Ο Τύπος ήταν «το βαρύ πυροβολικό» της Εθνικής Αντίστασης

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 09 Δεκ 2022 11:46

Εφημερίδες χειρόγραφες ή στον πολύγραφο και δεκάδες τυπωμένες σε μικρά επίπεδα πιεστήρια, σε πρόχειρα τυπογραφεία, κρυμμένα σε σοφίτες, σε υπόγεια, αλλά και πάνω στα βουνά, αποτελούν το κρυφό σχολειό της λευτεριάς των Ελλήνων. Ήταν μια μορφή ατσαλένιας αντίστασης γι’ αυτούς που έγραφαν, τύπωναν και διακινούσαν τον παράνομο Tύπο, παίζοντας τη ζωή τους κορόνα-γράμματα. Και στον Βόλο, στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα, στη Λάρισα, σε όλη τη Θεσσαλία, οι μάχες δόθηκαν και από το χαρτί.
Αυτήν την ιστορία του Αντιστασιακού Τύπου στη Θεσσαλία, με ιδιαίτερη αναφορά στη Λάρισα και τα τυπογραφεία που λειτούργησαν εκείνη την περίοδο, παρουσίασε ο Μάκης Μπαλλής, μέλος της Διοίκησης της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας χθες το απόγευμα στην εκδήλωση στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Λάρισα και συνδιοργανώθηκε από τον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας, τον Σύλλογο Ιστορίας, Μνήμης Εθνικής Αντίστασης Βόλου και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού.
Η φιλόλογος, πρόεδρος του ΣΙΜΕΑ Βόλου και αρχειονόμος στα ΓΑΚ Μαγνησίας, κ. Αγγελική Νικολάου, παρουσίασε το πολιτικό και ιστορικό πλαίσιο της περιόδου 1941-1944.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass