Η έξοδος του Μεσολογγίου επί σκηνής

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΠΕΣΑΝΕ» - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2022 14:27
Ο Ντίνος Κόκκινος χρειάστηκε τη βοήθεια της τεχνολογίας για να συμμετάσχει στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.  Οι κ.κ. Πάνος Σάπκας και Φανή Καλοκαιρινού  μόλις είχαν τελειώσει τις ομιλίες τους  για την παράσταση της Παρασκευής Ο Ντίνος Κόκκινος χρειάστηκε τη βοήθεια της τεχνολογίας για να συμμετάσχει στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Οι κ.κ. Πάνος Σάπκας και Φανή Καλοκαιρινού μόλις είχαν τελειώσει τις ομιλίες τους για την παράσταση της Παρασκευής

«...Η συνέργεια είναι βασική αρχή της πολιτιστικής μας πολιτικής. Σε αυτήν την περίπτωση, συνεργούμε με τον ιστορικό Σύνδεσμο Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας που παρουσιάζει μια πλούσια και πρωτότυπη θα έλεγα δραστηριότητα, για να έρθει στη Λάρισα, η θεατρική παράσταση «Όλα τα κάστρα πέσανε» τόνισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας σε συνέντευξη Τύπου χθες στο Λαογραφικό Μουσείο με αφορμή την παράσταση «Όλα τα κάστρα πέσανε» που θα παρουσιάσει ο Σύνδεσμος Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας μεθαύριο Παρασκευή στις 7:30 μ.μ., στο Λαογραφικό. Τον κ. Σάπκα στη χθεσινή συνέντευξη πλαισίωναν ακόμη η διευθύντρια του Λαογραφικού κ. Φανή Καλοκαιρινού και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας κ. Ντίνος Κόκκινος που υποχρεώσεις τον κράτησαν στην Αθήνα και συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου με τη βοήθεια της τεχνολογίας.


Ο κ. Πάνος Σάπκας αφού αναφέρθηκε στην πολιτική των συνεργειών που είναι η βασική αρχή της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού στάθηκε στη συνεργασία με τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας που παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Όλα τα κάστρα πέσανε», μια παραγωγή του Κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών, όπου πρωταγωνιστούν Έλληνες Δικαστές.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού μιλώντας για το έργο ανέφερε ότι: «Είναι ένα έργο εμπνευσμένο από την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου που παρουσιάστηκε πριν από έναν μήνα στο Πολεμικό Μουσείο με μεγάλη επιτυχία και με τη Ζωή Τηγανούρια ως σολίστ στο ακορντεόν. Ο αγώνας των Πολιορκημένων ήταν η σύγκρουση του φωτός με το σκοτάδι, του πολιτισμού με τη βαρβαρότητα. Από τα πιο ηρωικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης και ταυτόχρονα από τα πιο τραγικά. Το αίμα τους χύθηκε για την Ελευθερία. Άλλωστε, σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης ήταν “Ελευθερία ή Θάνατος”. Πολλά έργα, ζωγραφικά, λογοτεχνικά και άλλα, απαθανάτισαν τη θυσία των Μεσολογγιτών.
Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός έγραψε την ποιητική του σύνθεση «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι».
Τα κάστρα μπορεί να πέσανε, αλλά ο αγώνας ποτέ δεν πάει χαμένος.
Τι καλύτερο μήνυμα απ’ αυτό σήμερα;» τόνισε καταληκτικά.
Εν συνεχεία η διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου τόνισε ότι: «Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας αυτήν τη φορά προσκαλεί το κοινό του όχι για κάποια έκθεση, όπως θα ήταν αναμενόμενο, αλλά για να παρακολουθήσει θέατρο.
Την Παρασκευή στις 27 Μαΐου στις 7.30 μ.μ. υποδεχόμαστε στο Μουσείο τον Κύκλο Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών και τη θεατρική τους παράσταση «Όλα τα Κάστρα πέσανε» που οργανώνεται από τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και το Μουσείο μας.
Το θέμα της παράστασης έχει άμεση συνάφεια τόσο με το αντικείμενο του μουσείου και τον ιστορικό χαρακτήρα των συλλογών του όσο και με τις επετειακές για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση περιοδικές εκθέσεις που αυτόν τον καιρό παρουσιάζει.
Τα μουσεία σήμερα αναγνωρίζονται πλέον ως ιδρύματα ανοιχτά στην κοινωνία και ως χώροι δημιουργίας όπου η γνώση και η μάθηση συνδυάζεται με την ψυχαγωγία. Το μουσειακό θέατρο «δίνει ψυχή» στο μουσείο και στις μουσειακές εκθέσεις και συμπληρώνει την εκθεσιακή αφήγηση παρέχοντας παράλληλα πολλαπλές αφηγήσεις και ερμηνείες και συμβάλλοντας στην εξασφάλιση μιας ολοκληρωμένης μουσειακής εμπειρίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας και ειδικότερα τον πρόεδρο κ. Ντίνο Κόκκινο και το Δ.Σ., τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κι Επιστημών Πάνο Σάπκα και τον Κύκλο Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών γιατί μέσα από τη συνεργασία αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά πως τα μουσεία μέσα από υγιείς συνέργειες και δράσεις εξωστρέφειας πραγματώνουν την κοινωνική τους αποστολή και επικοινωνούν με το κοινό τους μέσα από εναλλακτικές οδούς, όπως το θέατρο. Η εκδήλωση θα γίνει στον αύλειο χώρο και θα είναι ελεύθερη».
Ο κ. Ντίνος Κόκκινος, τόνισε «είναι μια σημαντική παράσταση, συνέχεια της συνεργασίας μας με τον κύκλο Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών, που αναδεικνύει ιστορικά την έξοδο του Μεσολογγίου μέσα από τη δύναμη του λόγου, της ποίησης και της μουσικής. Μια προσπάθεια που θα τη ζήλευαν οι καλύτεροι επαγγελματίες, καθώς δείχνει τον δρόμο της προσπάθειας μέσα από την τέχνη και τα γράμματα, που αγγίζει τις ψυχές και δίνει νόημα, εγγράφοντας παρακαταθήκες σε γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία της πατρίδας μας.
Μια παράσταση γεμάτη δύναμη και συναίσθημα που ο Σύνδεσμος Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας φέρνει στη Λάρισα σαν συνέχεια της περσινής μεγάλης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στον ίδιο χώρο με τον τίτλο «Να ‘τανε το ‘21», καθώς επίσης και της πολυέκθεσης ζωγραφικής που εγκαινιάστηκε πριν δέκα μέρες και εξακολουθεί να λειτουργεί στην Αθήνα, στα ιστορικά δικαστήρια της οδού Σανταρόζα, με τον τίτλο «Μεθεόρτια από το ‘21-’22» με αναφορά στα 201 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, που η πανδημία δεν μας επέτρεψε να γιορτάσουμε όπως θα θέλαμε».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass