ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ + ΤΕΧΝΗ

Παρουσίαση βιβλίου του Κώστα Ζουράρι

Δημοσίευση: 23 Ιαν 2010 1:56 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:14
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Γνώση και τις εκδόσεις «Αρμός» διοργανώνει την παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Ζουράρι για τον Μακρυγιάννη «Να τη χέσω τέτοια λευτεριά όπου θα κάμω εγώ εσένα πασιά» τη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2010, στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας. Στην εκδήλωση για το βιβλίο θα μιλήσουν ο καθηγητής Ζήσης Παπαδημητρίου και ο Κώστας Ζουράρις. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Γιουρμετάκης.
* * *
«Οι Ανύπαρκτοι»
Παρουσιάζεται την Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, στο «Χατζηγιάννειο» το βιβλίο του Αλέξανδρου Νάρη με τίτλο «Οι Ανύπαρκτοι» στις 9 μ.μ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Δημήτριος Ευαγγελίδης συγγραφέας, ο Γεώργιος Καραμπελιάς συγγραφέας, Δημήτριος Αλευρομάγειρος στρατηγός ε.α. Το βιβλίο αφορά στην ιστορία τεσσάρων ατόμων, ενός Έλληνα, δύο Γερμανών και ενός Σκοπιανού κατά τη διάρκεια των εθνικιστικών ταραχών στη χώρα των Σκοπίων. Ο Αλέξανδρος Νάρης γεννήθηκε το 1969 στη Λάρισα και το 1987 μπήκε στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών. Έχει υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις στο Στρατό Ξηράς και έχει λάβει μέρος σε τρεις «Ειρηνευτικές Αποστολές». Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Ενδεικτικά ακολουθεί ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο: «Μια πίκρα και μια υπόγεια οργή διαπερνούσε τη Ζόριτσα.-Δεν το χωράει το μυαλό μου ότι κάναν κάτι τέτοιο σε μας. Αν τα πράγματα αλλάξουν, δεν θέλω να ξαναδώ κανέναν τους μπροστά μου. Σου μιλάω για γείτονες, όπου τους συναντούσες στο δρόμο και τους έλεγες καλημέρα και σε χαιρετούσαν κι αυτοί. Τα παιδιά μας πηγαίνανε μαζί στο σχολείο, δουλεύανε μαζί στα χωράφια, παίζανε όπως σου είπα μαζί ποδόσφαιρο, πώς μπορούν να φέρονται έτσι; Έμπαιναν στα σπίτια μας σπάζοντας τις πόρτες βάζοντας όπλα στα πρόσωπα των πατεράδων μπροστά στα παιδιά τους, διέλυαν τις περιουσίες μας, θα επιστρέψουμε Πέτερ, έλεγε τρέμοντας από θυμό, θα επιστρέψουμε, κι όταν το κάνουμε, ούτε ένας από αυτούς δεν θα μπορεί να μπει στο χωριό. Μπορώ να σου πω ότι πάνω από είκοσι τα εκατό δεν είναι οι ξένοι. Τους μισώ! Όταν γινόταν ο πόλεμος στο Κόσοβο, ήρθαν ένα σωρό πρόσφυγες στο χωριό μας, κι εμείς τους φιλοξενήσαμε, τους ταΐσαμε, τους προστατέψαμε, καλά μας κάνουνε τώρα και μας πυροβολούν αφού ήμασταν τόσο ηλίθιοι...».
* * *
 
Η τέχνη χαρίζει ευτυχία
στο Δ. Γηροκομείο
 
Στο Δημοτικό Γηροκομείο Λάρισας προσφέρθηκαν τα έσοδα της φιλανθρωπικής έκθεσης που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Λαρισαίων. Τα χρήματα παρέλαβε από τον πρόεδρο του Οργανισμού κ. Μιχάλη Τσακίρη, ο διευθυντής του Γηροκομείου κ. Παύλος Τσούμας. Το ποσό που δόθηκε, συγκεντρώθηκε από χριστουγεννιάτικες κάρτες φιλοτεχνημένες από τους μαθητές των εργαστηρίων ζωγραφικής των Λεσχών Πολιτισμού, από καλλιτεχνικές δημιουργίες, από διάφορα αντικείμενα, εδέσματα και βιολογικά προϊόντα που προσέφεραν οι συμπολίτες μας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η έκθεση. Μια μικρή προσπάθεια για τους απόμαχους της ζωής, που φιλοξενούνται στο Δημοτικό Γηροκομείο Λάρισας.
* * *
«Εκλογές στο Δάσος»
 
Τα Σαββατοκύριακα του Γενάρη, η παιδική σκηνή «Φύρδην Μίγδην» τα αφιερώνει στη σπουδαία προσπάθειά της να θεσμοθετήσει τους νόμους προστασίας των δασών. Όποιος μικρός ή μεγάλος θέλει να γνωρίσει από κοντά τον κ. Λαγό Αυτιά, τον κ. Λύκο Φαγανόπουλο, τον κ. Πόντικα Δοντιά, τον κ. Βάτραχο Κουάξ , την κ. Πουλίνα Τσιουνάκη, τον κ. Σκίουρο Καρύδα και την κ. Αλεπού Πονηρίδου και να ακούσει τους προεκλογικούς τους λόγους ή επιθυμεί να συμμετάσχει με τις προτάσεις του, στη δημιουργία των νόμων της Δασοπροστασίας, δεν έχει παρά να παρακολουθήσει τις παραστάσεις του νέου έργου της «Φύρδην Μίγδην» με τίτλο «Εκλογές στο δάσος» σήμερα στις 6.30 μ.μ. και αύριο στις 11.30 π.μ. και στις 6.30 μ.μ. Έτσι, μεταμόρφωσε τον χώρο της σε δάσος γεμάτο φωλιές με πανέμορφα ζωάκια: σκιουράκια, κόρακες, χελιδόνια, λαγούς, αλεπούδες, σκαντζόχοιρους, πελαργούς κ.ά. που με ειδικούς φωτισμούς φαίνονται να ζωντανεύουν κατά τη διάρκεια της παράστασης. Άλλα τόσα ζώα κινούνται μέσα στη σκηνή και όλα μαζί ξεπερνούν τη δύσκολη στιγμή που κάποιο δυνατό ζώο θέλει να πάρει την εξουσία του δάσους στα χέρια του. Τότε αποφασίζουν όλα τα ζώα μαζί να φροντίζουν το δάσος τους, στέλνοντας μήνυμα σε όσους ονειρεύονται τη δόξα της εξουσίας, πως όλοι μαζί μπορούν να κάνουν καλύτερα ό,τι δεν μπορεί να κάνει ένας μόνος του. Και, επειδή τα ζώα είναι μερικές φορές ίσως πιο έξυπνα από τους ανθρώπους, σκέφτονται πως είναι προτιμότερο να μας κολακέψουν, ζητώντας τη βοήθειά μας. Έτσι πριν αρχίσει το έργο, τα παιδιά καλούνται να γράψουν ή ζωγραφίσουν σε ειδικό έντυπο κανόνες για την προστασία του δάσους και έτσι όλοι μαζί δημιουργούν το Σύνταγμα του δάσος, που ονομάζεται Δασοπροστασία! «Εκλογές στο δάσος» είναι λοιπόν ο τίτλος του νέου παραμυθιού της Κάκιας Χαλήμαγα-Χατζή, που θα παίζεται στη μαγική σκηνή της «Φύρδην Μίγδην», από τις φίλες της σκηνής:Λία Σκούπρα και Άννα Χαϊδούτη και από τα μέλη: Ντίνα Μπαργιώτα και Λένα Χαϊδούτη. Αξίζει, ίσως, να αναφερθεί πως η «Φύρδην Μίγδην» αλλάζει έργο κάθε μήνα με διαφορετικά σκηνικά και κούκλες, αριθμώντας, αυτή τη στιγμή, είκοσι πρωτότυπα έργα και εκατόν ογδόντα κούκλες, βρισκόμενη μόλις στον τρίτο χρόνο της λειτουργίας της.
Παράλληλα μεγαλώνει ο αριθμός των μικρών φίλων της σκηνής με την ονομασία «Φυρδηνμιγδάκια», που άρχισαν να απολαμβάνουν τα προνόμια του τίτλου τους, εκτός από την παρεχόμενη έκπτωση στην τιμή του εισιτηρίου. Η παιδική σκηνή της «Φύρδην Μίγδην» βρίσκεται στο χώρο του Δημιουργικού Εργαστηρίου στο 52 της Ασκληπιού και το τηλέφωνο για πληροφορίες είναι 2410-621.001.
* * *
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass