Ο εικαστικός Χάρης Κοντοσφύρης εκθέτει στη Λάρισα

Εγκαίνια την επόμενη Παρασκευή στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2021 11:10

Aτομική έκθεση του εικαστικού Χάρη Κοντοσφύρη θα πραγματοποιηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, από την ερχόμενη Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου μέχρι την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου. Η έκθεση που θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή στις 7 μ.μ., φέρει τον τίτλο «Ὃμοιον Ὁμοίῳ», είναι σε επιμέλεια Βαλεντίνης Μαργαριτοπούλου και την παρουσιάζει η γκαλερί Braggart, στην πρώτη διά ζώσης δράση της.


Ο Χάρης Κοντοσφύρης, καθηγητής στη νέα του δουλειά «Ὃμοιον Ὁμοίῳ» («ὅμοιον ὁμοίῳ ἀεὶ πελάζει», Πλάτων, Συμπόσιον, 195c: «Το όμοιο πάντοτε το όμοιό του ζυγώνει»), αξιοποιεί ως αφόρμηση το φωτογραφικό έργο του Θεσσαλού φωτογράφου Τάκη Τλούπα, σκιαγραφώντας την ευρύτητα και το άνοιγμα του φωτοδότη ήλιου, στην καταγραφή των καλλιτεχνικών του πρακτικών. Χρησιμοποιώντας το ευέλικτο πλέγμα της φωτοσκίασης, συνυφασμένο με τα σταμπωτά του Τυρνάβου, ο Κοντοσφύρης προσεγγίζει τον Τλούπα και μέσα από το σύγχρονο κριτικό του πρίσμα και τη χρήση χρωματιστού πλαστικοποιημένου τσιμέντου σε φορέα μέταλλου, μεταγλωττίζει το φως σε ύλη, αναγεννώντας χρωματικά τα ασπρόμαυρα θέματα της εποχής του φωτογράφου. Οι φωτογραφίες του Τλούπα από την περιοχή της Θεσσαλίας ομοιάζουν με διαχρονικά αναθήματα, που, όταν παρεμβαίνει το άπλαστο χρώμα των σταμπωτών του Τυρνάβου, μετατρέπονται σε (α)κατάλληλες επιχρωματισμένες φωτογραφές. Η ενσωμάτωση των άχρωμων δομών και περιγραφών των πρωτότυπων έργων στις σύγχρονες εικαστικές απεικονίσεις τους τροποποιούν τις αποσπαματικές αναπαραστάσεις τους και τις κάνουν να φαντάζουν ως εκλαϊκεύσεις και διαχρονικές καταγραφές. Το πρωτόγονο και το έμφυτο περιγράφονται με ατμοσφαιρικούς, λειτουργικούς και τεχνολογικούς περισπασμούς, δημιουργώντας συνθέσεις με υλικά του παρελθόντος, σε μία υπέρβαση της ύλης που καταπιάνεται με τη συλλογική μνήμη, τραβώντας νήματα και μεταφέροντας ενέργεια, μέσα από διαφορετικές διαδρομές.
Οι μελέτες του Χάρη Κοντοσφύρη στην τυποβαφική και τη μαυρόασπρη φωτογραφία ενεδρεύουν καταστάσεις ονειροπόλησης και δηκτικότητας για τον θεατή. Οι τελευταίοι αλατζάδες, Γεώργιος Σαΐνης και Θεμιστοκλής και Παναγιώτης Ιωαννίδης, προσφέρουν ένα αναπάντεχο εκτυπωτικό αποτέλεσμα, όπου τρία χρώματα εναλλάσσονται με ξένο προς την εικόνα τρόπο και, όπως ο αποχρωματισμός των φωτολήψεων του Τλούπα, ενισχύουν την ικανότητα αντίληψης της πραγματικότητας.
Ωράριο: καθημερινά 17:00 – 21:00 Σάββατο 10:00 - 13:00.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass