«Αποχαιρέτα την τη Στουτγάρδη, Αστυάνακτα»

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2023 11:33

Ο Εκδοτικός Οίκος «ΚΕΔΡΟΣ», το Δίκτυο Καλλιτεχνών και Επιστημόνων για την ανάπτυξη της Επαρχίας Ελασσόνας (ΔΙ.Κ.Ε.ΕΛ.), η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Ελασσόνας και το βιβλιοπωλείο «ΤΟΥΜΟΥ», παρουσιάζουν το μυθιστόρημα της Αγλαΐας Μπλιούμη το «Αποχαιρέτα την τη Στουτγάρδη, Αστυάνακτα», σήμερα Κυριακή, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα Προβολής Τοπικού Πολιτισμού Δήμου Ελασσόνας (πρώην Ωδείο).
Ένα μυθιστόρημα για την ευρωπαϊκή ταυτότητα των Ελλήνων μέσα από τη ματιά ενός παιδιού δεύτερης γενιάς μεταναστών στη Γερμανία. «Τι είναι η ελληνικότητα» και «Ποια χαρακτηριστικά μας κάνουν Έλληνες;» είναι τα κεντρικά ερωτήματα που στηρίζουν την επαναδιαπραγμάτευση της ελληνικής ταυτότητας με διασπορικούς όρους. Το κυνήγι της ευρωπαϊκής ταυτότητας των Ελλήνων επιχειρείται και με την αναζήτηση των «ελληνικών ριζών», καθώς μέσα από τις οικογενειακές ιστορίες το βιβλίο περιδιαβαίνει σταθμούς της ελληνικής Ιστορίας, όπως αφηγήσεις από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το παιδομάζωμα κατά τον Εμφύλιο, τη βουλγαρική και γερμανική Κατοχή, την αντίσταση των Ελλήνων της Γερμανίας κατά της Χούντας. Και μέσα σε όλα αυτά αφηγήσεις από την Κρανιά-Ελασσόνας, ενδεικτικές του μετασχηματισμού της ελληνικής κοινωνίας. Η Αγλαΐα Μπλιούμη γεννήθηκε στη Στουτγάρδη της Γερμανίας από Έλληνες γονείς μετανάστες και κατάγεται από την Κρανιά Ελασσόνας. Υπηρετεί ως μόνιμη επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Τη συζήτηση θα συντονίσει η εκπαιδευτικός και λογοτέχνης Ελένη Μπλιούμη, ενώ για το μυθιστόρημα θα μιλήσει ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Βασίλης Ζαρζώνης. Ακολουθεί η ανάγνωση αποσπασμάτων από την εκπαιδευτικό Λαμπρινή Διαμάντη και τη συγγραφέα. Η εκδήλωση θα επενδυθεί μουσικά από τους μουσικούς: Φένια Καραγιάννη και Βασίλη Τσιτσάνη (κιθάρα).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass