Η Λάρισα έναν αιώνα πριν...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ «ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ» ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2022 21:03

Του Θανάση Αραμπατζή Φωτ. Κώστας Τσάντζος

Μία ακόμη ψηφίδα στο συναρπαστικό ψηφιδωτό της θεσσαλικής και πιο συγκεκριμένα

της λαρισαϊκής ιστορίας παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο Λάρισας. Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας-Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και η Φωτοθήκη Λάρισας, με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων, προβλήθηκε ένα βίντεο με στιγμιότυπα από την παρουσία της Γαλλικής Στρατιάς υπό τον στρατηγό Sarrail στη Λάρισα και τον Βόλο και την επίσκεψη του στρατηγού στα Μετέωρα κατά το έτος 1917, βίντεο που επιμελήθηκε το μέλος της Φωτοθήκης κ. Γιώργος Γραβάνης.
Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν ο φυσικός, μέλος της Φωτοθήκης Λάρισας του Ομίλου Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας κ. Σπύρος Μπαρμπούτης, και ο ιστορικός, διδάκτωρ Ελληνικής Φιλολογίας – Sorbonne Paris IV κ. Αντώνιος Σατραζάνης, με θέμα εισήγησης «Η Γαλλική Στρατιά στη Θεσσαλία και Μακεδονία». Ο κ. Μπαρμπούτης αναφέρθηκε στο συναρπαστικό ταξίδι της Ομάδας της Φωτοθήκης στον πολιτισμό και την πρόσφατη ιστορία της πόλης, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Κάθε μέρα εντοπίζουμε καινούργιες πληροφορίες, που πολλές φορές ανατρέπουν τις μέχρι χθες βεβαιότητες και μας οδηγούν στον δρόμο των συνεχών αποκαλύψεων. Επιτυγχάνεται έτσι και ο βασικός σκοπός της Φωτοθήκης να διαχέεται η ιστορία και να γίνονται κοινωνοί και πρεσβευτές όλο και περισσότεροι συμπολίτες. Κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα παρουσίας της στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, έχει συμμετοχή σε οργάνωση εκδηλώσεων συναφούς περιεχομένου, με έκδοση αντίστοιχων λευκωμάτων και δημοσιοποίηση ιστορικών τεκμηρίων που έρχονται στην κατοχή της». Ο κ. Μπαρμπούτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο όραμα της Φωτοθήκης που δεν είναι άλλο από το Μουσείο Πόλης, ανέφερε δε χαρακτηριστικά «Όραμα της Φωτοθήκης είναι η ήδη εξαγγελθείσα από τον Δήμο Λαρισαίων δημιουργία του Μουσείου Πόλης, όπου θα παραχωρηθεί εξ ολοκλήρου όλο το συγκεντρωμένο αρχειακό υλικό ως ελάχιστη συνεισφορά στη διατήρηση και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας».
Ο κ. Αντώνιος Σατραζάνης με τη σειρά του αναφέρθηκε στα έργα και τις ημέρες του γαλλικού στρατού στην περιοχή της Θεσσαλίας. Χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Σατραζάνης «...Είχε καταστεί σαφές όμως ότι η αναποτελεσματικότητα του Sarrail δεν επέφερε χειροπιαστά αποτελέσματα. Έτσι, η κυβέρνηση τον ανακάλεσε τον Δεκέμβριο με αιτιολογικό «γενικής φύσης συμβάντων». Ήταν ο μόνος Γάλλος στρατιωτικός ή μάλλον ακριβέστερα, ο μόνος στρατιωτικός των συμμαχικών δυνάμεων που ήλθε σε ένοπλη σύγκρουση με Έλληνες. Και φυσικά αναφερόμαστε στη «μάχη της Σημαίας» ή τη «μάχη των σιτηρών» όπως παρέμεινε γνωστή, όπου τμήματα των υποστηρικτών του βασιλιά Κωνσταντίνου, συγκρούστηκαν και νικήθηκαν από τις γαλλικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας. Ο Sarrail, ως διοικητής των Συμμαχικών στρατευμάτων στο Μακεδονικό μέτωπο, προετοιμάζοντας τις δυνάμεις του στην Κατερίνη υπό τις διαταγές του στρατηγού Paul Venel, ήταν έτοιμος για την είσοδο στη Θεσσαλία που βρίσκονταν ακόμα υπό την επιρροή του Κωνσταντίνου με στρατιωτικές δυνάμεις που βρισκόταν στη Λάρισα υπό τις διαταγές του Έλληνα στρατηγού Ανδρέα Μπαΐρα. Η ελληνική κυβέρνηση ήδη βρισκόταν σε διαβουλεύσεις με τον Γάλλο γερουσιαστή Charles Celestin Auguste Jonnart στην Αθήνα, δίδοντας οδηγία στον στρατηγό Α. Μπαΐρα να μην αντισταθεί. Στη συνάντηση του Έλληνα στρατηγού με τον Γάλλο ομόλογό του Paul Venel ενώ είχε αρχικά συμφωνηθεί να γίνει η παράδοση της πόλης, φαίνεται πως κάποια θερμά επεισόδια ανάμεσα σε κατώτερους αξιωματικούς και οπλίτες και των δύο πλευρών, δημιούργησαν μία ένταση που κατέληξε σε αψιμαχία στους κοιτώνες του συντάγματος των Ευζώνων που βρισκόταν υπό τις διαταγές του αντισυνταγματάρχη Αθανασίου Φράγκου. Η ίλη υπό τον ίλαρχο Drevon της 1ης επιλαρχίας Κυνηγών και ένα απόσπασμα της ίλης υπό τον ίλαρχο Ballet των Μαροκινών Σπαχήδων, με τους υπίλαρχους Berton, Lantaires, Dupeyron και τον ανθυπίλαρχο Verselippe ήταν ουσιαστικά η δύναμη που ενεπλάκη με τον λόχο των Ευζώνων. Ακολούθησε αναταραχή και όλοι οι άνδρες του Συντάγματος ακολουθούμενοι από οπλίτες της υπόλοιπης Μεραρχίας, αποχώρησαν ένοπλοι με τη σημαία τους προς τη Λαμία. Η όλη κατάσταση εξετράπη και κατέληξε σε σκληρή συμπλοκή με νεκρούς και πολυάριθμους τραυματίες εκατέρωθεν». Ακολούθησε το βίντεο που αξίζει να σημειωθεί πως παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας το οποίο είναι το παλαιότερο χρονικά κινηματογραφικό φιλμ που έχει εντοπιστεί με αναφορές στην πόλη και αποκαλύπτει τη Λάρισα μιας άλλης εποχής. Συγχρόνως γινόταν και προβολή φωτογραφιών από την παρουσία των Γάλλων στρατιωτικών και τις δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής τους.
Την εκδήλωση που συντόνιζε η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας κ. Χρύσα Βουλγαράκη, χαιρέτισαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Πινακάς και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας, ενώ παρευρέθηκαν ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Παγκράτης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Τρύφων Τσάτσαρης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Ρούλα Σδρόλια, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» Γιώργος Μιχαλόπουλος, ο βιογράφος της Λάρισας Νικόλαος Παπαθεοδώρου, η εκπρόσωπος της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης αστυνομική διευθύντρια Μαρία Κομματά, ο πρώην δήμαρχος Κώστας Τζανακούλης, μέλη της Φωτοθήκης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και πολύς κόσμος.
*Χαιρετισμούς απέστειλαν οι βουλευτές της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος και του ΠΑΣΟΚ Λίτσα Λιακούλη.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass