ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ C. FOLATRE ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Και άσε τον Παράδεισο να περιμένει»

* Σήμερα στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2010 2:11 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:20
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας εγκαινιάζει σήμερα Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου και ώρα 8 μ.μ. την έκθεση ζωγραφικής της Γαλλίδας εικαστικού Catherine Folatre, παρουσία της ιδίας.
Στα εγκαίνια θα παρευρεθεί ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη κ. Christian Thimonier, ο οποίος θα βρίσκεται στη Λάρισα για επίσημες επισκέψεις. Από τις 8 έως τις 28 Φεβρουαρίου στη μεγάλη αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου θα πραγματοποιηθεί έκθεση ζωγραφικών έργων της Γαλλίδας εικαστικού Catherine Folatre με τίτλο «Και άσε τον Παράδεισο να περιμένει».
Η επιμελήτρια της έκθεσης Θάλεια Στεφανίδου, μεταξύ άλλων στο κείμενο του καταλόγου αναφέρει: Η Catherine Folatre με διάθεση ειρωνική, χαριτωμένα και ευφυώς σχολιάζει ζωγραφικά κάποιες από τις μεγάλες στιγμές του καβαλέτου, που ανακινούν μυθολογικές ερμηνείες ανάμεσα σε ουράνιες και πάνδημες Αφροδίτες.
Σώματα πληθωρικά που χάνουν, ίσως, λίγο ή πολύ από το βάρος τους, χάρη στην επινόηση των μικρών φτερών στη ράχη τους.
Οι «άγγελοι» της Folatre με σουρεαλίζουσα γοητεία, σαν από αφηγήσεις παραμυθιού προβάλλουν με άμεσες μεταφορές τις σωματικές τους απολαύσεις, περνώντας με άνεση από τη βουλιμία του στόματος στη βουλιμία του ματιού.
Ένα jeu d' esprit που συνοψίζει τη χαρά και την ικανοποίηση πριν την οριστική αναχώρηση, τώρα που το σώμα είναι «παρών».
Εξάλλου η επινόηση των φτερών μοιάζει με τα ερωτικά αντιφάρμακα, έτσι ώστε και όταν παραβιάζονται νόμοι ή απαγορεύσεις, τα φτερά ως remedia amoris να κάνουν εφικτές τις ερωτικές εμμονές.
 Η Catherine Folatre γεννήθηκε στη Γαλλία, αλλά από μικρή και έως την ενηλικίωσή της έζησε στη Νέα Υόρκη σε περιβάλλον που της έδωσε εικαστική παιδεία με αβίαστο και φυσικό τρόπο (ο πατέρας της ήταν κάτοχος πολλών ιστορικών αιθουσών τέχνης).
Επέστεψε στο Παρίσι, όπου σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών και στην Ακαδημία Charpentier .Έχει εκθέσει τη ζωγραφική της –έργα από λάδι, gouache και ακρυλικά χρώματα, μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων- σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Η.Π.Α. και Ελλάδα. (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Grand Palais, gal. Benezit, gal. Verriere -Παρίσι / gal. Eichhausen, gal.Marianne Schreiber - Μόναχο / gal. Handriks - Δουβλίνο / gal. Levine and LevineGraphics - Νέα Υόρκη / C.A.I.D. - Αθήνα ).
Κείμενα και εισαγωγικά σημειώματα στους καταλόγους των εκθέσεών της έχουν γράψει: ο διάσημος Γάλλος ποιητής Jacques Prevert, ο σκηνοθέτης Sergio Leone (Κάποτε στην Αμερική), ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Pierre Etaix, ο κριτικός τέχνης Jean Bouret, ο συγγραφέας Claude Bonnefois.
Έργα της βρίσκονται σε Μουσεία, Ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της πόλης του Παρισιού, UNESCO, συλλογές: Pierre Salinger, Edmond Tenoudji, Claude Bonnefois, κ.ά.).
Είναι μέλος του ιδρύματος Maison des Artistes Rothchild.
Έχει εγγραφεί και καταχωρηθεί στο λεξικό Benezit για την ιδιαίτερη απόχρωση του γαλάζιου που χρησιμοποιεί στα έργα της, του bleu (F) Folatre.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass