ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ Δ. ΤΣΙΤΟΥΡΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΗΣ «ΠΟΛΛΑΠΛΑ» ΜΕ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΣΠ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΟΝ

«Η τέχνη είναι βάλσαμο για την ψυχή»

Δημοσίευση: 09 Σεπ 2009 2:10 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:26
Η διαπίστωση ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι σημαντική στην τέχνη επιβεβαιώνεται μέσα από τη δραστηριότητα του γνωστού συλλέκτη κ. Δημήτρη Τσίτουρα, μέσω του οποίου δίνεται αυτό το διάστημα στους φιλότεχνους η ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου, που φιλοξενούνται μέχρι και τέλος Σεπτεμβρίου στο Δίον. Πρόκειται για την ολοκληρωμένη συλλογή από τη σειρά «Πολλαπλά 1970 – 1985», η οποία με τη διοργάνωση του δ. Δίου παρουσιάζεται στην αίθουσα Εκθέσεων Τέχνης στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου, όπισθεν του Αρχαιολογικού Μουσείου και πρόκειται στην ουσία για τη προσωπική συλλογή ενός συλλέκτη, η οποία αποκτά και συλλογικό χαρακτήρα χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους επισκέπτες.
Ο μεγάλος συλλέκτης Δημήτρης Τσίτουρας, με γνωστή δράση στη διοργάνωση εκθέσεων και δικηγόρος των πνευματικών δικαιωμάτων του Γιώργου Σεφέρη, περιγράφει με λίγα λόγια στην «Ε» το πάθος του για τη συλλογή έργων τέχνης, τη φιλική του σχέση με το μεγάλο Έλληνα ζωγράφο αλλά μιλάει παράλληλα για το νέο Μουσείο που ετοιμάζει στη Σαντορίνη προκειμένου να στεγάσει τις προσωπικές του συλλογές σε έναν αγαπημένο του τόπο.
Συνέντευξη στην Κανέλα Κοπάνου
* «Μόλις αποφοίτησα από τη Νομική Σχολή ζήτησα
ως δώρο από τον πατέρα μου ένα πίνακα του Βασιλείου...»
-Η επαφή μου με την τέχνη ξεκίνησε το 1970 όταν αποφοίτησα από τη Νομική Αθηνών. Ήμουν θυμάμαι με τον πατέρα μου στο βιβλιοπωλείο του Ελευθερουδάκη όταν με ρώτησε τι θα ήθελα για δώρο. Του απάντησα έναν πίνακα του Βασιλείου. Μια φίλη μου έγινε ο συνδετικός κρίκος, τον γνώριζε προσωπικά και με σύστησε σε εκείνον. Είκοσι πέντε μετά το θάνατο του Σπύρου Βασιλείου, παρουσιάζεται στο Δίον, σε έναν πολύ όμορφο χώρο μια ολοκληρωμένη σειρά έργων του γνωστού ζωγράφου «Πολλαπλά» από το 1970 έως το 1985. Ως δικηγόρος του κ. Βασιλείου είχα την τύχη να αναπτύξω μια πολύ φιλική σχέση μαζί του και για κάθε δουλειά μου δική μου του ζητούσα να με πληρώνει με ένα πίνακα. Αναπτύξαμε μια ιδιαίτερη σχέση και για εμένα είναι μεγάλη ευτυχία που τα έργα της συλλογής μου ταξιδεύουν ανά την Ελλάδα και τα παρατηρούν πλήθος κόσμου.
* Κύριε Τσίτουρα, είστε ένας από τους μεγάλους συλλέκτες στην Ελλάδα. Θεωρείτε ότι χωράει εκπαίδευση στην τέχνη;
-Πιστεύω στην εκπαίδευση στην τέχνη. Το σύγχρονο κοινό είναι διαφορετικό, έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες σε σχέση με τους παλαιότερους. Η τέχνη ήταν πιο κοντά ίσως στους ανθρώπους τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα, αν δεν διδάξεις τους νέους δεν θα μάθουν και δεν θα μπορέσουν να κατανοήσουν επίσης ό,τι περιβάλλει την τέχνη. Σε ό,τι αφορά στη σημερινή επαφή των νέων με την τέχνη έχω να πω ότι το ίντερνετ μπορεί πλέον να φέρει το Λούβρο στο δωμάτιό τους. Ας εκμεταλλευτούν λοιπόν το γεγονός ότι όλος ο κόσμος μπορεί να τους περιτριγυρίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με σκοπό την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία.
* Τι αποτελεί κίνητρο για εσάς στη διοργάνωση εκθέσεων; Τι περιλαμβάνει το μελλοντικό σας πρόγραμμα;
-Ανήκω στους ανθρώπους που πιστεύουν στη διαπαιδαγώγηση στην τέχνη και γι’ αυτό πραγματοποιώ εκθέσεις σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα. Στη Λάρισα, θυμάμαι, είχα την τύχη να βρεθώ με τη μεγάλη έκθεση του Σεφέρη το 1982 στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Πέρυσι, παρουσιάσαμε στο Δίον μια μεγάλη έκθεση του Γιάννη Τσαρούχη και φέτος βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάζω έργα του Βασιλείου. Του χρόνου ευελπιστώ να πραγματοποιηθεί μια έκθεση για τη Μελίνα Μερκούρη, από τη συλλογή ενός φίλου, εκθέματα του οποίου είχαν αρχικά παρουσιαστεί στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Επίσης, τον επόμενο χρόνο έχει προγραμματιστεί να γίνει έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη με θέμα ‘το στεφάνι’, διά μέσου των αιώνων, του Γιάννη Τσαρούχη, που αποτελεί άλλωστε και σύμβολο των πραγμάτων μου. Πρόκειται πραγματικά για μια όμορφη συλλογή. Έπειτα η έκθεση θα φιλοξενηθεί και στο Δίον».
* Ετοιμάζετε ένα Μουσείο στη Σαντορίνη. Ήταν όνειρο ζωής για εσάς;
-Το Μουσείο το έχω ξεκινήσει σαν ιδέα εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι όμως εύκολο να φτιάξει κανείς ένα μουσείο. Παράλληλα, μεγαλώνοντας και εγώ και έχοντας ωριμάσει στο χώρο της τέχνης αισθάνθηκα ότι ήθελα να δημιουργήσω ένα δικό μου χώρο, ένα ινστιτούτο τέχνης πιο μελετημένο. Τα σχέδια για το νέο Μουσείο στη Σαντορίνη έχει επιμεληθεί ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Φωτιάδης και στο χώρο θα περιλαμβάνονται συλλογές από τη Σαντορίνη του 15ου μέχρι και τον 19ο αιώνα. Γκραβούρες, παραδοσιακά έπιπλα αλλά και διάφορα μικροαντικείμενα που θα μεταφέρουν στον κόσμο κυρίως την ατμόσφαιρα της αστικής ζωής της κάθε εποχής. Το Μουσείο θα περιλαμβάνει πέντε αίθουσες και θα περιλαμβάνει επίσης ολοκληρωμένες εκθέσεις του Τσαρούχη και του Βασιλείου».
* Ποιο είναι το στοιχείο που ξεχωρίσατε στη ζωγραφική του Σπύρου Βασιλείου;
-Ο Σπύρος Βασιλείου ήταν σαφέστατα ένας ταλαντούχος άνθρωπος και τη ζωγραφική του διέκρινε μια ωριμότητα τόσο ελληνική όσο και ευρωπαϊκή. Είχε την ικανότητα και το χάρισμα να προβάλλει μέσα από τη δουλειά του τα διαφορετικά ρεύματα της εποχής. Διακρινόταν από ευχέρεια, πολλή φαντασία αλλά κυρίως κατόρθωνε και ισορροπούσε το ζωγραφικό του αντικείμενο στον καμβά με εξαιρετικό τρόπο».
* Από τα νεανικά σας χρόνια επιζητούσατε την τέχνη γύρω σας και σίγουρα οι επιδιώξεις σας έχουν αποζημιώσει ψυχικά. Τι σημαίνουν αυτά τα ταξίδια για εσάς;
Προσωπικά από νέος επιζητούσα την τέχνη γύρω μου. Πιστεύω πραγματικά ότι η τέχνη είναι βάλσαμο για την ψυχή του ανθρώπου και υπηρετώ αυτό το μετερίζι, όπως θα έλεγαν οι παλαιότεροι, με όση μεγαλύτερη ειλικρίνεια μπορώ».
 
 
 
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass