Από την Κίνα του Μάο στη Λάρισα του Κατσίγρα...

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΩΣ ΚΑΤΡΑΚΗ ΜΕ ΤΗ ΖΙΖΗ ΜΑΚΡΗ

Δημοσίευση: 15 Μαϊ 2022 11:02

Ενας εικαστικός διάλογος δύο χαρακτριών σχέδια των οποίων εκτίθενται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στους χώρους του μουσειακού οργανισμού της πόλης. Η Βάσω Κατράκη και η Ζιζή Μακρή με αφορμή την έκθεση «Ταξίδι στην Κίνα του Μάο»

«συναντήθηκαν» και «συνομίλησαν» με το κοινό που βρέθηκε εκεί. Ο Σπύρος Μοσχονάς (επιμελητής της έκθεσης), μίλησε για το έργο της Ζιζής Μακρή και ο Γιάννης Μπόλης, μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, μίλησε για το έργο της Βάσως Κατράκη. Μεταξύ άλλων οι δύο ομιλητές τόνισαν ότι: «Mια σειρά από γεγονότα στο πλαίσιο του ανοίγματος της μαοϊκής Κίνας προς τη Δύση– είχε ως αποτέλεσμα στα χρόνια γύρω στο 1960 να ταξιδέψουν εκεί δύο γυναίκες δημιουργοί και συγκεκριμένα χαράκτριες: η σέρβα Ζιζή Srnic-Μακρή, σύζυγος του εγκατεστημένου από το 1950 στην Ουγγαρία γλύπτη Αγαμέμνονα (Μέμου) Μακρή, και η Ελληνίδα Βάσω Κατράκη. Η πρώτη επισκέφτηκε την αχανή χώρα της Άπω Ανατολής το 1956. Η δεύτερη το 1963. Αμφότερες βρέθηκαν εκεί προκειμένου να εκθέσουν την εργασία τους και έπειτα από σημαντικές διεθνείς βραβεύσεις. Ήταν μια πολύ τολμηρή απόφαση εκείνη την εποχή να ταξιδέψει κανείς στη Λαϊκή Κίνα, μια χώρα απομακρυσμένη, δοκιμασμένη από έναν σκληρό, μακρόχρονο εμφύλιο πόλεμο, και με το νεαρό κομμουνιστικό καθεστώς σε διεθνή απομόνωση, σε μια περίοδο που ο Ψυχρός Πόλεμος βρισκόταν στην αποκορύφωσή του (μεταξύ άλλων, το διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 1956 έγινε η Ουγγρική Επανάσταση, ενώ τον Οκτώβριο του 1962 ο κόσμος συνταράχθηκε από την Πυραυλική Κρίση της Κούβας). Ήταν μια πολύ τολμηρή απόφαση ειδικά για δύο γυναίκες - η Μακρή ταξίδευε μόνη, η Κατράκη μαζί με μια ολιγομελή ομάδα- χωρίς κρατική ή θεσμική υποστήριξη».
Οργανωμένη ξενάγηση από τον επιμελητή κ. Μοσχονά θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή 15 Μαΐου στις 11.30 π.μ. Για συμμετοχή κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 2410-616.266.
Διάρκεια έκθεσης: 3 Απριλίου – 20 Μαΐου 2022
Στο πλαίσιο της έκθεσης έχει εκδοθεί ομότιτλος αναλυτικός κατάλογος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass