ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Η ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΣ ΡΟΥΛΑ ΚΑΡΑΦΕΡΗ – ΕΡΜΗΝΕΥΤΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ «Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ» ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ «STAGE»

«Ως performer προσπαθώ να ξεπερνάω συνεχώς τα όρια»

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2010 1:23 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:10
Με το χορό να αποδίδει το λόγο με ένα γοητευτικά αλλιώτικο τρόπο, ο θεατής αντιλαμβάνεται εύκολα ότι η κίνηση πρωταγωνιστεί στο θεατρικό έργο «Ο Σκηνοθέτης» που παρουσιάζεται σήμερα και αύριο στη σκηνή του «Stage», Ήρας και Φιλίππου 8, στις 9.30 μ.μ. σε σκηνοθεσία Άκυ Μητσούλη και με ερμηνεύτρια τη χορογράφο Ρούλα Καραφέρη. Παρουσιασμένο με μια σύγχρονη αφαιρετική αισθητική, «Ο Σκηνοθέτης» που είναι εμπνευσμένο από το «Μονόλογο» του Λαρισαίου συγγραφέα και ιατρού Μάκη Λαχανά είναι ένα έργο που αγγίζει, όπως έχει επισημανθεί και από τον σκηνοθέτη κ. Μητσούλη, τις παρυφές του μπεκετικού θέατρου. Η performer Ρούλα Καραφέρη, μιλά στην «Ε» για την ιδιαίτερη εκφραστική διαδοχή ανάμεσα στο χορό και το λόγο, για τη συμπλοκή τους, σχολιάζοντας παράλληλα το τολμηρό λόγο του Μάκη Λαχανά.
 
* Κυρία Καραφέρη, ερμηνεύετε ένα ιδιαίτερο έργο με τον τίτλο «Ο Σκηνοθέτης» που αποτελεί θεατρική μεταφορά από το «Μονόλογο» του Λαρισαίου συγγραφέα Μάκη Λαχανά. Είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνει έργο του Μάκη Λαχανά σε θεατρική σκηνή στη Λάρισα. Πώς προέκυψε αυτή η ενδιαφέρουσα συνεργασία;
-Είχα την τιμή να μου προσφέρει ο ίδιος ο κ. Λαχανάς το έργο του μετά από μια παράσταση στο Θέατρο του Μύλου, του προηγούμενου έργου που ερμήνευσα, τον «Ορφέα» του Νικόλα Ντάβα. Πολύ μπροστά από την εποχή του και απόλυτα ενημερωμένος για τις σύγχρονες σκηνικές τάσεις είδε «το σκηνοθέτη» του πάνω μου.Ήταν απόλυτα δική του η πρόταση να βασιστεί ο μονόλογός του, στη δική μου σκηνική παρουσία και κίνηση. Από εκεί και πέρα είχα επίσης την τιμή να συνεργαστώ με τον κ. Ακυ Μιτσούλη, γνωστό ήδη μέσω της πορείας του ως Καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεσσαλικού Θεάτρου, για τη διάθεση και την ανάγκη του για σύγχρονα έργα.
* Στο έργο «μιλάτε» με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Ποια η σχέση λόγου και κίνησης και εικόνας σε μια παράσταση αφαιρετικής, αν συμφωνείτε, αισθητικής;
-Η αφαιρετική, όπως πολύ σωστά επισημαίνετε, αισθητική, είναι κατά βάση η αισθητική του σύγχρονου χορού και θεάτρου. Είναι εκεί που το σώμα καλείται να μεταμορφώσει τον χώρο μόνο με τη δική του εκφραστική δύναμη. Είναι επίσης εκεί που οι τέχνες περνούν τη διαχωριστική τους γραμμή. Βεβαίως, όταν υπάρχει λόγος λέγεται θέατρο, όταν υπάρχει κίνηση λέγεται χορός αλλά μέσα σ’ αυτήν την αφαιρετική αισθητική, η εικόνα σε σχέση με το χώρο, από μόνη της περνάει στα εικαστικά χωράφια, φτιάχνοντας ζωντανά γλυπτά. Προσωπικά έχω κάνει πολλές παραστάσεις χορού σε γκαλερί, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Για τη δυνατότητα που παρέχει ένας απόλυτα αφαιρετικός χώρος στη δημιουργία της φόρμας και την ατμόσφαιρα χωρίς τις συμβάσεις του θεάτρου. Στη συγκεκριμένη παράσταση, η πρόσθετη εικόνα με τη μορφή του βίντεο, καταφέρνει σε αυτή την αισθητική να προσθέσει το χρώμα, το φανταστικό ταξίδι, την ψευδαίσθηση. Όταν τέλος πάνω του προσθέσαμε ένα απόλυτα πλουραλιστικό κοστούμι που μπορεί να γίνει πολλά κομμάτια, στοχεύσαμε στη σταδιακή –κατά τη διάρκεια της παράστασης -αποδόμηση μιας βαριάς, στα όρια του γκροτέσκο εικόνας προς την εικαστική της απλότητα.
 * «Ο Σκηνοθέτης» έχει χαρακτηριστεί ένα σύγχρονο έργο που αγγίζει τις παρυφές του μπεκετικού θεάτρου. Επιθυμία του Μπέκετ ήταν να δείξει μέσα από τα έργα του ότι «το ταξίδι είναι αυτό που αξίζει παρά τις δυσκολίες του». Ποιο είναι το ταξίδι που πραγματοποιείτε ως ερμηνεύτρια του έργου αλλά και ως performer στη ζωή;
-Το προσωπικό ταξίδι της ερμηνεύτριας περνάει από χιλιάδες κύματα, πριν καλά καλά σηκωθεί στα πόδια της. Από την ελπίδα περνάει στην απογοήτευση και από την ψευδαίσθηση στην προσωπική της αλήθεια. Διανθίζει και διασκεδάζει τη μοναξιά της με καμώματα και «βουλιάζει» με βουλιμία στα σοκολατάκια. Προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά του ρόλου του κοστουμιού, του εαυτού της. Εγώ ως performer ομολογώ ότι προσπαθώ συνεχώς να περνάω τα όρια. Εκπαιδευμένη-ως χορεύτρια- να μην ανοίγω το στόμα μου στη σκηνή, κατάφερα αυτή τη στιγμή να μου εμπιστεύονται σοβαρά θεατρικά κείμενα. Είναι μεγάλη μου τιμή και ώθηση να συνεχίσω.
 
Η ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνοθεσία: Άκυς Μητσούλης, Χορογραφία – Ερμηνεία : Ρούλα Καραφέρη. Κοστούμι Fab Jonkers. Σχεδιασμός Video – Φωτογραφίες : Γιάννης Χαρισούλης. Παραγωγή «off art productions».
«Το προσωπικό ταξίδι της ερμηνεύτριας περνάει από χιλιάδες κύματα, πριν καλά καλά σηκωθεί στα πόδια της. Από την ελπίδα περνάει στην απογοήτευση και από την ψευδαίσθηση στην προσωπική της αλήθεια. Διανθίζει και διασκεδάζει τη μοναξιά της με καμώματα και «βουλιάζει» με βουλιμία στα σοκολατάκια. Εγώ ως performer ομολογώ ότι προσπαθώ συνεχώς να περνάω τα όρια»σημειώνει η Ρούλα Καραφέρη με αφορμή την παράσταση «Ο Σκηνοθέτης».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass