Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γι’ αυτούς που έμειναν μόνοι και αποκλεισμένοι από τους «άλλους»

Η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ «ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ» ΚΑΙ Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ-ΖΗΣΗΣ ΜΠΙΛΙΩΝΗΣ ΜΙΛΑΝΕ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΓΟΥΤΟΥ ΓΟΥΠΑΤΟΥ» ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 8 μ.μ. ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΝΟΣ»

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2022 21:02

«Σκοπός της ομάδας είναι να εμπνεύσει και να εμπνευστεί, να ενθαρρύνει και

να εφοδιάσει τα μέλη της ώστε να ενταχθούν ισότιμα στο κοινωνικό σύνολο μέσα από την Τέχνη, και ειδικότερα για τους ανάπηρους και μη καλλιτέχνες» τονίζει σήμερα στην «Ε» η καλλιτεχνική διευθύντρια της συμπεριληπτικής ομάδας «Εν δυνάμει» Ελένη Δημοπούλου, ομάδα που σήμερα στο θέατρο «Κώστας Τσιάνος» στις 8 μ.μ. και στο πλαίσιο του 9ου Μύλου Παραστατικών Τεχνών-ΣΥΝΘΕΣΗ θα παρουσιάσει την παράσταση «Γουτού Γουπατού». Εκτός της κ. Δημοπούλου, στην «Ε» μιλάει και ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης, με τον σκηνοθέτη να αναφέρεται στο τι τον «οδήγησε» στην επιλογή του συγκεκριμένου έργου, την «παράσταση που μιλάει για όλους εκείνους τους ανθρώπους που έμειναν στο περιθώριο, που έμειναν μόνοι και αποκλεισμένοι από τους «άλλους», αλλά και τη χαρά «όταν ταξιδεύουμε από μέρος σε μέρος και μοιραζόμαστε αυτό που κάνουμε και τις σκέψεις μας».

Συνέντευξη στον Θανάση Αραμπατζή

•  Το ραντεβού σας με την πόλη της Λάρισας μοιάζει να είναι σταθερό κάθε χρόνο και η ανταπόκριση δεδομένη. Πώς βιώνετε αυτήν τη σχέση με το κοινό της Λάρισας;
Ελένη Δημοπούλου: -Έχουμε τη μεγάλη χαρά κάθε χρόνο από το 2017 και έπειτα να βρισκόμαστε στην πόλη της Λάρισας με την ομάδα Εν Δυνάμει και πολλά καλλιτεχνικά project. Η στήριξη και βοήθεια της ομάδας του ΣΜουΘ είναι βασικός παράγοντας για την παρουσία μας στη Λάρισα. Μέσα στο πέρασμα αυτών των χρόνων έχουν δημιουργηθεί όμορφες σχέσεις και φιλίες με ανθρώπους που αισθανόμαστε ότι μοιραζόμαστε έναν κοινό στόχο, έναν κοινό σκοπό. Τα συναισθήματα του ανήκειν και του μοιράσματος είναι για εμάς πολύ σημαντικά και γόνιμα. Μέχρι στιγμής έχουμε παρουσιάσει στη Λάρισα την παράσταση «Άνθρωπος ανεμιστήρας ή πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα» σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, την παράσταση «Ερωτευμένα άλογα» σε σκηνοθεσία επίσης Ελένης Ευθυμίου, το καλλιτεχνικό project 1.000 πρόσωπα, και φέτος έχουμε την τιμή και τη χαρά να παρευρεθούμε στο φεστιβάλ με τη νέα παραγωγή της ομάδας Εν Δυνάμει με τίτλο «Γουτού Γουπατού», η οποία από πέρυσι ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα σε σχολεία και κοινωνικές μονάδες και φέτος μετά από επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού σε θέατρα αστικών κέντρων και σε πλατείες χωριών και νησιών στην περιφέρεια. Η Λάρισα είναι ένας σταθμός της φετινής μας περιοδείας, αλλά όχι τυχαία, καθώς είναι πάντα ένα σταθερός σταθμός για εμάς και την ομάδα μας. Δεν μπορούμε παρά να ευχαριστήσουμε θερμά το κοινό της πόλης και την ομάδα ΣΜουΘ που πάντα βρίσκεται στο πλευρό μας και στηρίζει τις δράσεις μας.


• Πείτε μας δυο λόγια για το έργο και γιατί το επιλέξατε;
Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης: -Συζητώντας με την Ελένη Δημοπούλου για τα επόμενα βήματα της ομάδας Εν Δυνάμει μοιραστήκαμε τυχαία ένα απόγευμα μια ίδια επιθυμία, ένα ίδιο όνειρο. Να μπορέσουμε να έρθουμε σε επαφή με νέα παιδιά, μαθητές και μαθήτριες, αλλά και ανθρώπους που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις δράσεις μας επειδή κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές και στην περιφέρεια. Εκεί γεννήθηκε η νέα μας μουσική παράσταση «Γουτού Γουπατού». Μια παράσταση η οποία μιλάει για όλους εκείνους τους ανθρώπους που έμειναν στο περιθώριο, που έμειναν μόνοι και αποκλεισμένοι από τους «άλλους». Η παράσταση είναι βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη και περιγράφει την ιστορία του Μανωλιού, ενός ανθρώπου διαφορετικού, τον μοναδικό ανάπηρο ήρωα του Παπαδιαμάντη, και τη ζωή του στη μικρο-κοινωνία της Σκιάθου. Η ιστορία του Μανωλιού γίνεται για εμάς απλώς ένα δίαυλος ώστε να μιλήσουμε για αυτά που μας απασχολούν και να παρατηρήσουμε πως περίπου 120 χρόνια μετά ακόμη συναντάμε έναν Μανωλιό, σε κάποιο σχολείο, σε κάποια πολυκατοικία, στον δρόμο, στο χωριό. Ποια είναι τα όρια της βίας, ποια είναι τα όρια της πλάκας, ποιος είμαι εγώ και πού θέλω να καταλήξω, είναι μερικά από τα ερωτήματα που τίθενται κατά τη διάρκεια της παράστασης. Η χαρά μας είναι απεριόριστη όταν ταξιδεύουμε από μέρος σε μέρος και μοιραζόμαστε αυτό που κάνουμε και τις σκέψεις μας, γιατί έτσι νιώθουμε ότι γινόμαστε όλο και πιο πολλοί σε αυτόν τον κόσμο που οραματιζόμαστε, έναν κόσμο συμπερίληψης και ισότητας.
 
•  Κυρία Δημοπούλου, πώς παραδίδετε τη σκυτάλη στη νέα γενιά;
Ελένη Δημοπούλου: -Σκοπός της ομάδας είναι να εμπνεύσει και να εμπνευστεί, να ενθαρρύνει και να εφοδιάσει τα μέλη της ώστε να ενταχθούν ισότιμα στο κοινωνικό σύνολο μέσα από την Τέχνη, και ειδικότερα για τους ανάπηρους και μη καλλιτέχνες. Για τον λόγο αυτόν στην ομάδα οργανώνονται σε σταθερή βάση καλλιτεχνικά και εκπαιδευτικά εργαστήρια και δράσεις, όπου τα εργαλεία και η εμπειρία όλων των παλαιότερων στον χώρο μελών της ομάδας, καθώς και η εξαιρετικά καταρτισμένη εμπειρία των συνεργατών της ομάδας, μεταλαμπαδεύεται στους νέους καλλιτέχνες. Ενισχύεται η διάθεση για συμμετοχή, προσφορά και συνεργασία, ενώ όλες οι θεατρικές παραστάσεις και τα καλλιτεχνικά παράγωγα της ομάδας εστιάζουν και φωτίζουν τις δυνατότητες των μελών της -με και χωρίς αναπηρία- και την ανάγκη τους για έκφραση και δημιουργία.
Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν ο Γιώργος Μπιλιώνης, από τα νεότερα μέλη της ομάδας Εν Δυνάμει, δοκίμασε και υλοποίησε με τη βοήθεια όλων μας την παράσταση «Γουτού Γουπατού» του Αλ. Παπαδιαμάντη. Είμαστε πολύ περήφανοι για την εξέλιξη αυτής της παράστασης. Θα τονίζω πως η παράσταση έχει ήδη 60 παραστάσεις στο ιστορικό της και συνεχίζει να περιοδεύει στην Ελλάδα και σύντομα στο εξωτερικό. Εύχομαι η ομάδα Εν Δυνάμει και η ομάδα του Συνεργείου Μουσικού Θεάτρου να απολαμβάνουν την ιδιαίτερη φιλία που μας ενώνει για πολλά ακόμα χρόνια και το κοινό να αγκαλιάσει τη σημαντική αυτή προσπάθεια του Φεστιβάλ.
* Το εισιτήριο της παράστασης κοστίζει 2 ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το προμηθεύονται στην Connectiva, Βενιζέλου 133, 10:00-13:00 και στο ταμείο του θεάτρου από τις 7.15 μ.μ. Ο 9ος Μύλος Παραστατικών Τεχνών-ΣΥΝΘΕΣΗ διοργανώνεται από το ΣΜουΘ και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.