Ενας μεγάλος Λαρισαίος, ένας παγκόσμιος γλύπτης...

Η ΠΡΩΤΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟΛΑΟ ΤΛΟΥΠΑ ΧΘΕΣ -ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 8.30 μ.μ. ΣΤΟ «ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ»

Δημοσίευση: 31 Μαρ 2023 11:06

«Ενας από τους στόχους της διοργάνωσης των εκδηλώσεων είναι ...για να κατανοήσουμε

κι εμείς οι ίδιοι πόσο σπουδαίος γλύπτης, πόσο επιδραστικός καλλιτέχνης υπήρξε ο Φιλόλαος Τλούπας» τόνισε χθες το βράδυ ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας κατά τον χαιρετισμό του στην πρώτη αφιερωματική εκδήλωση για τον κορυφαίο και καταξιωμένο διεθνώς σύγχρονο γλύπτη της Διασποράς μας, Φιλόλαο Τλούπα, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του «Χατζηγιάννειου» Πνευματικού Κέντρου. Οι Λαρισαίοι, που γέμισαν την αίθουσα, παρακολούθησαν τη συγκλονιστική ταινία της Καλλιόπης Λεγάκη «Φιλόλαος Τλούπας, Ένα «πορτρέτο» από τον αδερφό του Τάκη Τλούπα» και άκουσαν με μεγάλη προσοχή τη διάλεξη της ιστορικού της Τέχνης, δρ. Κατερίνας Τζάμου με θέμα «Ο άνθρωπος και ο καλλιτέχνης Φιλόλαος».

ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ
Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο κ. Σάπκας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι: «Απόψε ξεκινούν οι αφιερωματικές εκδηλώσεις σε αυτόν τον σπουδαίο καλλιτέχνη, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του. Ένας από τους στόχους της διοργάνωσης των εκδηλώσεων, είναι βεβαίως να τον τιμήσουμε για τη μεγάλη του προσφορά στην τέχνη, γιατί είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά κυρίως για να κατανοήσουμε κι εμείς οι ίδιοι πόσο σπουδαίος γλύπτης, πόσο επιδραστικός καλλιτέχνης υπήρξε ο Φιλόλαος Τλούπας», ενώ σε άλλο σημείο σημείωσε χαρακτηριστικά ότι: «Νιώθω συγκίνηση και περηφάνια και θεωρώ ότι το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε, ήταν η ανακήρυξη του 2023 σε έτος Φιλόλαου Τλούπα. ...Όλοι πρέπει να συμβάλλουμε για να τιμήσουμε τον Φιλόλαο, την κληρονομιά του, να τη μάθουμε και να την εκτιμήσουμε, γιατί είναι μέρος του πολιτισμού μας, της ταυτότητάς μας. Της καλλιτεχνομάνας Λάρισας».

ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ
Ακολούθησε η εισήγηση της Κατερίνας Τζάμου περί της δημόσιας γλυπτικής, η οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «...ο Φιλόλαος δεν απομακρύνεται ποτέ από τις κλασικές του ρίζες και τον ανθρωποκεντρισμό του, η παραστατικότητα ενυπάρχει τόσο στην παράδοσή του όσο και στην ιδιοσυγκρασία του. Πόσο δημιουργικά ανανεωμένη όμως! Η λιτότητα των όγκων, η απέριττη σύνθεση των επιμέρους στοιχείων, η εσωτερική αρμονία τους και η φυσικότητα της κίνησής τους συνδέει τα έργα αυτά με τις διαχρονικές, κλασικές αξίες της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής πάνω στην οποία μαθήτευσε ο Φιλόλαος. Σημείο αναφορά τους είναι η ίδια η φύση από την οποία πηγάζουν ως μνημονικές φόρμες και μέσα στην οποία ενσωματώνονται ως γλυπτά ανοιχτών χώρων. Τα γλυπτά του Φιλόλαου συνομιλούν με το φυσικό και το αρχιτεκτονικό τοπίο στο οποίο εντάσσονται και ο διάλογος αυτός αλληλεπιδρά εύστοχα και στα δύο μέρη».

ΤΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΤΗΣ ΒΑΛΑΝΣ
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της δε, αναφέρθηκε και στους υδατόπυργους της Βαλάνς, ένα από τα εμβληματικότερα έργα του Φιλόλαου, για το οποίο τόνισε ότι: «...Η λειτουργικότητα του υδραγωγείου συνδέεται με τον συμβολισμό του νερού ως πηγή ζωής και παράλληλα σηματοδοτεί τον οικισμό με ένα μνημειακό κτίριο. Ο Gomis θεωρεί ότι το υδραγωγείο αυτό θα πρέπει να είναι ένα λειτουργικό γλυπτό και αναθέτει τον σχεδιασμό του στον Φιλόλαο. ...Την εποχή αυτή ο Φιλόλαος πειραματίζεται πάνω στις φόρμες που προκύπτουν από τη φυσική τάση του χάλυβα να κινούνται σε ελλειψοειδή φορά. Η μακέτα του υδραγωγείου καταλήγει να είναι η αποκρυστάλλωση αυτής της φόρμας σε δύο δίδυμους περιστροφικούς ανεστραμμένους ημι-κώνους που ξεφεύγουν από τη συμμετρία και τη μετωπικότητα, βρίσκονται σε διαρκή κίνηση και μεταβάλλονται οπτικά ανάλογα με την οπτική γωνία του θεατή. ...Η μελέτη, ο σχεδιασμός και η τελική κατασκευή των υδραγωγείων διήρκησε συνολικά επτά χρόνια, από το 1963-1971. Η θεμελίωση ξεκίνησε το 1969 και το έργο ολοκληρώθηκε μέσα σε είκοσι επτά μήνες συνολικά. Από την αρχή η συνεργασία του γλύπτη με τον αρχιτέκτονα και τους μηχανικούς υπήρξε στενή και συνεχής. Ένας αλγεβρικός τύπος ορίζει τις αναλογίες των κοιλωμάτων των δεξαμενών. ...Η ολοκλήρωση του έργου υπήρξε το αποτέλεσμα μιας ευτυχούς συνεργασίας πολλών παραγόντων, αλλά το 1981 το εθνικό βραβείο που επιβραβεύει ένα έργο τέχνης αστικού τοπίου απονεμήθηκε στον γλύπτη Φιλόλαο. Πέρα από τη λειτουργικότητά του, το έργο αυτό αποτελεί ένα μνημειακό γλυπτό 57 μέτρων ύψους, ένα γλυπτό που αντικρίζουν καθημερινά οι κάτοικοι της Βαλάνς από διαφορετικές οπτικές γωνίες και από διαφορετική απόσταση κάθε φορά. Το έργο αυτό, ενσωματωμένο πλήρως στο αστικό τοπίο προσδίδει μια ποιοτική αισθητική στο νέο οικισμό της Βαλάνς και σηματοδοτεί συμβολικά την πόλη».
Ακολούθησε η προβολή της ταινίας της Καλλιόπης Λεγάκη «Φιλόλαος Τλούπας, Ένα «πορτρέτο» από τον αδερφό του Τάκη Τλούπα» που, μέσα από φωτογραφίες και αδημοσίευτο κινηματογραφικό υλικό το οποίο τράβηξε ο Τάκης Τλούπας, με μια super 8 κάμερα, τις δεκαετίες ‘50, ‘60 και ‘70, καταγράφηκαν στιγμές από τη ζωή και τη δουλειά του Φιλόλαου, σκιαγραφώντας έτσι το προφίλ του παγκόσμιου Λαρισαίου γλύπτη Φιλόλαου.
Την εκδήλωση συντόνιζε το μέλος της ομάδας «Λαρισαίοι Φίλοι του Φιλόλαου Τλούπα» Γιώργος Τράντας.

ΣΗΜΕΡΑ
Η δεύτερη αφιερωματική εκδήλωση για τον κορυφαίο και καταξιωμένο διεθνώς σύγχρονο γλύπτη της διασποράς μας, Φιλόλαο Τλούπα, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή και ώρα 8.30 μ.μ. στο «Χατζηγιάννειο». Στον 2ο όροφο του κτιρίου, στην αίθουσα «Τάκης Τλούπας», θα εγκαινιαστεί, διαχρονική εκτεταμένη παρουσίαση σχεδίων και σπουδών του δημιουργού με επιπρόσθετα γλυπτά του έργα και ιστορικά πορτρέτα από ιδιωτικές συλλογές συμπολιτών μας, καθώς και ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και το έργο του εξέχοντος γλύπτη μας. Διάρκεια παρουσίασης: 31 Μαρτίου - 31 Μαΐου 2023.
Είσοδος ελεύθερη. Τις εκδηλώσεις διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου από τον Δήμο μας έτους Φιλόλαου, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, με γενικό τίτλο «1923-2023 / Εκατό χρόνια Φιλόλαος».
Θανάσης Αραμπατζής

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass