«Το κομμένο δάχτυλο»

ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΛΑΝΤΖΑ ΣΤΟ «JOIST» ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ

Δημοσίευση: 29 Νοε 2022 11:06

Τη διατομική έκθεση «Το κομμένο δάχτυλο»/«Amputated Finger»

των Βασίλη Αλεξάνδρου και Δημήτρη Παλάντζα θα παρουσιάσει η Braggart Contemporary Gallery σε επιμέλεια Γιάννη Μήτρου από την 1η έως τις 10 Δεκεμβρίου στο Πάρκο Καινοτομίας «JOIST». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν μεθαύριο Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 6 μ.μ.
Η μεταβίβαση της γνώσης αποτελεί μια διαδικασία, η οποία ενέχει την αλληλεπίδραση ως βασική προϋπόθεση. Δεν αναφέρομαι στην απλή πληροφορία που πλέον η ψηφιακή εποχή την πρόσφερε απλόχερα και η μετα-ψηφιακή μετάβαση μας υπόσχεται ακόμα πιο πολυμορφικές εκδοχές της. Μιλώ για τη ζωντανή κατάσταση της μεταβίβασης, στην οποία σε παρόντα χρόνο ένα υποκείμενο που υποτίθεται ότι γνωρίζει αλληλοεπιδρά με ένα ή πολλά υποκείμενα-δέκτες. Στο τέλος, βέβαια, όσο αντικειμενική και αν είναι αυτή η γνώση, υποκειμενοποιείται ως προς την τροπική της πρόσληψής της. Ο δάσκαλος οφείλει απλώς να γνωρίζει; Ή οφείλει, κυρίως, να επινοεί τους τρόπους της μεταβίβασης, καθώς και της έμπνευσης που θα προκαλέσει στον μαθητή.
Στον «Αδαή Δάσκαλο» του Ranciere η διερώτηση μετατοπίζεται μέσα από την αφήγηση του κειμένου στην έννοια της παρουσίας του δασκάλου ως ενός ανθρώπου που επιθυμεί αρχικά τη συνάντηση με τους μαθητές. Πρόκειται για τη συνάντηση με όρους αντίληψης, αναζήτησης της γνώσης, αλλά και ψυχο-συναισθηματικής σύνδεσης. Μέσα στον ζωντανό χώρο με τα ζωντανά τους σώματα και όχι με τις ψηφιακές τους απεικονίσεις, όπως τόσο ευρέως συνέβη στην περίοδο της πανδημίας.
Η έκθεση αυτή μέσα από τη διαμόρφωση ενός τοπίου από εγκαταστάσεις στον χώρο των δύο καλλιτεχνών επιθυμεί να παράγει μια διαδραστική σχέση με τον θεατή και το παραγόμενο έργο στον βαθμό που αυτό θέτει το βασικό ερώτημα. Τι είναι η μάθηση χωρίς την «κομμένη» ελευθερία του τρόπου που θα την προσεγγίσει ο μαθητής. Ένα ερώτημα που διαπερνά το κοινωνικό και το πολιτικό και αφορά στο σύνολο των κοινωνικών δεσμών. Η θέση των Β. Αλεξάνδρου και Δ. Παλάντζα και του επιμελητή Γιάννη Μήτρου εγγράφεται ακριβώς στον τρόπο που αποδομείται η κυρίαρχη «παιδαγωγική» λογική και εμφανίζεται η σωκρατική διερώτηση για την αναζήτηση της γνώσης. Ειδικά στην εποχή της νέας βιοπολιτικής, η οποία κατευθύνει τις ζωές μας μέσα από τις τεχνικές μιας metaverse προοπτικής της γνώσης ως καπιταλιστικού προϊόντος με στόχο τον έλεγχο και το κέρδος. Ωράριο: Καθημερινά 11:00 - 21:00, Σάββατο και Κυριακή 15:00 – 21:00.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass