ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ:

Με στόχο να εκτεθούν όλα τα έργα της Συλλογής Κατσίγρα...

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ Η ΕΚΘΕΣΗ «ΑΛΛΗ ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ»

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2022 21:04

«Η Δημοτική Πινακοθήκη-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα εγκαινιάζει σήμερα

έναν μικρό μεν χώρο αλλά σημαντικό για τη δυνατότητα που δίδεται έργα της Συλλογής Κατσίγρα που βρίσκονται στα ντεπό της Πινακοθήκης να βγαίνουν περιοδικά και να εκτίθενται στο κοινό» τόνισε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, εγκαινιάζοντας τη νέα μόνιμη συλλογή του Μουσείου Κατσίγρα με χαρακτικά έργα των Σπύρου Βασιλείου και Α. Τάσσου στη νέα αίθουσα που βρίσκεται στον πρώτο όροφο, και ακριβώς δίπλα από την είσοδο της μόνιμης Συλλογής. Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Άλλη πάλη για τη λευτεριά» για την οποία μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου -εκτός του κ. Καλογιάννη- η Λαρισαία Ειρήνη Οράτη (εκ μέρους της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος), και οι καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ κ. Δημήτρης Παυλόπουλος, και ιστορικός της Τέχνης και προϊστάμενος Σύγχρονης Γλυπτικής ΜΟMUs –Μουσείο Αλεξ Μυλωνά κ. Γιάννης Μπόλης, ενώ παρευρίσκονταν ακόμη η Αννυ Ψάρρα και η Ιωάννα Δεληγιάννη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κ. Παυλόπουλος και Μπόλης είναι οι επιμελητές του καταλόγου που συνοδεύει την έκθεση, κατάλογος που είναι αφιερωμένος στον Κυριάκο Κατζουράκη.
Ο κ. Καλογιάννης σημείωσε ότι «Η Δημοτική Πινακοθήκη-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα εγκαινιάζει σήμερα έναν μικρό μεν χώρο αλλά σημαντικό για τη δυνατότητα που δίδεται έργα της Συλλογής Κατσίγρα που βρίσκονται στα ντεπό της Πινακοθήκης να βγαίνουν περιοδικά και να εκτίθενται στο κοινό. Είναι μια προσπάθεια να αξιοποιήσουμε όλους τους χώρους της Πινακοθήκης και φυσικά με τις περιοδικές εκθέσεις όλα τα έργα της Συλλογής να βγαίνουν στην επιφάνεια και να γίνονται κτήμα του κοινού. Κι αυτά τα εγκαίνια συνδέονται με τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και στον χώρο αυτό θα δούμε την έκθεση με τίτλο «Σπύρος Βασιλείου-Α. Τάσσος: Αλλη πάλη για τη λευτεριά». Πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή γιατί εκτίθενται έργα για πρώτη φορά», ενώ κλείνοντας κάλεσε τους Λαρισαίους να επισκεφτούν τη Δημοτική Πινακοθήκη και να χαρούν άλλο ένα κομμάτι της συλλογής Κατσίγρα που δεν τους είναι γνωστό. Ακολούθως η κ. Ειρήνη Οράτη ανέφερε ότι «Το σκεπτικό της έκθεσης Σπύρος Βασιλείου - Α. Τάσσος: Άλλη πάλη για τη Λευτεριά έχει την πρωτοτυπία να συνταιριάξει τις δουλειές δύο καλλιτεχνών που έγιναν σε διαφορετικές μεν περιόδους και με διαφορετικές αφορμές, χρησιμοποίησαν όμως υλικό από την παράδοση, την ποίηση και την ιστορία. Εκθέσεις με τέτοιο, πολύ ειδικό περιεχόμενο είναι, σχεδόν πάντα, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, διότι αποκαλύπτουν κάτι περισσότερο: μιαν άλλην όψη, μιαν εμβριθέστερη μελέτη για κάτι που έως τώρα το θεωρούσαμε γνωστό». Ο Γιάννης Μπόλης ανέφερε ότι «είναι μια έκθεση, ένας χώρος και μια έκδοση που ξεκίνησε για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά λόγω ειδικών συνθηκών δεν μπορέσαμε να το παρουσιάσουμε τη χρονιά που πέρασε και παρουσιάζεται τώρα. Θέλαμε μία έκδοση για το ‘21 που να ξεχωρίζει, θέλαμε να δώσουμε δύο πολύ σημαντικούς Έλληνες εικαστικούς που ασχολήθηκαν με το ‘21, ο Τάσσος στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και ο Σπύρος Βασιλείου μέσα στα χρόνια της Κατοχής όταν γίνεται μία προσπάθεια να συνδεθούν οι νέοι αγώνες του ελληνικού λαού με την Επανάσταση του 1821 και να δημιουργηθεί μια κοινή γραμμή που να συνδέει με το ‘21 τον πόλεμο και την αντίσταση στους Γερμανούς εξού και ο τίτλος του καταλόγου». Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου ο Δημήτρης Παυλόπουλος επισήμανε ότι «Η έκθεση που σήμερα εγκαινιάζεται, αφορά σε δύο εμβληματικά για την ιστορία της ελληνικής τέχνης πρόσωπα που συνεισέφεραν και με την τέχνη τους και με τη δράση τους στα χρόνια της Κατοχής. ...Ο Σπύρος Βασιλείου και ο Τάσσος επιλέγουν τα πιο ενδιαφέρονται λογοτεχνικά κείμενα από την παλαιότερη ιστορία της ελληνικής γραμματολογίας, δημοτικά τραγούδια, κείμενα του Σολωμού, του Μακρυγιάννη, κείμενα που λειτουργούσαν προεξαγγελτικά για τους ανθρώπους εκείνης της εποχής και τον αγώνα που θα είχαν μπροστά τους και που βέβαια τον έφεραν εις πέρας».

ΕΓΚΑΙΝΙΑ
Ακολούθως όλοι μαζί κινήθηκαν προς τον πρώτο όροφο και στην αίθουσα όπου θα στεγάζεται πια η νέα μόνιμη έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης. Εκεί ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης έκοψε την κορδέλα εγκαινιάζοντας τη νέα έκθεση, αλλά και τη νέα αίθουσα. Εν συνεχεία ο Δημήτρης Παυλόπουλος ξενάγησε τους επισήμους και τους δημοσιογράφους και τους μύησε στον κόσμο των δύο σπουδαίων Ελλήνων χαρακτών.
Θανάσης Αραμπατζής

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass