ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΙΣ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ ΘΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ

Μια γιορτή για τον «Τιριτόμπα»

Δημοσίευση: 16 Μαρ 2010 1:36 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:32
Παραστάσεις, προβολές, εργαστήρια σχετικά με το κουκλοθέατρο καθώς και τιμητικό αφιέρωμα στους αγαπημένους κουκλοπαίχτες Σοφία Φουτζοπούλου και Κώστα Χατζηανδρέου θα πραγματοποιηθούν στις 21 Μαρτίου στο χώρο του Γαλλικού Ινστιτούτου γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από το Ελληνικό Κέντρο Κουκλοθεάτρου σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας.
Οι διοργανωτές αναφέρουν σχετικά: «Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου είναι αφιερωμένη στη μνήμη δύο ανθρώπων που μας άφησαν πρόωρα, αλλά το έργο τους θα μας συντροφεύει άμεσα ή έμμεσα στη συνέχεια της Τέχνης. Ο Κώστας Χατζηανδρέου και η Σοφία Φουτζοπούλου κατάφεραν να σημαδέψουν το σύγχρονο ελληνικό κουκλοθέατρο δουλεύοντας ασταμάτητα τα τελευταία 25 χρόνια και παλεύοντας καθημερινά με τα χέρια και την ψυχή, για την ποιότητα σε όλα τα επίπεδα που αρμόζει στη ζωή των κουκλών, αλλά και του κοινού τους. Υπήρξαν από τους πρωτοπόρους που τόλμησαν στη χώρα μας πειραματισμούς με στόχο τη διεύρυνση του ορίζοντα της θεατρικής χρήσης της κούκλας, ξεφεύγοντας από τη στενή μέχρι τότε αντίληψη περί κουκλοθεάτρου, αναγνωρίζοντας την πλήρη καλλιτεχνική δυναμική της και μεταφέροντας το πνεύμα της ριζοσπαστικής αναγέννησης της τέχνης αυτής που στην Ευρώπη είχε ξεκινήσει ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα.
Συνειδητά συνέδεσαν τη δουλειά τους με τη μαχητική στάση για τη βελτίωση του ανθρώπου και του κόσμου του, χρησιμοποιώντας την ταπεινότητα της κούκλας και την ποιητική συμπύκνωση του νοήματος ως την καταλληλότερη να μεταφέρει τις πιο ελπιδοφόρες αξίες αισιοδοξίας -μα και αυτοσαρκασμού- του γένους μας.
Ζώντας στη Λάρισα, δημιούργησαν μια σταθερή εστία μοναδική στην Ελλάδα, που διασκέδασε και δίδαξε γενιές της τοπικής κοινωνίας, άφησε το στίγμα της σε χιλιάδες παιδιά και η κληρονομιά της θα φωτίζει για πολλά χρόνια την πνευματική ζωή της περιοχής. Μας έδειξαν έμπρακτα πως με την επίμονη εργασία υλοποιούνται τα όνειρα και είναι χρέος όλων μας να τα συνεχίζουμε. Και για σας που δεν είχατε την τύχη να τους συναντήσετε από κοντά, εμείς οι συνάδελφοί τους κουκλοπαίκτες, υποσχόμαστε να σας τους γνωρίσουμε μέσα από τις κούκλες και τις παραστάσεις μας, ακολουθώντας κι επεκτείνοντας τους δρόμους που δεν σταμάτησαν να εξερευνούν».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass