Η «Ομπρέλα» του Γιώργου Ζογγολόπουλου στα Τρίκαλα

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Δημοσίευση: 08 Νοε 2022 11:05

Το εμβληματικό γλυπτό «Ομπρέλα» του Γιώργου Ζογγολόπουλου εγκαταστάθηκε στα Τρίκαλα

το 2022 ύστερα από συνεργασία του Δήμου Τρικκαίων και του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου. Τα εγκαίνια της εγκατάστασης καθώς και η επίσημη παρουσίαση του γλυπτού στα Τρίκαλα θα γίνουν την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου και ώρα 7 μ.μ.
Υπήρξε επιθυμία ετών να τοποθετηθεί έργο του πρωτοπόρου και διεθνώς διακεκριμένου Έλληνα γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου στην πόλη των Τρικάλων, καθώς ο μοντερνισμός του έργου του καλλιτέχνη συνάδει με τη φιλοσοφία της θεσσαλικής πόλης, που αποτελεί πρότυπο καινοτομίας για όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Η υλοποίηση της εγκατάστασης πραγματοποιήθηκε με δωρεά του γλυπτού εκ μέρους του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου και της οικογένειας Θεοδωρίδη, σε ικανό μέγεθος (6x4,50x1,40μ.) για το προβλεπόμενο σημείο, την αρχή του κεντρικού πεζόδρομου της πόλης, την οδό Ασκληπιού. Την ανακατασκευή ανέλαβε το καλλιτεχνικό εργαστήριο των κυρίων Λεωνίδα και Στέλιου Γκίκα, εργαστήριο που έχει κατασκευάσει πλειάδα γλυπτών έργων του Γιώργου Ζογγολόπουλου, όσο ο μεγάλος δημιουργός βρισκόταν ακόμη εν ζωή.
Στο πλαίσιο της πρώτης εκδήλωσης και των εγκαινίων εγκατάστασης του γλυπτού η ιστορικός τέχνης και συνεργάτιδα του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου κυρία Ίρις Κρητικού θα παρουσιάσει το γλυπτό και θα μιλήσει για τον καλλιτέχνη, παρουσία του δημάρχου Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και του προέδρου του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου κ. Νίκου Θεοδωρίδη.
Το γλυπτό «Ομπρέλα» δημιουργήθηκε από τον Γιώργο Ζογγολόπουλο το 1990 και παρουσιάστηκε στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1993.
Η ομπρέλα, που αποτελεί την πλέον αναγνωρίσιμη εικαστική έκφραση του καλλιτέχνη, είναι ένα αντικείμενο οικείο και σε όλο τον κόσμο. Όλοι βρίσκουμε προστασία και θαλπωρή κάτω από τον ανάλαφρο θόλο της.
Το πρώτο γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου με θέμα την ομπρέλα είχε ένα κενό στο επάνω τμήμα του θόλου της, ήταν μια «τρύπια» ομπρέλα, λειτουργώντας ως σύμβολο ειρωνείας μιας ομπρέλας που δεν μπορούσε να προστατεύσει τον άνθρωπο έναντι του πυρηνικού ολέθρου ή της αντιπυραυλικής προστασίας που ευαγγελιζόταν η Δύση.
Η έννοια της ανεξαρτησίας και των μικρών ή μεγαλύτερων δυνάμεων που αναπτύσσει ο καθένας μας έχοντας ως πυξίδα τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Ειρήνης, είναι η ερμηνευτική προσέγγιση αυτής της αφαιρετικής γλυπτικής σύνθεσης.
Στο επίκεντρο της πόλης των Τρικάλων βρίσκεται πάντοτε ο άνθρωπος και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής του, ακριβώς όπως και το μήνυμα της τέχνης του Γιώργου Ζογγολόπουλου που θέλει τη γλυπτική να ζει δίπλα στον άνθρωπο, καλλιεργώντας καθημερινά την αισθητική και πνευματική του αντίληψη.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass