Η καρδιά της κόμικς σκηνής χτυπά στη Λάρισα

ΞΕΚΙΝΑ ΑΥΡΙΟ ΤΟ 5o LA COMICS FESTIVAL ΜΕ ΤΙΤΛΟ «TRAK TERS» - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Π. ΣΑΠΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΛ. ΓΚΑΝΑ

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2023 11:17

«Το φετινό φεστιβάλ κόμικς, το 5ο κατά σειρά, είναι ίσως το μεγαλύτερο που έχουμε διοργανώσει με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με πάρα πολλές δράσεις και εκδηλώσεις.
Ο Μύλος του Παππά από τις 26 Μαΐου μέχρι την 1η Ιουνίου θα μετατραπεί σε έναν τεράστιο διαστημικό σταθμό με αναφορά πάντα στον αγροτικό χαρακτήρα της περιοχής μας. Όχι star trek αλλά trak ters» τόνισε χθες ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για το 5o LA Comics Festival με τίτλο «Trak Ters».

Για άλλη μια χρονιά ο πολυχώρος κόμικς της Λάρισας Project «Ιππόκαμπος» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κόμικς και Τεχνών «ΕΤουΚου» και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, διοργανώνουν το 5o LA Comics Festival στον Μύλο του Παππά, από την Παρασκευή 26 Μαΐου έως την Πέμπτη 1η Ιουνίου 2023.
Θεματική της φετινής διοργάνωσης είναι το Διάστημα και ο τίτλος της «Trak Ters», αναγραμματισμός της σειράς «Star Trek», συνδυάζει χιουμοριστικά το κεντρικό θέμα και τον αγροτικό χαρακτήρα του τόπου. Στο φετινό Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν ομιλίες για τα κόμικς, την τυπογραφία, το animation και την ιστορία τους, εργαστήρια εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών και προβολές animation από το Thessaloniki Animation Festival. Στη συνέντευξη Τύπου εκτός του κ. Σάπκα μίλησε και ο εμπνευστής του Φεστιβάλ Μέλανδρος Γκανάς, με τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Δεν χρειάζεται πια να πούμε πόσο σπουδαία τέχνη είναι τα κόμικς, πόσες πολλές οι εφαρμογές τους. Όπως κάθε τέχνη, είναι ένα πολυσχιδές πεδίο έκφρασης, δημιουργίας, εκπαίδευσης, ακόμη και θεραπείας. Η ένατη τέχνη, ή αλλιώς κόμικ, δεν είναι πια παρεξηγημένη. Δεν θεωρείται πλέον παιδική. Κι αυτό φαίνεται κι από τα Φεστιβάλ, τις εκθέσεις, τα περιοδικά, μουσεία, βιβλιοπωλεία, ταινίες κ.λπ. αφιερωμένα στον κόσμο των κόμικς.
Τα κόμικς είναι γνώση, φαντασία, αισθητική απόλαυση, ψυχαγωγία. Το φετινό Φεστιβάλ είναι ίσως το μεγαλύτερο που έχουμε διοργανώσει με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με πάρα πολλές δράσεις και εκδηλώσεις. Ο Μύλος του Παππά από τις 26 Μαΐου μέχρι την 1η Ιουνίου θα μετατραπεί σε έναν τεράστιο διαστημικό σταθμό με αναφορά πάντα στον αγροτικό χαρακτήρα της περιοχής μας. Όχι star trek, αλλά trak ters.
Να σας πω ότι το Φεστιβάλ μας έχει γίνει τόσο γνωστό που μας το ζητάνε κι από έναν Δήμο της Ισλανδίας. Θα σας πει περισσότερες λεπτομέρειες ο κ. Γκανάς. Εγώ καλώ όλους τους Λαρισαίους, μικρούς και μεγάλους, να ανακαλύψουν τη μαγεία των κόμικς, μέσα από τις βιωματικές δράσεις, τις ομιλίες, τα εργαστήρια, τις εκθέσεις (τέσσερις στον αριθμό), τις προβολές, τις συναυλίες και να περάσουν καλά. Να διαπιστώσουν πόσο υψηλό είναι το επίπεδο των ελληνικών κόμικς, να γνωρίσουν τους δημιουργούς, να δοκιμάσουν να φτιάξουν το δικό τους κόμικς, να βρουν παλιά και καινούρια κόμικς» τόνισε ο κ. Σάπκας.
Με τη σειρά του ο Μέλανδρος Γκανάς ανέφερε ότι: «Είναι η 5η χρονιά που γίνεται. Πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Πάνο Σάπκα για τη μεγάλη βοήθεια. Είχαμε βάλει ένα στοίχημα με τον εαυτό μας όταν είχαμε κάνει το πρώτο LA να δημιουργήσουμε μια κόμικς σκηνή, μετά από πέντε χρόνια έχω να πω ότι η πρώτη γενιά των μαθητών μας κάνει δουλειές στο εξωτερικό και αποσπούν βραβεύσεις στην Ελλάδα. Οι καλλιτέχνες αυτοί έχουν φέρει πολύ κόσμο απ’ έξω και τα μάτια της κόμικς σκηνής είναι όλα πάνω μας.
Κι άλλο ένα στοίχημα που είχαμε βάλει ήταν η οπτική μας εικόνα, γύρω μας βλέπουμε μια σειρά από μαγαζιά, εμπόρους κ.τλ. να χρησιμοποιούν τα κόμικς για να προβάλλουν την εικόνα τους και το δεύτερο κομμάτι είναι ότι ξεκινήσαμε 10 άτομα και τώρα είμαστε 130 κι αυτό τα λέει όλα».
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass