ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Τα 90 Επιστολικά Δελτάρια για τη Σμύρνη»

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2014 21:25 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:31
Οι δρόμοι, τα τοπία, τα προάστια, οι εξοχές, τα σπίτια, τα μαγαζιά, τα εμπορεύματα, οι αγορές, τα ζαχαροπλαστεία, τα καφενεία, τα θέατρα, οι χοροεσπερίδες, τα εδέσματα, τα αρώματα, οικογενειακά φωτογραφικά λευκώματα ή ιστορικές φωτογραφίες, μιας πόλης χαμένης μα όχι ξεχασμένης, της Σμύρνης, αποτυπώνονται με μοναδικό τρόπο στην έκθεση που φιλοξενείται στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας».
Πρόκειται για ομαδική έκθεση 77 καλλιτεχνών που ένιωσαν την ανάγκη μέσω της τέχνης τους, να εκφράσουν τα συναισθήματα τους για μια πόλη, με τόση μεγάλη ιστορική αξία όπως είναι η Σμύρνη.
Η έκθεση φέρει τον τίτλο «Τα 90 Επιστολικά Δελτάρια για τη Σμύρνη» και με την παρουσίαση της ανά την Ελλάδα επιχειρείται να αποτελέσει έναν ελάχιστο συμβολικό φόρο τιμής και παράλληλα μια κατάθεση εξακολουθητικής μνήμης μιας πόλης που τα θραύσματα της εξακολουθούν να συγκινούν ακόμη γενιές Ελλήνων.
Τα δελτάρια είναι δημιουργημένα από νέους και διακεκριμένους Έλληνες εικαστικούς. Πρόκειται για σημειωματικά έργα με μικρές πανομοιότυπες διαστάσεις επιστολικών δελταρίων που φιλοτεχνημένα σε επιφάνεια και με υλικά επιλογής του κάθε καλλιτέχνη, θα αποτελέσουν κατά την παρουσίαση τους και στη Λάρισα έναν ελάχιστο χαιρετισμό στα συστατικά μιας πόλης που εξακολουθεί να απασχολεί την ιστορική μνήμη, τις αισθήσεις μα και την ψυχή μας.
Στην έκθεση αυτή ο επισκέπτης θα δει μέσα από τα έργα τον κόλπο της Σμύρνης, την προκυμαία της, το Γαλλικό προξενείο, το Λούνα Παρκ και το «Θέατρον Σμύρνης», όπου συχνά έλαμπε η Κυβέλη, το διάσημο καφενείο «Αλάμπρα» και τον κινηματογράφο «Παλλάς», το ζαχαροπλαστείο του Κουτρουβάση, το καφενείον «Κράμερ», την ταβέρνα Τατάκη, τη μπυραρία του Ποτήρη, τον Φραγκομαχαλά με την ευρωπαϊκή οδό, το μεγάλο πολυκατάστημα Μπόν Μαρσέ και ξακουστά καταστήματα όπως του Ξενόπουλου, το κοσμηματοπωλείο Κατραμοπούλου, το καπελάδικο του Μουτάφη και τόσα άλλα σημεία που χάθηκαν πριν από 90 χρόνια ανεπιστρεπτί... Ένα σύμπαν η απώλεια του οποίου δεν μπορεί παρά να απασχολεί τον καθένα μας σήμερα περισσότερο από ποτέ, καθώς δεν παύουμε να προσμετρούμε απώλειες.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ηώ Αγγελή, Γιάννης Αδαμάκης, Χριστίνα Ακτίδη, Έλενα Ακύλα, Στέλιος Αλεξάκης, Κατερίνα Ανταχοπούλου, Χρύσα Αρώνη, Έφη Βάγκνερ, Κάτια Βαρβάκη, Μάριος Βουτσινάς, Ανδρέας Γεωργιάδης, Σάββας Γεωργιάδης, Ειρήνη Γκόνου, Άννα Γρηγόρα, Δικαία Δεσποτάκη, Τάνια Δημητρακοπούλου, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Έλσα Ζαχαράκη, Σταμάτης Ζέρβας, Κώστας Ζιαμπάρας, Μηνάς Καμπιτάκης, Πέτρος Καραβέβας, Δημήτρης Κατσιγιάννης, Μαρίνα Κροντηρά, Κατερίνα Κεράτσα, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Βασίλης Λιαούρης, Φιλιππίνα Λιβιτσάνου, Καλλιρρόη Μαρούδα, Αλίνα Μάτσα, Κυριακή Μαυρογεώργη, Στέλλα Μελετοπούλου, Ραφαήλ Μπάικας, Τίμος Μπατινάκης, Γιάννης Μπεκιάρης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Νατάσα Μπιζά, Άννα Μπίλη, Γεωργία Μπλιάτσου, Ρόιλα Μπουζέα, Γιώργος Μπουκής, Ματίλντα Ναχμία, Μίλτος Παντελιάς, Γεύσω Παπαδάκη, Άρτεμις Παπαδήμα, Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος, Μαίρη Παππά, Κώστας Παππάς, Αντώνης Πατεράκης, Βασίλης Πέρρος, Κατερίνα Πέτρουλα, Στέλιος Πετρουλάκης, Ελιάννα Προκοπίου, Γιώργος Σαμψωνίδης, Δημήτρης Σαρασίτης, Αφροδίτη Σεζένια, Κώστας Σιαφάκας, Έλλη Σολομωνίδου Μπαλάνου, Βασίλης Σούλης, Έφη Σούτογλου, Πηγή Σπυράτου, Ματίνα Σταυροπούλου, Μαρίνα Στελλάτου, Λίλα Σωτηρίου, Ειρήνη Τατάκη, Ελένη Τζιώρτζη, Κλαίρη Τσαλουχίδη-Χατζημηνά, Ελευθερία Τσέικο, Κατερίνα Τσεμπελή, Βάσω Τρίγκα, Μαρία Φιλιππακοπούλου, Μαρία Φραγκουδάκη, Πάβλος Χαμπίδης, Αθηνά Χατζή.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Οι ώρες λειτουργίας της θα είναι Δευτέρα και Πέμπτη 8.00 -20.00 και Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή 8.00 -2.30.
Τέλος να σημειωθεί ότι η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με την αίθουσα τέχνης «Ιανός» και με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών ν. Λάρισας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass