ΡΩΤΑ Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΞΑΡΧΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ «ΟΙ ΕΞΟΔΙΤΕΣ-ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΜΙΑΣ ΕΞΟΔΟΥ»

«Τι είναι ηθικό και τι ανήθικο;

* Παρουσιάζεται σήμερα στο «Χατζηγιάννειο»

Δημοσίευση: 19 Φεβ 2010 1:15 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:23
Μια συλλογή κειμένων κοινωνικού προβληματισμού, τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και μικρά δοκίμια πάνω στα αδιέξοδα που ταλανίζουν τον άνθρωπο ως κοινωνικό μέλος, αλλά και ως προσωπικότητα, συνθέτουν το βιβλίο της Αγγελικής Εξάρχου, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις «Εκδόσεις Λιβάνη» και φέρει τον τίτλο «Οι Εξοδίτες – Το αδιέξοδο μιας εξόδου» και θα παρουσιαστεί απόψε στις 9 μ.μ. στο «Χατζηγιάννειο».Την αποψινή εκδήλωση συνδιοργανώνουν το βιβλιοπωλείο «Γνώση» και ο Πολιτιστικός Οργανισμός δ. Λαρισαίων.
ΜΕ ΑΞΟΝΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ
Η Αγγελική Εξάρχου είναι καρδιολόγος και ζει στα Φάρσαλα. Η ενασχόλησή της με τον κοινωνικό προβληματισμό και τη φιλοσοφική προσέγγιση είναι ο κεντρικός άξονας του βιβλίου ο οποίος αποκαλύπτεται από τις πρώτες γραμμές του εισαγωγικού της προλόγου: «Τι είναι ηθικό και τι ανήθικο; Πού σταματά το σεμνό και πού αρχίζει το άσεμνο; Πώς θα ορίσουμε το όσιο και με ποια κριτήρια και ποιες σταθερές θα οριοθετήσουμε τα ‘‘πρέπει’’ και τα ‘‘μη’’; Ποια είναι σε τελική ανάλυση τα κανονιστικά εκείνα πρότυπα που σαν κιβωτός διασώζουν διαχρονικά τις ηθικές αξίες, ντύνουν το περιεχόμενο της ζωής μας και ρυθμίζουν τη συμπεριφορά μας ώστε να μην εκτραπεί από το ρείθρο του κατά σύμβαση ορθού;» Πάνω σ’ αυτούς τους προβληματισμούς κινούνται τα κείμενα του βιβλίου, ανοίγοντάς μας ένα παράθυρο που μας επιτρέπει να δούμε τα κοινωνικά φαινόμενα και δρώμενα, αλλά και τη θέση μας σ’ αυτά, από μια οπτική αξιοπρέπειας και βαθύτερης γνώσης. Η αλήθεια είναι ότι πολλές συντεταγμένες της ζωής μας γεννήθηκαν από το «κατά σύμβαση ορθό». Και το «κατά σύμβαση» είναι το αποτέλεσμα όλων των διεργασιών που μας διαμόρφωσαν ως κοινωνία.
Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ
Η καρδιολόγος από τα Φάρσαλα δηλώνει πως η συλλογή των προβληματισμών της είναι υπόθεση βιωματική, που ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν, για να μορφοποιηθεί σε βιβλίο τον τελευταίο χρόνο. Βεβαίως η σε βάθος μελέτη της αρχαίας ελληνικής γραμματείας (που αποκαλύπτεται μέσα από τους στοχασμούς, τις θέσεις και τις αναιρέσεις της) είναι υπόθεση δεκαετιών, όπως επίσης και το ταξίδι της συγγραφέως στα κλασικά κείμενα της νεότερης ελληνικής γραμματείας καθώς και η πλεύση της στο πέλαγος της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Στέρεα υπόβαθρα για το χτίσιμο μιας αυτόνομης σκέψης, η οποία προχωρά στα δύσβατα μονοπάτια μιας κοινωνικής δομής συγκροτημένης από ηθικές γραμμές με βαθιές ιστορικές ρίζες. Την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνουν ο πολιτειολόγος κ. Κώστας Ζουράρις και ο καθηγητής Κοινωνιολογίας κ. Ζήσης Παπαδημητρίου. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass