Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΛΗΔΑ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»

«Περίμενα να ωριμάσω για να παίξω στην Επίδαυρο»

* Παράσταση των «Τρωάδων» σήμερα στο θέατρο του «Δίου» από το ΚΘΒΕ

Δημοσίευση: 31 Ιουλ 2009 2:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:12
Κλείνοντας φέτος πενήντα χρόνια στην υποκριτική τέχνη, η γνωστή ηθοποιός Λήδα Πρωτοψάλτη ερμηνεύει την πολύπαθη Εκάβη στις «Τρωάδες», το αντιπολεμικό έργο του Ευριπίδη που παρουσιάζει σήμερα το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο Αρχαίο Θέατρο Δίου στις 9.30 μ.μ. στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Ολύμπου». Στα λόγια της Εκάβης, της βασίλισσας της Τροίας και χήρας του βασιλιά Πρίαμου, ο θεατής ριγεί ακούγοντας την κραυγή διαμαρτυρίας της κατά της αυθαιρεσίας των νικητών απέναντι στους ηττημένους. Στον πρόλογο του έργου του Ευριπίδη, η Αθηνά και ο Ποσειδώνας αποφασίζουν από κοινού να καταστρέψουν τον ελληνικό στόλο επειδή οι Αχαιοί λεηλάτησαν τη νικημένη Τροία χωρίς να σεβαστούν ούτε τους ναούς των Θεών. Στα ερείπια της Τροίας, η τέχνη του Ευριπίδη κορυφώνεται μέσα από τη θεατρική αναπαράσταση των συναισθημάτων της Εκάβης. Η αιχμάλωτη βασίλισσα της Τροίας – Λήδα Πρωτοψάλτη – σχολιάζει το σύγχρονο λόγο του μεγάλου τραγικού και μιλά για το ρόλο της που αν και την έχει βυθίσει σε βαθιά οδύνη χαρακτηρίζεται από τόλμη και τεράστια ψυχική δύναμη.
* Κυρία Πρωτοψάλτη, ο θρήνος για τις συμφορές που χτυπούν την Εκάβη είναι μεγάλος. Στο τραγικό της πρόσωπο ξεχωρίζει ο δυναμικός ψυχισμός της έστω και κάτω από συνθήκες έντονης πίεσης.
-Ναι. Παρόλη την οδύνη και την απόγνωση, η Εκάβη παραμένει όρθια και έχει το κεφάλι της ψηλά. Η Εκάβη στις «Τρωάδες» του Ευριπίδη βλέπει την Τροία να καίγεται και η ίδια είναι σαν ένα «φύλλο στον αέρα». Αισθάνεται ότι έχει χάσει την ίδια της την ψυχή, δεν της έχει μείνει απολύτως τίποτα και η οδύνη της είναι βαθιά καθώς έχει χάσει τα παιδιά της και το σύζυγό της και βλέπει την πόλη της να καίγεται.
* Οι Τρωάδες είναι ένα πολιτικό έργο με την ευρεία σημασία της λέξεως. Πόσο σύγχρονος είναι ο λόγος του Ευριπίδη; Είναι σήμερα η χώρα μας λεηλατημένη από τα δεινά που προκαλούμε στους ίδιους τους εαυτούς μας;
-Ο λόγος του Ευριπίδη είναι τόσο σύγχρονος στις μέρες μας ώστε να τονίζει με κάθε τρόπο πόσο οι τιποτένιοι ανυψώνονται και πόσο οι άξιοι εξολοθρεύονται όπως λέει άλλωστε και η ίδια η Εκάβη στο έργο. Οι «Τρωάδες» είναι ένας θρήνος για τους ηττημένους και μια αντιπολεμική διαμαρτυρία του Ευριπίδη που έχει απήχηση στην εποχή μας σε πολλά ζητήματα και θεωρώ ότι το έργο είναι τόσο σύγχρονο σαν να γράφηκε χθες. Από εμάς προκαλούνται όλα τα δεινά και ο άνθρωπος τάσσεται συνεχώς εναντίον του ανθρώπου ενώ μοναδικός βασιλιάς είναι το χρήμα.
* Στα πενήντα χρόνια παρουσία σας στο θέατρο ήρθε η στιγμή να ερμηνεύσετε αρχαίο δράμα στην Επίδαυρο. Ποια τα συναισθήματα που σας διακατέχουν;
-Ναι, ήρθε η ώρα να παίξω στην Επίδαυρο. Επί χρόνια λάμβανα διάφορες προτάσεις για να παίξω στην Επίδαυρο και εγώ αρνιόμουν. Προσωπικά περίμενα να ωριμάσω για να παίξω στην Επίδαυρο. Είναι γεγονός ότι πλέον εύκολα δίνουν πολλοί ηθοποιοί παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου αλλά για εμένα αυτό που είχε σημασία ήταν ότι ήθελα να γεμίσω το σακούλι των εμπειριών μου για να βρεθώ στο συγκριμένο χώρο και να μπορέσω να ερμηνεύσω έτσι όπως εγώ αισθάνομαι αυτούς τους μεγάλους ρόλους.
* Ένα άλλο μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο στην πορεία σας μέχρι σήμερα είναι το θέατρο «Στοά» μέσα από την οποία υποστηρίχθηκε πολύ το ελληνικό θέατρο. Ποιον από τους τελευταίους ρόλους σας ξεχωρίζετε;
-Ακριβώς. Είμαι συνδεδεμένη με τη «Στοά» εδώ και τριάντα έξι περίπου χρόνια τώρα και μαζί με τον Θανάση Παπαγεωργίου δώσαμε και δίνουμε την ψυχή μας για το θέατρο. Οι ρόλοι που ερμήνευσα ήταν πραγματικά ρόλοι μέσα από τους οποίους υποστηρίχτηκε το ελληνικό έργο. Πάνω από όλα επιλέγαμε έργα που να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και να ελκύουν την προσοχή και το ενδιαφέρον του κοινού και αγάπησα όλους τους ρόλους. Πρόσφατα ένας ιδιαίτερος ρόλος που υποδύθηκα ήταν αναμφισβήτητα αυτός της Σωτηρίας Μπέλλου.* Βλέπουμε πολλές παραλλαγές θεατρικών στις παραστάσεις. Ποια μορφή θεωρείτε ότι πρέπει να έχει το θέατρο;
-Το Θέατρο για εμένα έχει μια και συγκεκριμένη μορφή. Είναι λιτό και απλό με τον ηθοποιό πάνω στη σκηνή δυο καρέκλες και ένα τραπέζι, και αυτό αποδεικνύεται από τη σκηνική παρουσία όλων των μεγάλων ερμηνευτών. Αναφέρω ως παράδειγμα τον αριστουργηματικό «Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν» του Μπέργκμαν. Η σκηνή είχε μόνο ένα τραπέζι με τέσσερις καρέκλες και οχτώ ηθοποιοί, βιρτουόζοι στο είδος τους, οι οποίοι παρουσίασαν μια εξαιρετική δουλειά χωρίς να διαστρεβλώσουν με «μοντερνιές» το έργο. Το ζητούμενο είναι να βγει το πνεύμα του συγγραφέα και το τι θέλει να φωτίσει με τον προβολέα του.
 
«Τρωάδες»: η παράσταση
Σ' ένα βομβαρδισμένο σχολείο, ανάμεσα σε σπασμένα θρανία, πεταμένα βιβλία, ρημαγμένους τοίχους, μια ομάδα παιδιών «παίζει» τους Θεούς, από τον Πρόλογο των Τρωάδων του Ευριπίδη. Σ' αυτόν το χώρο -προσωρινό στρατόπεδο άμαχων- θα συγκεντρωθούν οι γυναίκες της Τροίας και το μοιρολόι τους θα γίνει ο θρήνος όλων των ηττημένων και εξορισμένων του κόσμου, μια πανανθρώπινη κραυγή διαμαρτυρίας. Η παράσταση μετά την παρουσίασή της στο Αρχαίο Θέατρου Δίου θα ανέβει στις 7 και 8 Αυγούστου στην Επίδαυρο. Συντελεστές: Η μετάφραση είναι της Ελένης Βαροπούλου, η σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη, τα σκηνικά – κοστούμια του Γιώργου Πάτσα, η μουσική της Καλλιόπης Τσουπάκη, η χορογραφία της Καλλιόπης Σφήκα.
Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Εκάβη: Λήδα Πρωτοψάλτη, Ταλθύβιος: Φαίδωνας Καστρής, Κασσάνδρα: Λαμπρινή Αγγελίδου, Ανδρομάχη: Μαρία Ναυπλιώτου, Μενέλαος: Μελέτης Ηλίας, Ελένη: Πηνελόπη Μαρκοπούλου.
Εισιτήρια: Σημειώνεται ότι τα εισιτήρια κοστίζουν 25 ευρώ το κανονικό και 15 ευρώ το φοιτητικό. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά στο τηλέφωνο 23510 76041.