Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου είναι επιτέλους πραγματικότητα

Οι «Ομιχλιστές» έγιναν Ακαδημαϊκοί...

Δημοσίευση: 23 Ιαν 2010 22:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:14
 Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, ύστερα από χρόνια συζητήσεων και ανυλοποίητων προθέσεων απέκτησε επιτέλους αντικειμενική και νομική υπόσταση, με καταστατικό ίδρυσης και αρκετά μέλη. Η διαδικασία ίδρυσής της ανταποκρίνεται πλήρως στις διαστάσεις που χαρακτηρίζουν την ξεχωριστή, ιδιόμορφη και ρευστή ελληνική εναλλακτική πραγματικότητα. Σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου, που θεωρούν ότι ο κινηματογράφος- πέρα από μια εμπορικο-βιομηχανική δραστηριότητα- είναι πρωτίστως Τέχνη, διαθέτουν Ακαδημίες Κινηματογράφου. Οι Ακαδημίες Κινηματογράφου είναι οργανισμοί, που έχουν ως αντικειμενικό τους σκοπό να προωθήσουν την κινηματογραφική Τέχνη με βραβεύσεις και με άλλου είδους δραστηριότητες . Η Αγγλική Ακαδημία Κινηματογράφου μετράει 82 χρόνια από την ίδρυσή της, το ίδιο και η Αμερικάνικη (η οποία απονέμει τα βραβεία Όσκαρ), η Γαλλική 35 χρόνια (απονέμει τα βραβεία Σεζάρ) καθώς και το Σουηδικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου 46 χρόνια. Εδώ και 22 χρόνια υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, η οποία απονέμει κάθε χρόνο τα βραβεία στις καλύτερες ταινίες του συνόλου της ευρωπαϊκής παραγωγής.
Ήταν, λοιπόν, μια καθολική απαίτηση και ανάγκη η δημιουργία Ακαδημίας Ελληνικού Κινηματογράφου. Και όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, πολλά γεννώνται μέσα από κινήματα διαμαρτυριών, αμφισβήτησης και επανάστασης. Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου προέκυψε ως αποτέλεσμα της δραστηριότητας των Κινηματογραφιστών της Ομίχλης. Οι «Ομιχλιστές» χρονολογούν το σχηματισμό τους σε ομαδική εκδήλωση διαμαρτυρίας από την περασμένη άνοιξη. Προέκυψαν ως κίνημα πίεσης για την κατάθεση κινηματογραφικού νομοσχεδίου από την τότε κυβέρνηση. Οι Ομιχλιστές συνέχισαν να είναι ανυπάκουοι και μετά τις εκλογές, αρνούμενοι έτσι να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η επόμενη δυναμική τους κίνηση ήταν στις 24 Νοεμβρίου 2009, όταν ανήγγειλαν την ίδρυση Ακαδημίας Κινηματογράφου οδηγώντας, τελικά, στο συμπέρασμα ότι η κίνησή τους δεν ήταν ένα απλό αντάρτικο ατάκτων αλλά μια καλά οργανωμένη ομάδα που έκανε εντυπωσιακές αιφνιδιαστικές στρατηγικές κινήσεις, διαμορφώνοντας την ατζέντα και τις εξελίξεις.
Στις 21 Δεκεμβρίου μετά από εκλογές που έγιναν, αναδείχθηκε το πρώτο διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον Τάσο Μπουλμέτη (ο σκηνοθέτης της «Πολίτικης Κουζίνας») ενώ αυτή τη στιγμή η Ακαδημία αριθμεί 152 μέλη. Μεταξύ αυτών είναι οι σκηνοθέτες Θόδωρος Αγγελόπουλος, Παντελής Βούλγαρης, Αντώνης Καφετζόπουλος, Αλέξης Καρδαράς κ.ά., οι κριτικοί κινηματογράφου Νίνος Φένεκ Μικελίδης, Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, Δημήτρης Δανίκας, Χρήστος Μήτσης, οι ηθοποιοί Θέμις Μπαζάκα, Στέλιος Μάινας, Γιώργος Κιμούλης κ.ά. Επίτιμα μέλη της Ακαδημίας είναι οι σκηνοθέτες Κώστας Γαβράς, Ντίνος Κατσουρίδης και Μιχάλης Κακογιάννης.
Αντιδράσεις και Απώλειες
Στις 22 Δεκεμβρίου ο Νίκος Κούνδουρος, ο οποίος ήταν το τέταρτο επίτιμο μέλος, παραιτήθηκε από τη νεοσύστατη Ακαδημία εγείροντας τα πρώτα ερωτηματικά για το μέλλον της. Την ίδια μέρα, η Διασωματειακή Κινηματογραφική Επιτροπή Φορέων Οπτικοακουστικού Χώρου (συμμετέχουν οργανώσεις και σωματεία σκηνοθετών, σεναριογράφων και παραγωγών) εξέφρασε τις αντιδράσεις της για την Ακαδημία καταγγέλλοντας την «προσπάθεια χειραγώγησης του κινηματογραφικού χώρου». Παρόλα αυτά, η Ακαδημία Κινηματογράφου συνεχίζει εντατικά την υλοποίηση των σχεδίων της. Προγραμματίζει για το Μάρτιο την απονομή των πρώτων βραβείων που θα δώσει υπό την αιγίδα της, στα πρότυπα της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου. Η Ακαδημία φιλοδοξεί τα βραβεία της να πάρουν τη θέση των κρατικών βραβείων που απονέμονται στο πλαίσιο του φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Αυτό-αν τελικά γίνει-φαίνεται να βολεύει και το Υπουργείο Πολιτισμού, αφού έτσι θα εξοικονομήσει ένα αρκετά σημαντικό ποσό (περίπου 600.000 ευρώ) που συνόδευε κάθε χρόνο τις κρατικές βραβεύσεις. Τα βραβεία της Ακαδημίας δεν θα περιλαμβάνουν χρήματα, όπως συμβαίνει άλλωστε και στις περισσότερες κινηματογραφικές ακαδημίες των άλλων χωρών.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass