ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

«Μύθοι, μνήμες και μυστήρια»

* Πώς οι καλλιτέχνες ανταποκρίνονται στο παρελθόν»

Δημοσίευση: 28 Σεπ 2015 8:47

 

Την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου στις 8 το απόγευμα θα εγκαινιαστεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, η έκθεση Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών «Myths, memories and mysteries : how artists respond to the past» - Μύθοι, μνήμες και μυστήρια: πώς οι καλλιτέχνες ανταποκρίνονται στο παρελθόν».

Αποτελεί μία πρόταση του Edinburgh University’s Department of Classics και του Bede’s Word Anglo – Saxon Museum in Jarrow στην Αγγλία με την υποστήριξη του Arts Council England Arts Council of England και του Yanni Petsopoulos (AXIA Byzantine & Islamic Art). Η έκθεση διοργανώνεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα στο πλαίσιο της υποψηφιότητας της Λάρισας για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

Mε επίκεντρο τον ιστορικό χώρο από το Βυζάντιο ως τα πρώιμα μεσαιωνικά βασίλεια της Αγγλίας, η έκθεση αυτή, στο ευρύτερο γεωγραφικό πλαίσιο που συνδιαμορφώνουν τα έργα εννέα Ελλήνων, μιας Κινέζας, ενός Αυστραλού και δύο Άγγλων εικαστικών, επιχειρεί ν’ ανιχνεύσει δρόμους, μέσα από τους οποίους οι καλλιτέχνες μπορούν να συνομιλήσουν με το παρελθόν.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα ο επιμελητής Roger Wollen «Καθώς τα θέματα και οι προσεγγίσεις σ’ αυτή την έκθεση καλύπτουν μια πλατιά γκάμα, μπορεί να μη μας συγκινούν στο σύνολό τους, όμως μπορούν να εγείρουν το ενδιαφέρον και να προτείνουν πτυχές της ιστορίας που αξίζει να εξερευνήσουμε. Το παρελθόν περιέχει μαθήματα για το μέλλον και η φαντασιακή και δημιουργική προσέγγιση των καλλιτεχνών μπορεί να φέρει στο προσκήνιο πτυχές του παρελθόντος που μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευθετήσουν παρόντα προβλήματα και να συσχετιστούν με το σήμερα».

Οι 13 καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση, με έργα ζωγραφικής, βίντεο και γλυπτά είναι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες Μάρκος Καμπάνης, Γιώργος Χατζημιχάλης, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Μαριάννα Στραπατσάκη, Κώστας Παναγιωτακόπουλος, Κατερίνα Σαμαρά, Παλαιολόγος Θεολόγου και οι αείμνηστοι Νίκος Αλεξίου (1960-2011) και Δημήτρης Κοντός (1931-1996), καθώς και οι Άγγλοι Derek Jarman, Tim Croft, η Κινέζα June Yun που σπούδασε στο Newcastle και τώρα ζει στον Καναδά και η αυστραλιανή Patricia Piccinini.

Μετά τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθεί performance χορού με τίτλο «Μνήμη» της χορογράφου Ρούλας Καραφέρη, www.offart.gr

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Νοεμβρίου 2015.

Ώρες λειτουργίας έκθεσης:

Δευτέρα: κλειστά

Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-14:00 και 18:00-21:00

Σάββατο, Κυριακή: 10:00-14:00.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass