά και την εμφάνιση της παλιοσειράς, με ένα ολιγόλεπτο πέρασμα, δίνοντας έντονα το στοιχείο της νοσταλγίας. Άλλωστε, το φιλμ του Τζέισον Ράιτμαν, γιος του σκηνοθέτη Ιβάν Ράιτμαν, που γύρισε τα πρώτα δύο «Ghostbusters», είναι φανερό ότι στοχεύει απ’ τη μια στην ανανέωση της ιστορίας, αλλά και της προσέγγισης ενός νεαρού κοινού και απ’ την ‘αλλη στη νοσταλγία, για τους νέους της δεκαετίας του ‘80 που θα θελήσουν να δουν τη συνέχεια της αγαπημένης τους ταινίας, αλλά και να ξυπνήσουν κάτι από τα νιάτα τους. Ούτε κρύο, ούτε ζέστη οι ερμηνείες των νεαρών πρωταγωνιστών, που περιμένουν κι αυτοί, όπως το κοινό, το τέλος για την εμφάνιση των Νταν Ακρόιντ, Μπιλ Μάρεϊ, Έρνι Χάντσον και την οπτασία του, μακαρίτη πια, Χάρολντ Ράμις.
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Όταν μια μητέρα και τα δύο παιδιά της φτάνουν σε μια μικρή πόλη, αρχίζουν να ανακαλύπτουν τη σύνδεσή τους με τα αρχαία ξόρκια και τη μυστική κληρονομιά που τους κληροδότησε ο παππούς τους.

* «Η Νύμφη του Νερού» («Undine»): Δραματική κομεντί, γερμανικής και γαλλικής παραγωγής του 2020, σε σκηνοθεσία Κρίστιαν Πέτσολντ, με τους Πάουλα Μπιρ, Φρανκ Ρογκόφσκι, Μαριάμ Ζαρί, Τζέικομπ Μάτσενζ κ.ά.
Ένα ιδιότροπο love story, ένα σύγχρονο ποιητικό παραμύθι για ενήλικες, από έναν απ’ τους πιο σημαντικούς Γερμανούς δημιουργούς, που προσπαθεί να συνδυάσει μία ρομαντική κομεντί με το δράμα και το μεταφυσικό, για να υμνήσει τον έρωτα, τη ζωή και τον θάνατο. Κυρίως, όμως, ο Κρίστιαν Πέτσολντ αναδεικνύει στον μέγιστο βαθμό την έννοια της αξιοπρέπειας, έχοντας ως πρότυπο μια γυναίκα σύμβολο, την Ούντινε. Μια νεαρή ιστορικός, που δουλεύει ως ξεναγός σε ένα μουσείο για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του Βερολίνου, σε μια δουλειά που την αφήνει εντελώς αδιάφορη, και μετά από έναν χωρισμό γνωρίζει έναν επαγγελματία δύτη, ξεκινώντας έναν ερωτικό δεσμό βγαλμένο από παραμύθι. Ο Πέτσολντ επιλέγει να τοποθετήσει τον μύθο της υδάτινης νύμφης στο σημερινό Βερολίνο, μια πόλη χτισμένη στο νερό, και αξιοποιεί το δέσιμο του πρωταγωνιστικού ζευγαριού Πόλα Μπέρ και Φραντς Ρογκόφσκι, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα παραμυθιού και μυστηρίου, προκαλώντας στον θεατή μία περίεργη γοητεία.
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Μια γυναίκα που δουλεύει ως ξεναγός στο Βερολίνο του σήμερα και η οποία όταν ο εραστής της την εγκαταλείψει για μια άλλη γυναίκα θα πρέπει εξαιτίας μιας κατάρας να τον σκοτώσει και να επιστρέψει στα νερά απ’ όπου ήρθε.

* «Κλίφορντ ο Κόκκινος Σκύλος» («Clifford the Big Red Dog»): Παιδική ταινία, αμερικανικής και καναδικής παραγωγής του 2021, σε σκηνοθεσία Γουόλτ Μπέκερ, με τους Τζακ Γουάιτχολ, Ντάρμπι Καμπ, Τόνι Χέιλ κ.ά. Χαριτωμένη εφηβική περιπέτεια με ήρωα έναν τεράστιο σκανταλιάρη κόκκινο σκύλο, που βασίζεται σε πετυχημένη σειρά βιβλίων του συγγραφέα Νόρμαν Μπρίντγουελ. Το γνωστό animated τετράποδο σε live-action περιπέτειες, διασκεδαστικές ορισμένες φορές, άλλες εντελώς αδιάφορες και χωρίς έμπνευση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass