Με πορεία διαμαρτυρίας υποδέχεται τη Λίνα Μενδώνη

Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ / ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΖΗΤΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Π.Δ. 85/2022 ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2023 11:08

Εντείνονται οι δράσεις διαμαρτυρίας και οι κινητοποιήσεις καλλιτεχνικών σωματείων, σπουδαστών και αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών με αιχμή το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, που υποβαθμίζει τις σπουδές και τα πτυχία τους σε επίπεδο απολυτηρίου Λυκείου. Ο καλλιτεχνικός κόσμος ζητά την απόσυρση του Π.Δ., ενώ παράλληλα αναδεικνύει το πάγιο αίτημά για ουσιαστική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών

σπουδών και δημιουργία δημόσιων σχολών Τεχνών, πανεπιστημιακού επιπέδου. Με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος / Παράρτημα Λάρισας εξέδωσε ανοιχτή επιστολή και αποφάσισε το πρόγραμμα των κινητοποιήσεών του. Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή «Θέλουμε δημόσια και δωρεάν καλλιτεχνική εκπαίδευση! Η Κυβέρνηση με ένα αιφνιδιαστικό Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 χωρίς να συζητήσει με κανένα εκπρόσωπο του κλάδου μας, υποβαθμίζει τις σπουδές μας σε επίπεδο Λυκείου. Είναι προκλητικό αυτοί που έχουν στερήσει σε όλες τις προηγούμενες γενιές των μουσικών και γενικά των καλλιτεχνών τη δυνατότητα μιας Δημόσιας Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης που να καταλήγει σε Πανεπιστημιακό τίτλο, σήμερα να λένε ότι οι σπουδές μας δεν επαρκούν και μας υποβιβάζουν στο επίπεδο ενός απλού απόφοιτου Λυκείου.
Η Κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει μια αδιάλλακτη στάση. Αρνούνται να δεχθούν το αίτημα μας για δημιουργία συστήματος Δημόσιας και Δωρεάν Μουσικής Εκπαίδευσης από τα πρώτα παιδικά χρόνια μέχρι και την Πανεπιστημιακή βαθμίδα».
Το πρόγραμμα δράσεων με στόχο την κατάργηση του Π.Δ., που αποφασίστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης έχει ως εξής: Παρασκευή 27/1, 7:30 με 8:00 π.μ., μοίρασμα ανοιχτής επιστολής διαμαρτυρίας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς πριν την έναρξη των μαθημάτων του Μουσικού Σχολείου. Σάββατο 28/1, 6:00 μ.μ., συγκέντρωση στο Α’ Αρχαίο Θέατρο και πορεία προς το Δημοτικό Ωδείο σε εκδήλωση που θα είναι παρούσα η υπουργός Πολιτισμού. Κυριακή 29/1, 6:30 με 7:00, μοίρασμα της επιστολής σε κοινό και ηθοποιούς στο θέατρο του Μύλου πριν την παράσταση του Θεσσαλικού Θεάτρου. Κυριακή 5/2, 11:30 π.μ. Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Ανοιχτή Γενική Συνέλευση του Παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ με βασικό θέμα όλες τις πρόσφατες εξελίξεις.

ΜΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ
Την παραίτησή τους θα υποβάλουν οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, όπως ανακοίνωσαν χθες, εάν μέχρι τις 8/2 -οριακή ημερομηνία για την απώλεια του σπουδαστικού έτους- δεν υπάρξουν έμπρακτες ενδείξεις ότι θα τροποποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, το οποίο αναγνωρίζει στους αποφοίτους δραματικών σχολών προσόντα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.) εξισώνοντας τα διπλώματά τους με απολυτήρια Λυκείου.
Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι καθηγητές, η μεγάλη κινητοποίηση ολόκληρου του καλλιτεχνικού κόσμου και οι προσπάθειες των φορέων να ανοίξουν διάλογο με τους αρμόδιους της Πολιτείας υπήρξαν άκαρπες.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass