Η ΜΕΘΟΔΟΣ «ΒRAILLE» ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΤΣΙΓΡΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΨΥΧΕΣ

Δικαίωμα στην τέχνη για άτομα με προβλήματα όρασης

Δημοσίευση: 08 Ιουλ 2009 2:06 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:09
Ανάμεσά μας, υπάρχουν άτομα που για πολλούς και διάφορους λόγους στερούνται πολλά από την καθημερινότητά τους. Στη μεγάλη αυτή ομάδα υπάρχουν και άτομα όμως που στερούνται την εμπειρία αυτονόητων για τους περισσότερους πραγμάτων. Στην προκειμένη περίπτωση ένα είναι σίγουρο: άνθρωποι που στερούνται την όραση μπορούν να «βλέπουν» ξεκάθαρα με τα μάτια της ψυχής, που δημιουργούν στιγμές ανεξίτηλες στη μνήμη όλων μας, στιγμές ξεχωριστές που η δύναμη της τέχνης «ζωγραφίζει» στο μυαλό μας, ανεξαρτήτως φυσικών ή σωματικών ικανοτήτων.
Η «εικόνα» ενός έργου τέχνης αγγίζει την ψυχή και η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πολύτιμο πρωτοποριακό έργο που αφορά στην απτική τέχνη. Για πρώτη φορά μόνιμη συλλογή τέχνης γίνεται επισκέψιμη και σε άτομα με προβλήματα όρασης καθώς τα έργα της γνωστής μόνιμης συλλογής Κατσίγρα θα αγγίξουν τις ψυχές τυφλών ατόμων μετά την αποτύπωσή τους με τη μέθοδο Braille που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης. Για την ιδέα, που ανήκε στην Ιστορικό Τέχνης κ. Μαρίνα Μπλιάτσου και την υλοποίησή της μιλά ο πρόεδρος της Πινακοθήκης κ. Μάριος Ξηρομερίτης δηλώνοντας ότι «πολιτισμός είναι να ενδιαφερόμαστε πραγματικά για το συνάνθρωπό μας».
«Είναι πολύ λίγες φορές που ένας άνθρωπος στο χώρο εργασίας του και της κοινωνικής του δράσης στη ζωή του αισθάνεται βαθιά συγκίνηση και υπερηφάνεια. Μια από αυτές τις στιγμές ζω αυτές τις ημέρες μετά την τελευταία δράση που αναπτύξαμε στην Πινακοθήκη της Λάρισας. Αναπτύσσοντας στην πράξη μια ιδέα της Ιστορικού της Τέχνης της Πινακοθήκης, κ. Μαρίνας Μπλιάτσιου, φέρνουμε πλέον τη συλλογή του Μουσείου κοντά στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης».
ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ...
«Έργα του Νικηφόρου Λύτρα, του Γεωργίου Ιακωβίδη, του Κωνσταντίνου Μαλέα, του Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη και άλλων, γίνονται πλέον κτήμα των ανθρώπων που δεν μπορούν να δουν το φως του ηλίου, τα χρώματα, τα σκίτσα. Τα έργα αυτά αγγίζουν με τη μαγεία τους τις καρδιές και τις ψυχές των ανθρώπων με προβλήματα όρασης. Και με την καρδιά και την ψυχή είναι βέβαιο ότι βλέπεις καλύτερα. Η κ. Μαρίνα Μπλιάτσιου, έχει ετοιμάσει τα κείμενα που περιγράφουν τα έργα της Μόνιμης Συλλογής και με τη σημαντική βοήθεια της Σχολής Τυφλών της Θεσσαλονίκης, οι περιγραφές αυτές αποτυπώθηκαν στη γλώσσα Braille. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα αναρτώνται σε είκοσι πέντε έργα, οι περιγραφές τους. Τα πρώτα είκοσι πέντε ήδη έχουν τοποθετηθεί στους εκθεσιακούς χώρους της Μόνιμης Συλλογής. Η επαφή με την τέχνη, τους καλλιτέχνες, τα μηνύματα, τα χρώματα, δεν είναι προνόμιο κάποιων. Είναι δικαίωμα όλων».
ΣΤΟΧΟΣ: ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Η ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ
«Στόχος μας ήταν και παραμένει να ανοίξουμε την αγκαλιά της Πινακοθήκης σε όλους και αυτό το εννοούμε αλλά και προσπαθούμε να το αποδείξουμε με ενέργειες. Θερμά και δημόσια επιθυμώ να ευχαριστήσω τη σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης που στήριξε αυτή την ιδέα και την κ. Μαρίνα Μπλιάτσου που ως επιστημονικό προσωπικό της Πινακοθήκης τη διεκπεραίωσε με απόλυτη επιτυχία προς όφελος αυτών των συνανθρώπων μας, ώστε όλοι να έχουν δικαίωμα στην απόλαυση της τέχνης. Αυτό το δικαίωμα πλέον το Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα το διασφαλίζει σε όλους τους πολίτες της χώρας μας και όχι μόνο. (Ας μην λησμονούμε ότι υπάρχουν Ευρωπαϊκά προγράμματα τουρισμού που αφορούν αυτούς τους πολίτες φέρνοντας την πόλη μας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και κατατάσσοντάς την στις προηγμένες αφού παρέχουμε υπηρεσίες υψηλών και ιδιαίτερων προδιαγραφών όπως αρμόζει σε νομικά πρόσωπα με δεδομένη εμβέλεια και κύρος».
Για την ανάγκη να συνταξιδεύσει στο εικαστικό ταξίδι της ξενάγησης στον κόσμο της τέχνης με άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης μιλά η εμπνευστής της ιδέας κ. Μαρίνα Μπλιάτσου Ιστορικός Τέχνης της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα:
«Από την αρχή της δουλειάς μου στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας –Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, καθημερινά ξεναγώντας τους επισκέπτες στη Μόνιμη Συλλογή Κατσίγρα ταξίδευα και εγώ μαζί τους μέσα από τα έργα και πλημμύριζα με συναισθήματα. Βλέποντας και ζώντας τη μαγεία αυτού του ταξιδιού ένιωσα την ανάγκη να πάρω συνταξιδιώτες μου όλους τους συμπολίτες μου που για κάποιους λόγους δεν μπορούσα να συμμετέχουν σε αυτό. Ένα μεγάλο κομμάτι από αυτούς τους ανθρώπους είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Έτσι λοιπόν έκανα πρόταση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πινακοθήκης να κάνουμε προσβάσιμη τη Μόνιμη Συλλογή Κατσίγρα σε όλους τους ανθρώπους. Το Δ.Σ. έκανε αμέσως δεκτή την πρότασή μου και τους ευχαριστώ για αυτό και από εκεί και πέρα άρχισε η προσπάθεια της πραγματοποίησης αυτού του καθήκοντος».
Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΤΥΦΛΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ
250 ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΣΕ ΓΛΩΣΣΑ BRAILLE
«Επικοινώνησα με τη Σχολή Τυφλών Ίδρυμα Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος «Ο Ήλιος» και μετά από συνεχείς συναντήσεις και συζητήσεις αποφασίσαμε με ποιο τρόπο θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε αυτό το εγχείρημα. Έτσι λοιπόν περιέγραψα τα διακόσια πενήντα έργα που είναι αναρτημένα στους εκθεσιακούς χώρους της Πινακοθήκης και τα στελέχη της Σχολής τυφλών, εθελοντικά, μετέτρεψαν σε γλώσσα Braille τα κείμενα. Η συμβουλή που μου είχαν δώσει ήταν ότι οι περιγραφές των έργων θα έπρεπε να είναι σαν να επρόκειτο να τα διαβάσουν άνθρωποι χωρίς προβλήματα όρασης. Λόγω του όγκου της περιγραφής των έργων δεν είναι λειτουργικό και χρήσιμο να είναι όλα τα κείμενα αναρτημένα μπροστά από τα έργα. Αποφασίσαμε λοιπόν, να κάνουμε περιοδική την ανάρτησή τους ανά είκοσι πέντε έργα έτσι ώστε συγχρόνως να δίνουμε την ευκαιρία σε αυτά τα άτομα να γίνουν μόνιμοι επισκέπτες του Μουσείου μας και φίλοι μας. Περιμένω με αγωνία τη στιγμή που οι πρώτοι φίλοι θα έρθουν στο Μουσείο και θέλω να μου πουν την εμπειρία τους, να ακούσω τις παρατηρήσεις τους, τις διορθώσεις τους».
Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της Πινακοθήκης σχετική εκδήλωση σε συνεργασία με τη Σχολή Τυφλών Β. Ελλάδος. Η όλη προετοιμασία για την πρωτοποριακή αυτή εφαρμογή της Πινακοθήκης Λάρισας διήρκεσε έξι μήνες και πρόκειται για ένα σπουδαίο εγχείρημα καθώς είναι η μοναδική έκθεση στην Ελλάδα Μόνιμης Συλλογής Έργων Τέχνης που δίνει το δικαίωμα σε έναν άνθρωπο με πρόβλημα όρασης να την απολαύσει.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass