ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ Ο ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΙΞ ΚΑΙ ΟΒΕΛΙΞ Γ. ΓΕΡΟΥΛΙΑΣ ΠΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

«Η γελοιογραφία εξελίχθηκε παράλληλα με την τυπογραφία»

Δημοσίευση: 14 Ιαν 2010 1:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:10
Όπως όλοι γνωρίζουν, οι ήρωες δεν γερνούν ποτέ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επιθυμούν να γιορτάσουν τα γενέθλιά τους ειδικά όταν πρόκειται για ήρωες όπως ο Αστερίξ και ο Οβελίξ. Στο πλαίσιο επομένως των εορταστικών εκδηλώσεων για τα πεντηκοστά χρόνια του Αστερίξ, ο οποίος έκανε την πρώτη του εμφάνιση στις 29 Οκτωβρίου του 1959 στις σελίδες του πρώτου τεύχους του εβδομαδιαίου γαλλικού περιοδικού Pilote, ο Άλμπερτ Ουντερζό σκέφτηκε ένα εξαιρετικό δώρο για τους αγαπημένους ήρωες εκατομμυρίων αναγνωστών ανά τον κόσμο. Πρόκειται για την κυκλοφορία ενός νέου άλμπουμ σύντομων ιστοριών που θα είναι διαθέσιμες σε όλο τον κόσμο με πενήντα έξι σελίδες γεμάτες νέες καρικατούρες που θα δημοσιευτούν για πρώτη φορά.
Από τη γιορτή του Αστερίξ δεν θα μπορούσε να λείπει βέβαια το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας που σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Μαμουθκομιξ» και με το βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου στήνουν μια πρωτότυπη εκθεσιακή εκδήλωση στο Γαλλικό Ινστιτούτο σήμερα στις 7 μ.μ. που θα περιλαμβάνει ειδική προβολή – αφιέρωμα στη γαλλική γελοιογραφία και την ιστορία της με σχολιασμό του επιμελητή της έκθεσης κ. Γιάννη Γερούλια και παρουσία του γνωστού γελοιογράφου «Κουρσώ» καθώς και άλλων καλλιτεχνών. Ο κ. Γιάννης Γερούλιας, με αφορμή τα γενέθλια του Aστερίξ, μιλά στην «Ε» για τις πρώτες γελοιογραφίες κόμικς ανατρέχοντας με αφορμή το εορταστικό γεγονός στην ιστορία της γαλλικής γελοιογραφίας.
 
Συνέντευξη στην Κανέλα Κοπάνου
* Κύριε Γερούλια, η γελοιογραφία αποτελεί ένας ιδιαίτερος τρόπος τόσο ψυχαγωγίας όσο και ενημέρωσης και είναι αγαπητή στους αναγνώστες όλων των ηλικιών. Πότε έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες γελοιογραφίες;
-Σαν πρώτες γελοιογραφίες ή κόμικς, θεωρούνται οι παραστάσεις που βρέθηκαν σε σπήλαια κατά την προϊστορική περίοδο. Από τότε βέβαια άλλαξαν πολλά πράγματα ή μάλλον άλλαξαν όλα. Οι πρώτες εικόνες που εμφανίστηκαν σε έντυπα δεν είχαν τη σημερινή μορφή αλλά ήταν γκραβούρες που είχαν θέση ένθετου στην εφημερίδα.
* Ποια είναι η πορεία της γαλλικής γελοιογραφίας;
-Η πορεία της γελοιογραφίας είναι παράλληλη με την εξέλιξη της τυπογραφίας. Στη Γαλλία, μετά την επανάσταση και με τη μείωση της λογοκρισίας βρίσκουμε πολύ συχνά εικόνες που συνοδεύουν τα κείμενα και σατιρίζουν την εξουσία. Κατά καιρούς η λογοκρισία έκανε την εμφάνισή της με αποτέλεσμα πολλές εκδοτικές απόπειρες όμως να μην μακροημερεύουν... Μια έκδοση που σημαδεύει την εποχή αυτή, είναι το περιοδικό Les annales du ridicule (1815) ενώ στα μέσα του 19ου αιώνα , αξιόλογη είναι η παρουσία των περιοδικών Caricature Morale και Les Bulles de savon καθώς επίσης και το έντυπο Charivari. Στη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, οι γελοιογράφοι συστρατεύονται με τους δημοσιογράφους για τη νίκη. Κάπου εκεί, εμφανίζεται και το γνωστό σατιρικό Canard Enchaine. Στην περίοδο του μεσοπολέμου, όπου υπήρχαν πολλές αναταραχές, η γελοιογραφία χρησιμοποιήθηκε αρκετά από τα έντυπα του εργατικού κινήματος ενώ στη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, τα περισσότερα έντυπα, δημοσιογράφοι και γελοιογράφοι, μετακινήθηκαν στην ελεύθερη Γαλλία από όπου έκαναν τον δικό τους πόλεμο. Όσοι όμως παρέμειναν στο κατεχόμενο Παρίσι και συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις κατοχής τιμωρήθηκαν πολύ αυστηρά και απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των εντύπων και φυλακίστηκαν ακόμα και γελοιογράφοι.
* Ποια τα ονόματα των σχεδιαστών που άφησαν το στίγμα τους με τις δημιουργίες τους στην ιστορία της γελοιογραφίας και ποιοι χαρακτηρίζουν τη νεότερη ομάδα;
-Στην επιφάνεια έρχεται ένας ολόκληρος στρατός από δημιουργούς που συνεργάζονται με μια πληθώρα περιοδικών. Εμφανής είναι η επιρροή του Αμερικανού σχεδιαστή Steinberg από το φημισμένο New Yorker τον Μάιο του 1968, που με το πνεύμα του εμφανίζεται το ανατρεπτικό Hara Kiri το 1969, έχουμε τα αστέρια της γαλλικής γελοιογραφίας Reiser, Wolinski, Cabu ενώ ταυτόχρονα, το Canard Ενchaine ανανεώνει το γελοιογραφικό του δυναμικό με τους Brito, Kerleroux, Kiro. Τα τελευταία χρόνια, μεσουρανούν τα νεότερα αστέρια της γαλλικής γελοιογραφίας στη «Le Monde» όπως o Plantu, στη «Nouvelle Observateur» o Wiaz, στη «Liberation» o Willem, o Mose, o Sebastier, o Thomas, o Serre, o Rousso οι οποίοι αποτελούν ένα μέρος της πολυάριθμης ομάδας που χαρακτηρίζει τη νεότερη γαλλική γελοιογραφία.
 * * *
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τέλη Ιανουαρίου και θα είναι επισκέψιμη και από εκπαιδευτικούς φορείς . Παράλληλα θα γίνονται διάφορες εκδηλώσεις όπως : εργαστήρια σχεδιασμού κόμικς, προβολές ταινιών του Αστερίξ. Τα δικαιώματα ανήκουν στη Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα. Για πληροφορίες και κρατήσεις επισκέψεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 2410- 287.508.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass