Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός μέσα από τη συλλογή του Ν. Παπαθεοδώρου

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΙΣ 7 μ.μ. ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Δημοσίευση: 30 Μαρ 2023 11:27
Λάρισα. Άποψη της Λάρισας.  Χαρακτικό του Ed. Holland. 1812 Λάρισα. Άποψη της Λάρισας. Χαρακτικό του Ed. Holland. 1812

Μεθαύριο Σάββατο 1 Απριλίου και ώρα 7 μ.μ., στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός στη Θεσσαλία μέσα από τη συλλογή Ν. Παπαθεοδώρου», στο πλαίσιο της έκθεσης «Larissa mea dulcissima. Γλυκυτάτη μου Λάρισα», με ομιλητές την κ. Λουΐζα Καραπιδάκη, επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικό της Τέχνης και τον κ. Θωμά Ψύρρα, φιλόλογο-συγγραφέα.
Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός ξεκίνησε ως ένα κίνημα ιδεολογικό, φιλοσοφικό και γλωσσικό, το οποίο επιχείρησε να μεταφέρει τις αξίες και τις ιδέες του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού στον ελληνικό χώρο. Το κίνημα αυτό αναπτύχθηκε κυρίως στον χώρο όπου ζούσαν Έλληνες με εθνική συνείδηση και είχαν δραστηριοποιηθεί σε πολλούς τομείς. Οι σχολές, οι ακαδημίες και τα ελληνικά τυπογραφεία βοήθησαν τις διαδικασίες της αφομοίωσης και ενδεχομένως της μετάλλαξης των ιδεών.
Στις ίδιες περιοχές, όπου υπήρχε και οικονομική ανάπτυξη (λ.χ. Αμπελάκια), το αποτέλεσμα ήταν να γνωρίσει ιδιαίτερη άνθηση και η παιδεία. Οι Έλληνες, έμποροι και λόγιοι που δεν μπόρεσαν να αναδειχθούν στα στενά και καταπιεστικά όρια των κατακτητών Οθωμανών, ξενιτεύτηκαν και ήλθαν σε επαφή με το ευρωπαϊκό πνεύμα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα μεταφράστηκαν στην Ελληνική γλώσσα σπουδαία έργα του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, τα οποία έφθαναν στις σχολές, τις οποίες φωτισμένοι Έλληνες είχαν ιδρύσει σε διάφορες περιοχές της τουρκοκρατούμενης Ελλάδος.
Ο κ. Θωμάς Ψύρρας θα μιλήσει με θέμα «Λαρισαίοι του Διαφωτισμού», όπου θα αναφερθεί στις οικονομικές ανατροπές και στις ιδεολογικές διαφοροποιήσεις στην περιοχή της Λάρισας, κυρίως τον 18ο και στις αρχές του 19ου αιώνα, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της παιδείας και τη σταδιακή διαμόρφωση και ενίσχυση της νεοελληνικής εθνικής συνείδησης. Θα παρουσιαστούν οι σημαντικότεροι Λαρισαίοι του Διαφωτισμού και η δράση τους τοπικά, αλλά και στο πλαίσιο του παροικιακού ελληνισμού, οι ιδεολογικές συγκρούσεις και οι πολιτικές επιλογές τους που συνέβαλαν καθοριστικά στη συγκρότηση εθνικής δράσης κυρίως μέσα από την ένταξη στη Φιλική Εταιρεία και στην κατοπινή πορεία τους κατά την Επανάσταση του ‘21. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Θανάσης Αραμπατζής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass