Η ΛΑΡΙΣΑ

Στο επίκεντρο του πολιτιστικού χάρτη της χώρας

ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ -ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Δημοσίευση: 10 Μαϊ 2022 21:00

«Δεκατοτέταρτο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Μία ακόμα χρήσιμη πολιτιστική

πολιτισμική νεανική δράση, στη Θεσσαλία, στη Λάρισα. 103 ταινίες απ’ όλο τον κόσμο διαγωνίζονται σ’ ένα φεστιβάλ το οποίο έχει τοποθετηθεί στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας» τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με αφορμή την έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας που μετά από δύο χρόνια επιστρέφει στη διά ζώσης μορφή του, παρευρέθηκαν επίσης οι αντιπεριφερειάρχες Βασίλης Πινακάς και Ιωάννης Μπουτίνας, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας, η διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Φανή Καλοκαιρινού, η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Χρύσα Βουλγαράκη, η πρόεδρος του Φεστιβάλ Αντα Σδράλλη-Σαρτζή, η Κωνσταντίνα Σδράλλη και ο Βαγγέλης Ρεμπάπης.
Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου ο Κώστας Αγοραστός σημείωσε ότι: «Δεκατοτέταρτο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Μία ακόμα χρήσιμη πολιτιστική πολιτισμική νεανική δράση, στη Θεσσαλία, στη Λάρισα. 103 ταινίες απ’ όλο τον κόσμο διαγωνίζονται σ’ ένα φεστιβάλ το οποίο έχει τοποθετηθεί στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας. Πιστεύουμε στον πολιτισμό γιατί είναι ένα βαθιά αναπτυξιακό εργαλείο. Πιστεύουμε στον πολιτισμό γιατί είναι η πιο σταθερή και υγιής αντίσταση ποιότητας στην καθημερινότητα και στα προβλήματά της. Φέρνει κοντά διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες, ενώνει αρμονικά τις φωνές των λαών, αφυπνίζει, μοιράζεται και δημιουργεί προστιθέμενη αξία.
Ο πολιτισμός είναι η κοινή γλώσσα όλων των ανθρώπων, γι’ αυτό εμείς πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια η επένδυση της χώρας πρέπει να είναι στον πολιτισμό, γιατί ο πολιτισμός είναι η αιχμή του δόρατος στην ανάπτυξη. Δίνει ανάσες αισιοδοξίας και οξυγόνου ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.
Αν δεν ελπίζεις δεν θα βρεις το ανέλπιστο, γι’ αυτό κι εμείς κάνουμε προσπάθειες και εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν δημιουργικές ιδέες, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να προσφέρουν στον πολιτισμό και όχι μόνο και τους ευχαριστούμε.
Με τη σειρά του ο Πάνος Σάπκας σημείωσε ότι: «Καταρχάς να σας συγχαρώ για την επιλογή του θέματος του φετινού Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ, το οποίο διεξάγεται ως παράλληλος διαγωνισμός, από το ξεκίνημα αυτής της κινηματογραφικής γιορτής, το 2009, “Προστασία του περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή”, καθώς είναι το νούμερο 1 θέμα που απασχολεί σήμερα την ανθρωπότητα. Ο κινηματογράφος αποτελεί το πιο σύγχρονο μέσο ευαισθητοποίησης του ανθρώπου για διάφορα θέματα όπως η κοινωνία, το περιβάλλον κ.λπ. Μέσα από την παρακολούθηση μιας ταινίας είναι πιο εύκολο να περάσεις στον θεατή ιδέες και να τον ευαισθητοποιήσεις πάνω στο πρόβλημα που παρουσιάζει η ταινία. ...Διότι ο κινηματογράφος δεν είναι μόνο μια βαριά πολιτισμική βιομηχανία με τεράστια οικονομικά οφέλη για τις χώρες παραγωγής. Ούτε μόνο το βασικό εργαλείο διαμόρφωσης του δυτικού τρόπου ζωής όπου κυριαρχεί ο καταναλωτισμός και η βία.
Υπάρχει κι αυτό που λέμε, ποιοτικός κινηματογράφος, κινηματογράφος που κινητοποιεί τον ανθρώπινο στοχασμό, που καλλιεργεί ευαισθησίες, αναπτερώνει φαντασίες, δημιουργεί ουμανιστικές συνειδήσεις, αναπλάθει προβληματισμούς και ανιχνεύει καινούργια σύνορα στην ανθρώπινη σκέψη.
