«Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός στη Θεσσαλία»

ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 01 Απρ 2023 11:13

Σήμερα Σάββατο 1 Απριλίου στις 7 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός στη Θεσσαλία μέσα από τη συλλογή Ν. Παπαθεοδώρου», στο πλαίσιο της έκθεσης «Larissa mea dulcissima. Γλυκυτάτη μου Λάρισα», με ομιλητές τους κ. Λουίζα Καραπιδάκη, επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικό της Τέχνης και τον κ. Θωμά Ψύρρα, φιλόλογο-συγγραφέα.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η επιμελήτρια κ. Λουίζα Καραπιδάκη, ιστορικός της Τέχνης, θα αναπτύξει το θέμα «Από τη Συλλογή Νικολάου Παπαθεοδώρου στην έκθεση: «Larissa mea dulcissima. Γλυκυτάτη μου Λάρισα». θα αναφερθεί στη σπουδαιότητα της συλλογής και στα επιλεγμένα αντικείμενα της σχετικής ενότητας της έκθεσης καθώς επίσης αναφορά θα γίνει και στη διαδικασία επιλογής του υλικού που παρουσιάζεται στην έκθεση.
Ο κ. Θωμάς Ψύρρας θα μιλήσει με θέμα «Λαρισαίοι του Διαφωτισμού» όπου θα αναφερθεί στις οικονομικές ανατροπές και στις ιδεολογικές διαφοροποιήσεις στην περιοχή της Λάρισας, κυρίως τον 18ο και στις αρχές του 19ου αιώνα, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της παιδείας και τη σταδιακή διαμόρφωση και ενίσχυση της νεοελληνικής εθνικής συνείδησης. Θα παρουσιαστούν οι σημαντικότεροι Λαρισαίοι του Διαφωτισμού και η δράση τους τοπικά, αλλά και στο πλαίσιο του παροικιακού ελληνισμού, οι ιδεολογικές συγκρούσεις και οι πολιτικές επιλογές τους που συνέβαλαν καθοριστικά στη συγκρότηση εθνικής δράσης κυρίως μέσα από την ένταξη στη Φιλική Εταιρεία και στην κατοπινή πορεία τους κατά την Επανάσταση του ’21.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Θανάσης Αραμπατζής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass