ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ 781 ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ Γ.Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ

Η Δημοτική Πινακοθήκη διατηρεί τα έργα της στο διηνεκές

*Από την κεντρική διεύθυνση www.mgl-katsigrasmuseum.gr ο επισκέπτης ταξιδεύει στον κόσμο της Τέχνης

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2010 2:11 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:19
Tης Κανέλας Κοπάνου
Τη διατήρηση ανεκτίμητων έργων Τέχνης στο διηνεκές εξασφάλισε η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης 781 έργων της μόνιμης συλλογής του δωρητή της. Για το επιτυχές εγχείρημα μίλησαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Πινακοθήκης κ. Μάνθος Τζιαστούδης και ο υπεύθυνος του προγράμματος κ. Γιώργος Οικονομίδης σε σχετική συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν στο φουαγιέ.
Αποδίδοντας θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι εργάστηκαν για το εγχείρημα και κυρίως τον κ. Οικονομίδη – την «ψυχή» όπως τον αποκάλεσε χαρακτηριστικά του έργου που ονομάζεται ψηφιοποίηση των έργων Τέχνης της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, ο πρόεδρός της κ. Μάνθος Τζιαστούδης επισήμανε τη σπουδαιότητα της εισόδου της Πινακοθήκης της Λάρισα στον διαδικτυακό τόπο που επιτρέπει μια θαυμάσια περιήγηση στην έκθεση του Γ. Ι. Κατσίγρα σε όλους τους χρήστες της σελίδας σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς η σελίδα και τα links που τη συνοδεύουν αναρτάται και στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα. «Συγχαίρω το Δήμο Λαρισαίων, τη Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και τον κ. Οικονομίδη για την σημαντική αυτή εξέλιξη» τόνισε ο κ. Τζιαστούδης υπογραμμίζοντας ότι η διοίκηση της Δημοτικής Πινακοθληκης Λάρισας θα κάνει πάντοτε ό,τι καλύτερο με στόχο τον συναγωνισμό με την Εθνική Πινακοθήκη. Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Γιώργος Οικονομίδης ο οποίος εξήγησε ότι η ολοκλήρωση του τεχνολογικού έργου αφορά σε δύο έργα: στην ψηφιοποίηση των συλλογών της Πινακοθήκης και στη δημιουργία του κόμβου για την προβολή της ενώ παρέθεσε επίσης με συντομία κάποια για τη μορφή και τη λειτουργία του δικτυακού τόπου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας. «Το κόστος της ψηφιοποίησης ανήλθε στα ενενήντα χιλιάδες ευρώ και του κόμβου στις πενήντα χιλιάδες ευρώ. Αφορούσε στην τεκμηρίωση από ιστορικούς τέχνης της Πινακοθήκης και τη δημιουργία της βάσης δεδομένων. Συνολικά το έργο ανήκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας και έργα ψηφιοποίησης ήταν της συλλογής του αείμνηστου Κατσίγρα καθώς και του μοναδικού Τ. Τλούπα».
781 ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΟΣΜΟ
Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο ΓΙ. Κατσίγρα, αποτελεί το μοναδικό και σημαντικό πολιτιστικό κύτταρο στην Περιφέρεια Θεσσαλία και στην ευρύτερη Ελλάδα, χάρη στην ποικίλη και πολυεπίπεδη προσφορά του φορέα στα πολιτιστικά δρώμενα της Κεντρικής Ελλάδος. Το επιτυχές εγχείρημα της ψηφιοποίησης των 781 έργων της συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, αποτελεί εφαλτήριο για την ενδυνάμωση του Μουσείου στα πολιτιστικά δρώμενα όχι μόνο της χώρας μας αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Η ψηφιοποίηση παρέχει στους χρήστες του ίντερνετ τη δυνατότητα να πλοηγηθούν στα έργα της συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης, να διαβάσουν πληροφορίες για τους καλλιτέχνες, έχοντας μια σύντομη περιγραφή του έργου στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε με την πιστοποίηση της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας κατά ΙSΟ 9001:2008 από την ΕQA Hellas, χάρη στην ευγενική χορηγία των εταιριών Fortius-Γεωργική Ανάπτυξη, όπου και δόθηκε η ευκαιρία να γίνει ένα από τα ελάχιστα Μουσεία παγκοσμίως που έχει πιστοποιήσει τη δομή και τις προσφερόμενες υπηρεσίες του. Η συνέχεια προβλέπεται ακόμα πιο αισιόδοξη χάρη στο έργο της ψηφιοποίησης και ανάδειξης των έργων που εκτίθενται στην Πινακοθήκη.
Σε αυτό το σημείο το Δ.Σ. της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα θα ήθελε να ευχαριστήσει και να συγχαρεί για τη σκληρή και απαιτητική δουλειά τα στελέχη του Δήμου Λαρισαίων, τη Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού - Τμήμα Σχεδιασμού του Δήμου Λάρισας, ειδικότερα τον κ. Οικονομίδη και τους συνεργάτες του και τις εταιρίες Fortius - IMC και IMC καθώς και το στελεχιακό δυναμικό της Πινακοθήκης οι οποίοι, συνέβαλαν τα μέγιστα στην τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση και ανάδειξη των 781 έργων της Συλλογής, προκειμένου να προκύψει αυτό το αποτέλεσμα, για το οποίο όλοι οι Λαρισαίοι οφείλουμε να είμαστε περήφανοι, καθώς δίδεται η δυνατότητα να είναι προσβάσιμα σε όλους, έργα ανεκτίμητης αξίας. Αποτελεί πλέον δέσμευση του Δ.Σ. της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, η περαιτέρω ανάδειξη του φορέα στο εθνικό και διεθνές στερέωμα και να αποτελέσει πρότυπο Μουσείο, μέσα από τη συμμετοχή του σε διακρατικές συνεργασίες και λοιπές δραστηριότητες.
 
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass