Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ «ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ»

Κώστας Γάκης: Ένας «διχοτομημένος υποκόμης»

Δημοσίευση: 06 Φεβ 2010 1:25 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:19
Μουσικός, σκηνοθέτης, ηθοποιός και δάσκαλος δραματικής σχολής, ο Κώστας Γάκης παρά το νεαρό της ηλικίας του αποτελεί ένα από τα φαινόμενα της ελληνικής καλλιτεχνικής σκηνής και το σημαντικό είναι πως δίνει εξίσου την ίδια βαρύτητα σε όλες του τις δραστηριότητες. Με αφορμή τη θεατρική παράσταση «Ο διχοτομημένος υποκόμης», που σημείωσε τεράστια επιτυχία και παίζεται για 3η συνεχόμενη χρονιά στην Αθήνα, και η οποία ανεβαίνει σήμερα και αύριο στη σκηνή του «Μικρού Θεάτρου» στις 9.30 μ.μ., ο γνωστός σκηνοθέτης μιλά στην «Ε» για το έργο παραθέτοντας την ενδιαφέρουσα σκηνοθετική του άποψη.
 
Συνέντευξη στην Κανέλα Κοπάνου
* Κύριε Γάκη, τι είναι τόσο μαγευτικό για εσάς στο βιβλίο του Ίταλο Καλβίνο;
-Το πρώτο πράγμα που με μάγεψε στο μυθιστόρημα του Καλβίνο ήταν η κεντρική ιδέα: ένας ιππότης του Μεσαίωνα στα πρώτα λεπτά μιας αιματηρής μάχης βάλλεται από ένα βλήμα κανονιού και διχοτομείται σε δύο μέρη τα οποία συνεχίζουν να ζουν και να χαράζουν εντελώς διαφορετική πορεία. Η παραδοξότητα της σχηματικής αυτής, συμβολικής διχοτόμησης του ίδιου ανθρώπου σε καλό μισό και κακό μισό άγγιξε μια πολύ ευαίσθητη χορδή μέσα μου και με ταρακούνησε σε τέτοιο βαθμό που διάβασα το βιβλίο μέσα σε μια νύχτα. Η αυγή με βρήκε με ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά και μια βαθιά συγκίνηση στην ψυχή, συγκίνηση που τώρα έχω τη χαρά να την ξαναζώ κάθε βράδυ στην παράσταση.
* Η παράσταση είναι και αυτή διχοτομημένη;
- Η ιδέα μου για αυτό το έργο ήταν να υπάρχει διαρκής εναλλαγή του κωμικού και του υπαρξιακού στοιχείου και μάλιστα με κάθετο, απροσδόκητο τρόπο, όπως ακριβώς συμβαίνει και στη ζωή όπου οι λύπες και οι χαρές διαδέχονται η μία την άλλη χωρίς να μας προετοιμάζουν. Έτσι προέκυψε ένα έργο στην κυριολεξία κομμένο στη μέση, διχοτομημένο όπως και ο κεντρικός χαρακτήρας του, διχασμένο όπως και οι ψυχές όλων μας ανάμεσα σε άπειρα εντός μας ζεύγη αντιθέτων.
* Στο έργο υπογράφετε τη σκηνοθεσία και τη μουσική, την οποία και παίζετε ζωντανά. Πώς είναι αυτή η διαδικασία δημιουργίας; Προηγείται χρονικά η σκηνοθεσία της μουσικής ή αλληλοσυμπληρώνονται;
-Πρώτα έρχεται η ενέργεια των ηθοποιών. Ειδικά σε αυτή την παράσταση τόσο οι σκηνοθετικές όσο και οι μουσικές-συνθετικές επιλογές ήρθαν για να συντονίσουν κατά κάποιο τρόπο τον αυτοσχεδιαστικό οίστρο των ηθοποιών και να γεφυρώσουν τις αισθητικές διαφοροποιήσεις των επί σκηνής επιλογών τους. Υπήρχε τόση μεγάλη ελευθερία κατά τη διάρκεια των προβών που ο καθένας μας ήταν σε θέση να προσθέσει κατά βούληση πότε ένα μονόλογο, πότε ένα τραγούδι, πότε μια σκηνοθετική ιδέα. Η δική μου δουλειά ήταν σαν μαέστρος να συντονίσω όλους αυτούς τους χιλιάδες ήχους, παλμούς, αυτοσχεδιασμούς και να τους τιθασεύσω δίνοντας μια ενιαία αισθητική στην παράσταση.
* Είναι τελικά ο Υποκόμης απλά και μόνο ένα παραμύθι;
- Αν και όλη η υπόθεση είναι χτισμένη πάνω σε μια παραδοξότητα που μόνο στα παραμύθια θα μπορούσες να συναντήσεις πιστεύω -αν κρίνω κι από τις αντιδράσεις του κοινού- ότι το έργο βρίσκει πολλές αντιστοιχίες με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Οι παρεμβάσεις μας πάνω στο κείμενο είχαν αυτόν ακριβώς το στόχο, να βρούμε αναλογίες του κειμένου με την δική μας εποχή, τις δικές μας επιθυμίες και αισθητικές αναζητήσεις. Είναι πολύ σημαντικό ότι οι θεατές μετά το τέλος της παράστασης συχνά μας λένε ότι το έργο μίλησε στην ψυχή τους γιατί υπάρχουν πολλαπλές και διαφορετικών κωδίκων αναφορές πάνω σε αυτό που λείπει, στο άλλο μισό που
χάθηκε, σε αυτό που έχει κοπεί και μας πονά.
 * Η παράσταση ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά φέτος. Περιγράψτε μας μια ισχυρή μνήμη από πέρυσι και αν κάνετε μια ευχή για φέτος ποια θα ήταν;
- Θυμάμαι που δουλεύαμε πέρσι ένα βράδυ, μετά τα μεσάνυχτα ως συνήθως, αρχές προβών, όλοι μαζί, ψάχνοντας στα τυφλά και αυτοσχεδιάζοντας πάνω σε υλικά του Καλβίνο, όταν πάνω στη φωτιά της δημιουργίας καταλήξαμε στην ιδέα να εμπιστευτούμε ως μοναδικό σκηνικό αντικείμενο τις τρεις καρέκλες μας. Τρεις καρέκλες και τρεις ηθοποιοί ζωντανεύουν, αναπαριστούν και ενίοτε υπονομεύουν την παράξενη ιστορία ενός μισού ανθρώπου. Ήμασταν τόσο χαρούμενοι που γράψαμε και δυο σχετικά τραγούδια, ένα για την έναρξη και ένα για το φινάλε. Και οι καρέκλες μας είναι και φέτος μαζί μας και υπομονετικά σαν υπάκουα ζώα μας ακολουθούν μέσα στην περιπέτεια της παράστασης, αλλάζοντας μαγικά τα τοπία της με τις πολλαπλές χρήσεις τους. Ένιωσα τέτοια χαρά και τέτοια πληρότητα στη δημιουργία αυτού του έργου που το μόνο που θα ήθελα να ευχηθώ είναι να συνεχίσουμε ως ομάδα να ερευνούμε και να ανακαλύπτουμε το θέατρο με την ίδια αθωότητα, το ίδιο κέφι και το ίδιο δόσιμο.
 
Ταυτότητα παράστασης
-πληροφορίες για τα εισιτήρια
Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Γάκη και παίζουν οι ηθοποιοί: Λένα Γιάκα, Παναγιώτης Νάτσης και Αγγελίνα Παρασκευαΐδη. Τα εισιτήρια είναι στα 20 ευρώ για τους ενήλικες και στα 18 ευρώ για μαθητές και φοιτητές, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προπώληση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει. Πληροφορίες 2410-549.777, Μικρό Θέατρο, Ολύμπου 65 και Ερ. Σταυρού.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass