Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ιστορία του προσκοπισμού στη Λάρισα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ «ΣΑΝ ΠΗΓΑ ΣΤΑ ΛΥΚΑΚΙΑ-ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ» ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ

Δημοσίευση: 24 Μαϊ 2022 11:03

Η ιστορία του προσκοπισμού στη Λάρισα από το 1914, οπότε και ιδρύθηκε,

ξεδιπλώνεται μέσα από το βιβλίο «Σαν πήγα στα λυκάκια-Ανίχνευση της ιστορίας του προσκοπισμού της Λάρισας», του παλαιού προσκόπου και συνταξιούχου δημοσιογράφου της «Ε» Ευάγγελου Ρηγόπουλου. Η παρουσίασή του θα γίνει την Τρίτη 7 Ιουνίου στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του ΔΩΛ, με ομιλητές τον πρόεδρο της επιτροπής του ιστορικού αρχείου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων δρ. Κοινωνιολογίας κ. Χρήστο Σταθόπουλο και τον ιατρό μαιευτήρα-ιστοριοδίφη κ. Νικόλαο Παπαθεοδώρου. Συντονιστής θα είναι ο απερχόμενος αρχηγός της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων κ. Μωυσής Μανουάχ.
Στις άνω των 400 σελίδες του βιβλίου εμπεριέχονται αξιόλογα στοιχεία της πορείας του προσκοπισμού τοπικά, χρονολογίες, γεγονότα της Λάρισας, πρόσωπα, μνήμες παλαιοτέρων και περίπου 150 φωτογραφίες.
Επίσης, υπάρχει κεφάλαιο με αδημοσίευτη συνέντευξη του Γεωργίου Κατσίγρα το έτος 1993, για την επανίδρυση του προσκοπισμού στη Λάρισα το 1927. Ένα μεγάλο μέρος του στηρίζεται σε στοιχεία από έρευνα στο αρχείο της «Ε».
Στο ευρετήριο, αναφέρονται γύρω στα 1.300 ονόματα παλαιών προσκόπων, όσα στάθηκε δυνατό να εντοπιστούν. Το βιβλίο εκδόθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με πρωτοβουλία της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Λάρισας, και έχει ως συγχορηγό και την «Ε». Οργανωτές της εκδήλωσης είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Λάρισας και συνδιοργανώτρια η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων.
Στο τέλος της εκδήλωσης θα απονεμηθούν τιμητικά μετάλλια του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων στους βασικούς συντελεστές και θα διανεμηθεί δωρεάν το βιβλίο. Ακόμα, θα γίνει ανακοίνωση για το απερχόμενο και το νεοεκλεγέν αρχηγείο της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Λάρισας.