Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα Μουσεία της Λάρισας γιορτάζουν!

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΥ

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2022 18:03
Το έργο του Δημήτρη Αληθεινού Το έργο του Δημήτρη Αληθεινού

Του Θανάση Αραμπατζή

Στο ίδρυμα Θεοχαράκη είναι προσκεκλημένο το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας που -ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων και- μέσω της διευθύντριάς του κ. Φανής Καλοκαιρινού θα επικοινωνήσει την αναβίωση μιας παραδοσιακής τεχνικής, αυτής του χειροποίητου σταμπωτού, στο πνεύμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής πολιτιστικής πολιτικής. Η πρόσκληση του μουσειακού οργανισμού της πόλης εντάσσεται στην Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων και έγινε από την κ. Λίλα ντε Τσάβες-Χρονοπούλου, τη φημισμένη εθνολόγο και πρόεδρο των Φίλων Μουσείων Ελλάδας. Η πρόσκληση αν μη τι άλλο είναι απότοκο και αποτέλεσμα του έργου που επιτελείται στο Μουσείο αλλά και της δυναμικής που έχει αναπτύξει το δεύτερο μεγαλύτερο Λαογραφικό Μουσείο της χώρας, δράσεις που αντανακλούνται και εκπορεύονται εν πολλοίς από τη διεύθυνση του Μουσείου και των πολύπλευρων δράσεων που αναπτύσσει και εκπονεί.


Την εκδήλωση διοργανώνουν ο οργανισμός «Heritage and Museums»-Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και Μουσεία σε συνεργασία με το Μουσείο Τεριάντ και τον πρόεδρο του Δ.Σ. μόνιμο επίκουρο καθηγητή κ. Ευστράτιο Παπάνη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ημερίδα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Άγγελου Δεληβορριά, ακαδημαϊκού, καθηγητή και διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
Πλούσιες είναι και οι δράσεις που έχει προγραμματίσει και η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων.
Αύριο Πέμπτη στις 12.30 μ.μ. θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του έργου του Δημήτρη Αληθεινού το οποίο ανήκει στη συλλογή του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου από τις αρχές δεκαετίας του 1990. Τον Μάιο του 2022 παραχωρήθηκε ως δάνειο στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και θα βρίσκεται σε μόνιμη έκθεση σε καθορισμένο σημείο του Μουσείου. Της παρουσίασης θα προηγηθεί συνέντευξη Τύπου στην οποία θα συμμετέχουν εκ μέρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα ο δήμαρχος Λαρισαίων και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Απόστολος Καλογιάννης, η αντιπρόεδρος Άννυ Ψάρρα και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και εκ μέρους του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου ο διευθυντής κ. Έκτωρ Βερύκιος και η καλλιτεχνική διευθύντρια κ. Ειρήνη Οράτη. Επίσης θα παραστεί και ο καλλιτέχνης Δημήτρης Αληθεινός.
Την Παρασκευή θα γίνει η παρουσίαση της νέας μόνιμης έκθεσης της Πινακοθήκης του Σπύρου Βασιλείου και του Α. Τάσου «Αλλη πάλη για τη Λευτεριά» παρουσία του δημάρχου, ενώ θα ανακοινωθούν και ξεναγήσεις.
Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί βιωματικό εργαστήρι για ενηλίκους στην έκθεση της Αγλαΐας Χριστιανού με «αντικείμενο» τη μνήμη. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να έχουν μαζί τους ένα αντικείμενο που να κουβαλάει αναμνήσεις και θα πρέπει να διηγηθούν την ιστορία τους.
ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ
Με την οργάνωση θεματικών ξεναγήσεων για το κοινό από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας στην περιοδική έκθεση «Η επιστροφή των Μουσών. Λόγιοι, έμποροι και καλλιτέχνες στη Θεσσαλία τις παραμονές της Επανάστασης του 1821» θα γιορτάσει το Διαχρονικό Μουσείο τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «Η 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως η ημέρα κατά την οποία σε όλο τον κόσμο γιορτάζεται η «Διεθνής Ημέρα Μουσείων», με στόχο την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε τόπου, αλλά και των ίδιων των μουσείων και θεμάτων που έχουν σχέση με αυτά. Επιδιώκοντας να αναδειχτούν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος, επιλέχθηκε ως θέμα του φετινού εορτασμού: «Η Δύναμη των Μουσείων».
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας συμμετέχει στις δράσεις του ICOM τη μέρα αυτή με την οργάνωση θεματικών ξεναγήσεων για το κοινό από αρχαιολόγους της στην περιοδική έκθεση «Η επιστροφή των Μουσών. Λόγιοι, έμποροι και καλλιτέχνες στη Θεσσαλία τις παραμονές της Επανάστασης του 1821», που διοργανώθηκε και λειτουργεί στο Διαχρονικό Μουσείο με αφορμή τα 200 χρόνια από την εξέγερση του Γένους και η οποία λόγω της επιτυχίας που γνώρισε, παρατάθηκε έως το τέλος Αυγούστου 2022.
Σήμερα Τετάρτη 18 Μαΐου θα γίνουν συνολικά τρεις ξεναγήσεις, στις 12 το μεσημέρι και στις 6 και 7 το απόγευμα, ενώ λόγω του εορτασμού, η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη.
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο 2413-508.242, από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ».
ΣΧΟΛΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΑ ΒΡΥΣΙΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Σήμερα 18 Μαΐου, ημέρα που το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων όρισε ως Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, ο Σύλλογος Ενεργοί Πολίτες Φαρσάλων, θα θέσει σε λειτουργία την ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού του Σχολικού Μουσείου, που ήδη έχει ολοκληρωθεί, παράλληλα ανοίγει τις πόρτες του σήμερα το απόγευμα σε όσους θέλουν να το επισκεφτούν δια ζώσης στα Βρυσιά Φαρσάλων.
Έτσι, από την ημέρα αυτή ο επισκέπτης θα έχει πλέον τη δυνατότητα με ένα κλικ στον υπολογιστή του να επισκεφτεί ψηφιακά στην ιστοσελίδα www.sxolikomouseio.gr και να γνωρίσει τους χώρους του Μουσείου, να παρατηρήσει και να ζητήσει πληροφορίες αναλυτικά για τα εκθέματα που υπάρχουν σ’ αυτό, να ξεναγηθεί, να ενημερωθεί για τα προγράμματα που υλοποιούνται στους χώρους του, για τις εκδηλώσεις και δράσεις που προγραμματίζονται και οργανώνονται, να κλείσει το ραντεβού του για μια ζωντανή επίσκεψη και γενικά να αναζητήσει οποιαδήποτε πληροφορία σχετική με τη λειτουργία του Μουσείου και τα εκθέματά του.
Η ιστοσελίδα του μουσείου, είναι κατασκευασμένη με σύγχρονες τεχνολογικές ψηφιακές μεθόδους, υποστηρίζεται στα ελληνικά και στα αγγλικά και είναι φιλική σε άτομα με ειδικές ανάγκες.