Και είναι αλήθεια πως το περιβάλλον μας, χρειάζεται προστασία, ακόμη και με την πιο απλή και μικρή πράξη που κάνουμε ατομικά ή συλλογικά.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας είναι μια διοργάνωση που υπηρετεί τέτοιες αρχές και αξίες, προάγει το ποιοτικό σινεμά και ενθαρρύνει τη δημιουργία και το οποίο έχει καταξιωθεί ως θεσμός. Ο Δήμος Λαρισαίων το στηρίζει από την αρχή του και θα συνεχίσουμε να το στηρίζουμε». Παίρνοντας τον λόγο ακολούθως η Χρύσα Βουλγαράκη ανέφερε ότι: «Εκπροσωπώντας την Υπηρεσία Πολιτιστικής Δράσης και Συνεργασίας / Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας συγχαίρω τους διοργανωτές του 14oυ Ιnternational Film Festival Artfools. Στο πλαίσιο προτεραιοτήτων που έχει θέσει το Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών ως προς την προώθηση και ανάδειξη του γαλλικού πολιτισμού με τη συνεργασία αυτή, στηρίζουμε τη δράση πιστεύοντας πάντα ότι η τέχνη ως μέσο έκφρασης φέρνει κοντά πολιτισμούς, κουλτούρες και ενώνει τις φωνές των λαών.
Η πανδημία Covid-19 διατάραξε τον καθιερωμένο τρόπο διεξαγωγής του Φεστιβάλ. Τη στιγμή που προσβλέπαμε στην επιστροφή στην κανονικότητα, ο πόλεμος πλήττει την ευρωπαϊκή ήπειρο σπέρνοντας θάνατο και καταστροφές. Την τραγική αυτή στιγμή, η 14η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Artfools επιστρέφει στις σκοτεινές αίθουσες αλλά και σε άλλες μορφές». Η Αντα Σδράλλη-Σαρτζή σημείωσε ότι: «Είναι μεγάλο το βάρος να ανταποκριθούμε σ’ αυτές στις μεγάλες προσδοκίες που υπάρχουν για το φράγμα. Θα σταθώ σε δύο σημεία: στις νέες συνεργασίες που κάναμε φέτος, που είναι με την ακαδημία Κινηματογράφου και το ΕΚΟΜΕ, συνεργασίες που δηλώνουν και την εμπιστοσύνη σ’ εμάς και τη συνέχεια.
Επίσης την καινοτομία του κεντρικού μας θέματος που είναι το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή. Μέσα από την κλιματική αλλαγή βλέπουμε κάτι πιο ειδικό αλλά πιο σημαντικό. Βλέπουμε την αντίθεση ανάμεσα στη «fast fashion» και στη βιώσιμη μόδα.
Δηλαδή την οικοτεχνία η οποία μπορεί να αντιπαρατεθεί στη βιομηχανοποίηση της μόδας, δεύτερη πηγή ηχορύπανσης στο περιβάλλον. Έχουμε πολύ καλές ταινίες πάνω σε αυτό το κομμάτι».
Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου η κ. Καλοκαιρινού σημείωσε ότι: «Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας στηρίζει το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας, σημαντικότερο κινηματογραφικό γεγονός της Θεσσαλίας κι ένα από τα πιο σπουδαία πανελληνίως. Η συμβολή του Μουσείου στο Φεστιβάλ αγγίζει το ειδικό για φετος θέμα «Προστασία του περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή» και πιο συγκεκριμένα τις ερμηνευτικές προεκτάσεις που δημιουργεί η ταινία «Υφάντρες» του Δημήτρη Κουτσιαμπασιάκου. ...Θα παρουσιαστεί το παράδειγμα του Λαογραφικού που προβαίνει στην αναβίωση της παραδοσιακής τυποβαφικής, των Τυρναβίτικων σταμπωτών μέσα από σεμινάρια εκμάθησης της τεχνικής άλλα και μέσα από την παραγωγή χειροποίητων σταμπωτών τόσο για οικιακή χρήση, όσο και για ατομική ένδυση, όπως τσάντες και μαντίλια, που υπάρχουν στο πωλητήριό του» ανέφερε χαρακτηριστικά.        

Θανάσης Αραμπατζής

 

FESTIVAL1

Πρεμιέρα με το εξαιρετικό
«Το γεγονός»Με το εξαιρετικό γαλλικό δράμα «Το γεγονός» άνοιξε η αυλαία χθες το βράδυ στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο Λάρισας του 14ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας-Artfools. Το Φεστιβάλ που επανήλθε μετά από δύο χρόνια στη διά ζώσης μορφή του, έκανε πρεμιέρα με το βραβευμένο «Γεγονός» που καθήλωσε τους παρευρεθέντες.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass