ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΙΣ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟ 2ο ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «Ο ΆΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΡΓΗΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ» ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Τέχνη: «διαβατήριο» για μια καλύτερη ζωή

* Στόχος η υποστήριξη των ανήλικων προσφύγων

Δημοσίευση: 23 Ιαν 2010 22:56 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:14
 Τον Ιανουάριο του 2009, με προσωπική πρωτοβουλία του Λαρισαίου μουσικού Δημήτρη Ακριβούλη, διοργανώθηκε το 1ο Φιλανθρωπικό Φεστιβάλ Λάρισας, υπό τον τίτλο «Ο Άϊ Βασίλης άργησε μια μέρα», με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της λαρισαϊκής κοινωνίας για τον αγώνα κατά του καρκίνου, το έργο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας και την οικονομική του ενίσχυση. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ οργανώθηκε καμπάνια ενημέρωσης από το Σύλλογο για το ρόλο της σωστής ενημέρωσης των ασθενών και της σημασίας της θετικής ψυχολογίας για την καταπολέμηση της ασθένειας. Tο φετινό 2ο Φιλανθρωπικό Φεστιβάλ «Ο Άϊ Βασίλης άργησε μια μέρα» θα λάβει χώρα σε διάφορους χώρους της πόλης της Λάρισας από τις 27 Ιανουαρίου μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 2010. Ο στόχος της διοργανώτριας ομάδας είναι διπλός. Από τη μια πλευρά, η συγκέντρωση στον ίδιο χώρο και χρόνο όσο το δυνατόν περισσότερων Λαρισαίων ερασιτεχνών και επαγγελματιών καλλιτεχνών με σκοπό τη μεταξύ τους γνωριμία, την ανάδειξη του έργου τους, την ανταλλαγή ιδεών και την ανάπτυξη καινοτόμων δια-καλλιτεχνικών συνεργασιών. Από την άλλη, με τα έσοδα που προκύπτουν από την παρουσίαση των καλλιτεχνικών δρώμενων, επιχειρείται η οικονομική ενίσχυση οργανώσεων και ιδρυμάτων που παράγουν ανθρωπιστικό έργο και έχουν ανάγκη υποστήριξης. Με αυτό τον τρόπο, η διοργανώτρια ομάδα και οι συμμετέχοντες επιδιώκουν τη δημιουργία μιας μοναδικής σύνθεσης μεταξύ καλλιτεχνικής ευαισθησίας-δημιουργικότητας και αυθεντικού ανιδιοτελούς ανθρωπισμού. Τα έσοδα από το φετινό Φεστιβάλ πρόκειται να διατεθούν στη ΜΚΟ «Άρσις – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων» για την οικονομική ενίσχυση των Ξενώνων Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο που λειτουργούν στην Ελλάδα, και φιλοξενούν και υποστηρίζουν ιατροφαρμακευτικά, ψυχοκοινωνικά, νομικά, εκπαιδευτικά και εργασιακά, με στόχο την ομαλή κοινωνική ένταξη, εκατοντάδες ανήλικους πρόσφυγες από διάφορα εμπόλεμα σημεία του κόσμου. Μέχρι στιγμής ο αριθμός των συμμετεχόντων έχει ξεπεράσει τα εβδομήντα άτομα, είτε μεμονωμένα είτε συγκροτημένα σε καλλιτεχνικές ομάδες. Οι υπεύθυνοι για τη διοργάνωση του φεστιβάλ κ. Δημήτρης Ακριβούλης και Ανδρέας Αλμπάνης κοινωνιολόγος και διδάκτορας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών μας εξηγούν το σκοπό του φιλανθρωπικού φεστιβάλ που ξεκινά σε λίγες ημέρες στη Λάρισα.
 
Συνέντευξη στην Κανέλα Κοπάνου
* Μιλήστε μας για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του Φιλανθρωπικού Φεστιβάλ Λάρισας που πραγματοποιήθηκε πέρυσι με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση για τον αγώνα κατά τον καρκίνο και τι αποτέλεσε κίνητρο για τη φετινή συνέχεια;
«Το 2009 διοργανώθηκε το 1ο Φιλανθρωπικό Φεστιβάλ Λάρισας, υπό τον τίτλο «Ο Άϊ Βασίλης άργησε μια μέρα», με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της λαρισαϊκής κοινωνίας για τον αγώνα κατά του καρκίνου, το έργο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας και την οικονομική του ενίσχυση. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ οργανώθηκε καμπάνια ενημέρωσης από το Σύλλογο για το ρόλο της σωστής ενημέρωσης των ασθενών και της σημασίας της θετικής ψυχολογίας για την καταπολέμηση της ασθένειας. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη και η προσέλευση του κοινού αθρόα, δεσμεύοντας με αυτό τον τρόπο τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες για τη διοργάνωση του επόμενου Φεστιβάλ ένα χρόνο μετά».
* Ποιοι οι στόχοι του φεστιβάλ;
«Ο στόχος του φεστιβάλ είναι πολύμορφος. Αρχικά μας ενδιαφέρει η ελεύθερη συγκέντρωση στον ίδιο χώρο και χρόνο όσο των δυνατών περισσότερων ειδών τέχνης, κουλτούρων και προσωπικών ιδιοσυγκρασιών με σκοπό να υπάρξει υλικό για τη γέννηση καινούριων ιδεών, συνθέσεων, καλλιτεχνικών εγχειρημάτων και, γιατί όχι, αφορμών για νέες δυνατές φιλίες. Η Λάρισα πιστεύουμε ότι ως πόλη, διαθέτει και το κατάλληλο μέγεθος και τη δυναμική για εντυπωσιακά αποτελέσματα που μπορούν να εκπλήξουν ακόμα και τους πιο δύσπιστους. Σε δεύτερο επίπεδο μας ενδιαφέρει η ανάδειξη της δύναμης των συλλογικών πρακτικών έναντι των αποσπασματικών και μοναχικών διαδρομών. Επιπλέον, κάθε φεστιβάλ αφιερώνεται σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό φαινόμενο που πιστεύουμε ότι θα πρέπει να απασχολήσει την καθημερινότητα των συμπολιτών μας περισσότερο από όσο την απασχολούσε μέχρι τώρα. Η ενημέρωση του κοινού για θέματα άγνωστα σε αυτό μέχρι τώρα πιστεύουμε ότι θα είναι το μεγάλο κοινωνικό κέρδος από το φεστιβάλ. Γι' αυτό το λόγο επιθυμούμε να θεσμοθετηθεί η κίνηση αυτή στην πόλη της Λάρισας και κάθε χρόνο την ίδια εποχή να παρουσιάζεται κάτι ολοένα μεγαλύτερο και πιο συγκροτημένο ώστε το μήνυμα να φτάνει δυνατά και μακριά με τον καλύτερο τρόπο».
* Πώς θα αξιοποιηθούν τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν;
«Τα έσοδα του φεστιβάλ θα αξιοποιήσει η Άρσις - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, για να καλυφθούν οι βασικές και άμεσες ανάγκες των φιλοξενούμενων ανηλίκων αιτούντων άσυλο στους Ξενώνες που διαχειρίζεται (Μακρινίτσα, Ωραιόκαστρο). Η υπάρχουσα χρηματοδότηση των Ξενώνων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων και το Υπουργείο Υγείας δεν επαρκεί πολλές φορές ούτε για τις βασικές ανάγκες. Ενδεικτικά μπορώ να σας πω ότι το ποσό που προϋπολογίζεται για τη μηνιαία διατροφή του κάθε παιδιού είναι 52 ευρώ. Μπορεί εύκολα να κατανοήσει κανείς ότι απαιτείται γενναία συνεισφορά από τρίτους προκειμένου οι Ξενώνες να συνεχίσουν λειτουργούν χωρίς προβλήματα».
* Ποια τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανήλικες πρόσφυγες που φιλοξενούνται στον ξενώνα;
«Το σημαντικότερο πρόβλημα έχει να κάνει με την επίσημη αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας των ασυνόδευτων ανηλίκων, που φτάνουν στη χώρα μας ως θύματα πολέμων και ως θύματα εκμετάλλευσης (trafficking). Βάσει διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα μας, κάθε ασυνόδευτος ανήλικος αποτελεί ευθύνη του ελληνικού κράτους για τη χρήση των βασικών του δικαιωμάτων και μπαίνει αυτόματα υπό καθεστώς προστασίας μέχρι την ηλικία των 18 χρονών τουλάχιστον. Ο περισσότερος κόσμος παρακολουθώντας τα τελευταία χρόνια τη δημόσια συζήτηση για το μεταναστευτικό πρόβλημα, δεν μπορεί να καταλάβει ότι οι άνθρωποι που επέλεξαν να έρθουν στην Ευρώπη ψάχνοντας καλύτερες υλικές συνθήκες διαβίωσης (οικονομικοί μετανάστες) διαφέρουν πολύ από τους ανθρώπους που δεν είχαν αντίστοιχη επιλογή και που η παραμονή τους στην πατρίδα τους μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή τους. Όταν αυτοί οι άνθρωποι είναι ανήλικοι μάλιστα απαιτείται μεγαλύτερη ευαισθησία και σοβαρότητα διότι κάθε δική μας ενέργεια διαμορφώνει το μέλλον τους. Από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει σε αυτά τα παιδιά το γεγονός ότι είναι πρόσφυγες, δημιουργούνται πάρα πολλά δευτερογενή προβλήματα. Ενδεικτικά, δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την εργασία, τη νομική υποστήριξη, την αξιοπρέπεια κλπ. Δυστυχώς, οι Ξενώνες Φιλοξενίας και Στήριξης των Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Ελλάδα αποτελούν εξαίρεση ενός σκληρού κανόνα. Επιπρόσθετα, δεν αποτελούν κρατικές δομές, αλλά η λειτουργία τους αποτελεί πρωτοβουλία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (όπως η Άρσις και ο Ερυθρός Σταυρός) και Φιλανθρωπικών Σωματείων (όπως η Ελληνική Μέριμνα Βόλου)».
* Λέγεται ότι η τέχνη χαρίζει ευτυχία. Πόσο ανεπτυγμένο πιστεύετε ότι είναι το φιλανθρωπικό συναίσθημα στην ελληνική κοινωνία;
«Για εμάς η τέχνη είναι ένας διαφορετικός τρόπος θέασης της πραγματικότητας. Σε μια πραγματικότητα που απογοητεύει τους ανθρώπους, και ειδικά τους νέους, αυτή η διαφορετική ματιά μπορεί όντως να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και δύναμης για μια γενναία και δίκαιη αντιμετώπιση των καθημερινών προκλήσεων. Η τέχνη πιστεύουμε ότι αμφισβητεί κάθε τι καθιερωμένο, στάσιμο και νεκρωμένο και ότι δεν θα πρέπει να αποτελεί πηγή παρηγοριάς αλλά τρόπο αλλαγής του κόσμου. Πρώτα εντός μας και μετά γύρω μας. Συμμετέχοντας για αρκετά χρόνια σε πρωτοβουλίες που έχουν σκοπό να βοηθήσουν συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη, έχουμε δει ότι η ελληνική κοινωνία διατηρεί σε μεγάλο βαθμό ενεργό το φιλανθρωπικό της αίσθημα. Αυτό το γεγονός μας γεμίζει με υπερηφάνεια, αλλά μας προβληματίζει στο βαθμό που είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτούμε την επόμενη μέρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια δεν ωφελούνται από αισθήματα οίκτου αλλά από πράξεις που μπορούν να συνεισφέρουν στη δημιουργία κοινωνικών πλαισίων πιο δίκαιων και ανθρώπινων. Η εθελοντική εργασία είναι ιδιαίτερα αγνοημένη από μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας και αποτελεί στις μέρες μας την πιο μεγάλη προσφορά. Επιπλέον, μπορεί να την προσφέρει ο καθένας μας».
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής:
* Τετάρτη 27 Ιανουαρίου,
Χορίαμβος (Φαρμακίδου και Γαληνού), ώρα έναρξης 21:00, τιμή εισόδου 7 €
- Θεατρική Ομάδα 6ου Λυκείου Λάρισας: «Ερωτόκριτος»
- Θεατρική Ομάδα Εκπαιδευτικών Λάρισας (ΘΟΕΛΑ): «Ξεχασμένοι Κήποι»
* Πέμπτη 28 Ιανουαρίου,
Μουσική Σκηνή Stage (Ήρας και Φιλίππου), ώρα έναρξης 21:00, τιμή εισόδου: 8 €
- Θεατρική Ομάδα Ονείρων Θαύματα
- Παράσταση: «Salam Alekum» (χορογραφία: Δημήτρης Ράικος, μουσική: Ganga)
- Χορευτική Ομάδα Νικολέτας Μπατζαλέξη, Κυριακής Μουστάκα, Ευγενίας Τούλιου (σύγχρονος και latin χορός)
* Παρασκευή 29 Ιανουαρίου,
Μουσική Σκηνή Stage (Ήρας και Φιλίππου), ώρα έναρξης 21:00, τιμή εισόδου: 12 €
- The Magnificent Brotherhood (garage rock συγκρότημα από τη Γερμανία)
* Σάββατο 30 Ιανουαρίου,
Μουσική Σκηνή Stage (Ήρας και Φιλίππου), ώρα έναρξης 20:00, τιμή εισόδου: 8 €
- RWONK (reggae-dub συγκρότημα από την Αθήνα)
- Ten Days Band (εναλλακτικό συγκρότημα από τη Λάρισα)
- Panx Romana (ιστορικό punk rock συγκρότημα από την Αθήνα)
* Κυριακή 31 Ιανουαρίου,
Μουσική Σκηνή Stage (Ήρας και Φιλίππου), ώρα έναρξης 20:00, τιμή εισόδου: 5 €
Φεστιβάλ ροκ συγκροτημάτων από τη Λάρισα
- No Limits
- Drain the Stain
- Zenith
* Κυριακή 31 Ιανουαρίου,
Μικρό Θέατρο (Ολύμπου 65 και Ερυθρού Σταυρού), ώρα έναρξης 21:30, τιμή εισόδου 10 €
θεατρική ομάδα «Υπ’ Ατμόν» της Ζωής Μουκούλη: «Ποιος Ανακάλυψε την Αμερική»
* Δευτέρα 8 – Σάββατο 13 Φεβρουαρίου,
Χατζηγιάννειο (Ρούσβελτ 59), είσοδος ελεύθερη
Έκθεση Ζωγραφικής-Γλυπτικής
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass