«Η συμπερίληψη καταργεί τους περιορισμούς...»

ΤΟΝΙΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΣΑΠΚΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ «ΔΙΑ-ΛΟΓΟΙ ΕΚΦΡΑΣΗΣ» ΠΟΥ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ

Δημοσίευση: 29 Νοε 2022 11:05

«Για εμάς η συμπερίληψη είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα στον πολιτισμό.

Είμαστε χαρούμενοι που υποδεχόμαστε στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, σε δια-λόγους έκφρασης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία» τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας, με αφορμή τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Διά-λογοι Έκφρασης» και της εσπερίδας για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ σε χώρους Πολιτισμού και Εκπαίδευσης που θα γίνουν σήμερα και ώρα 6.30 μ.μ. στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας. Στη συνέντευξη Τύπου εκτός του κ. Σάπκα μίλησαν η διευθύντρια του Λαογραφικού κ. Φανή Καλοκαιρινού, η διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Αικατερίνη Καραγιώργου και ο διευθυντής του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λάρισας κ. Δημήτρης Φωτίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση «Διά-λογοι Έκφρασης» θα είναι επισκέψιμη από σχολικές ομάδες τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης και θα πραγματοποιούνται βιωματικά εργαστήρια έως την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, ενώ η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Ο κ. Πάνος Σάπκας ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, ότι: «...Πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε ένα άτομο με οποιαδήποτε αναπηρία να έχει την επιλογή αν θέλει να επισκεφτεί ένα μουσείο, να πάει στο θέατρο ή σε μια συναυλία κοκ, και να έχει την επιλογή να εκφραστεί και καλλιτεχνικά. Για τη Δημοτική μας Αρχή, αυτό είναι προτεραιότητα και στο πλαίσιο του εφικτού, γιατί το θέμα είναι πολυπαραγοντικό, προσπαθεί όχι μόνο να υπερασπίζει τη συμπερίληψη λεκτικάμ αλλά να την εφαρμόζει πρακτικά. Έτσι, φτιάξαμε για παράδειγμα, audio books, για άτομα με οπτική αναπηρία, το πρότζεκτ «Εξερευνώντας τις Αθέατες Πλευρές της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα» μετατρέποντας έργα σημαντικών εκπροσώπων της νεότερης ελληνικής τέχνης προσβάσιμα σε άτομα με ολική ή μερική τύφλωση, ο συνεργάτης μας ΣΜουΘ πραγματοποιεί πολύ συχνά προσβάσιμες δράσεις, όπως παραστάσεις θεάτρου, χορού και χοροθεάτρου, συμπεριληπτικά και προσβάσιμα εργαστήρια θεάτρου, χορού, φωτογραφίας και πολλά ακόμα. Για εμάς, λοιπόν, η συμπερίληψη είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα στον πολιτισμό. Είμαστε χαρούμενοι που υποδεχόμαστε στο Μουσείο μας το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, σε δια-λόγους έκφρασης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Η συμπερίληψη στην Τέχνη καταργεί τους περιορισμούς, τις προκαταλήψεις και τα κοινωνικά στερεότυπα».
Με τη σειρά της, η κ. Καλοκαιρινού σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι: «Στην έκθεση «Διά-λογος Έκφρασης» 17 σύγχρονα έργα των παιδιών από το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο (ΔΑΔ) παίρνουν άλλη διάσταση και συνομιλούν αφενός με αντικείμενα από τις Συλλογές του Μουσείου, αφετέρου με τα έργα των παιδιών που θα την επισκεφθούν, θα εμπνευστούν και θα στείλουν το δικό τους μήνυμα.
Αυτή, άλλωστε, είναι και η πρωτοτυπία και η δυναμική της αρθρωτής αυτής έκθεσης που κι εμείς οι ίδιοι δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί, γιατί καθημερινά θα εμπλουτίζεται με τα έργα των μαθητών. Όσον αφορά την Εσπερίδα, που έπεται των εγκαινίων, θα υπάρξουν τοποθετήσεις ειδικών για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ σε χώρους Πολιτισμού και Εκπαίδευσης, καθώς και μια βιωματική ομιλία της κας Σαρρή Χριστίνας Τελειόφοιτης Ψυχολογίας, η οποία είναι γυναίκα με οπτική βλάβη και θα μας καταθέσει την προσωπική της εμπειρία πάνω στο θέμα αυτό».
Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Φωτίου ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ότι: «...Σημαντικός αρωγός στην προσπάθεια που γίνεται στο σχολείο είναι και οι Τέχνες. Το Θέατρο, η Μουσική, και τα Εικαστικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του εκπαιδευτικού μας προγράμματος. Επιδιώκοντας την εξοικείωση με διαφορετικά αισθητηριακά ερεθίσματα, τη μυϊκή ενδυνάμωση, την έκφραση, τη συνεργασία, αλλά και την επικοινωνία, με τη βοήθεια των Εικαστικών Τεχνών, οι μαθητές κι οι μαθήτριές μας καταφέρνουν μέσα από ζωγραφιές, ακανόνιστα μοτίβα, μονοκοντυλιές και κολάζ, να αφηγηθούν την καθημερινότητά τους και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Υστέρα από έναν χρόνο πυρετώδους δημιουργικότητας, συγκεντρώσαμε έργα καμωμένα από πηγαίο αυθορμητισμό, που αντικατοπτρίζουν την αλήθεια της πραγματικότητας των δικών μας παιδιών. Η ανάδειξη του έργου επιδιώκει την ισορροπία ανάμεσα στην επικοινωνία, τον σεβασμό, την εκπαίδευση, την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και τη χωρίς φόβο αποδοχή της διαφορετικότητας. Οι μαθητές κι οι μαθήτριές μας κατορθώνουν μέσα από τα έργα τους να ισορροπούν σε ένα σύνολο αντίρροπων δυνάμεων και να δημιουργούν αρμονία...».
Η κ. Καραγιώργου τόνισε ότι: «Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας ήλθε σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λάρισας (ΔΑΔ) και το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, προκειμένου να υλοποιηθεί μια σειρά δράσεων. Σε αυτή θα εκτεθούν καλλιτεχνικές δημιουργίες των μαθητών και μαθητριών του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λάρισας (ΔΑΔ), οι οποίες διαλέγονται με αυθεντικά αντικείμενα από τις Συλλογές του Μουσείου, δημιουργώντας μηνύματα και αναφορές. Έως την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, η έκθεση αυτή θα είναι επισκέψιμη από σχολικές ομάδες, τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης, και θα πραγματοποιούνται βιωματικά εργαστήρια. Τα έργα των παιδιών και τα χειροτεχνήματα της παράδοσης θα προσφέρουν γνώση, θα ψυχαγωγήσουν, αλλά και θα εμπνεύσουν τους επισκέπτες μαθητές/-τριες να φιλοτεχνήσουν τα δικά τους σύγχρονα έργα, συμμετέχοντας έτσι σε αυτήν την ιδιαίτερη συνομιλία.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass