ΓΙΑ «ΟΣΑ ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ» ΜΙΛΑ Η ΣΜΑΡΩ ΔΕΣΥΠΡΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟ

Η επιλεγμένη μοναξιά είναι ευκαιρία

* Η ευαισθησία της και οι ανησυχίες της την οδήγησαν σε αποστολές των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα»

Δημοσίευση: 10 Ιαν 2009 1:45 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:10
Μια τυχαία βόλτα στο καταφύγιο του Κισσάβου στάθηκε η αφορμή για τη συγγραφή ενός μυθιστορήματος που αφορά στις ανθρώπινες σχέσεις και πιο συγκεκριμένα στη μοναξιά μιας τριαντάχρονης γυναίκας στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Αν και το θέμα του ακούγεται λίγο βαρύ μεταφέρει αισιόδοξα μηνύματα μέσα από μια παραμυθένια ιστορία που αγγίζει καθημερινές αλήθειες υποστηρίζοντας ότι για να ανακαλύψει κανείς κάτι ιδιαίτερο πρέπει να αγαπήσει και τη μοναξιά του. Πιο συγκεκριμένα, η συγγραφέας Σμαρώ Δεσύπρη, στο δεύτερο βιβλίο της που πρόσφατα κυκλοφόρησε και έχει τον τίτλο «Όσο δεν φαντάζεσαι» αναφέρεται σε μια νέα γυναίκα την Κλειώ που αποσύρεται στην ερημιά για να ανακαλύψει τον εαυτό της και να επαναπροσδιορίσει τη ζωή της. Στο καταφύγιο του Κισσάβου, την οδήγησε η δουλειά της. Εργαζόμενη στη μετεωρολογική υπηρεσία τής αεροπορίας αποφασίζει να εγκαταλείψει τους γρήγορους ρυθμούς της ζωής στην πόλη και να αφεθεί στην ηρεμία της φύσης. Εκεί γνωρίζει τον Ανέστη, ένας τύπο ανθρώπου, κάπως «πρωτόγονου» με τον οποίο όμως αναπτύσσει ποικίλες συζητήσεις. Η Κλειώ, νιώθει ιδιαίτερα απογοητευμένη από τις συναισθηματικές της σχέσεις και αποφασίζει αποσυρθεί για ένα διάστημα στο καταφύγιο του Κισσάβου, όπου βρίσκει την ευκαιρία να γνωρίσει ένα αυθεντικό, απλό και αυθόρμητο άτομο το οποίο κατορθώνει, μιλώντας της λακωνικά, να της αποκαλύψει άγνωστες μέχρι τότε σε εκείνη πτυχές του εαυτού της. Αυτό το πετυχαίνει όμως κάνοντάς την παράλληλα να αγαπήσει τον εαυτό της καθώς και τη μοναξιά της, ενώ δεν σταματά να της υπενθυμίζει με τον τρόπο του ότι υιοθετώντας μια άλλη στάση, η ζωή της θα ακολουθούσε συγκεκριμένη και πολύ συνηθισμένη πορεία, όχι όμως πραγματική. Αποδεχόμενος κανείς τη φάση της μοναξιάς αποκτά και τη δυνατότητα ίσως να κάνει ένα ταξίδι μέσα του και να ασχοληθεί και λίγο με τον εαυτό του. Στο βιβλίο υπάρχουν και άλλοι βασικοί ήρωες, όπως ο Λευτέρης και η Λήδα, που ο καθένας με τις ιδιαιτερότητές του βοηθούν την Κλειώ σε αυτό το ταξίδι της να ανακαλύψει πολλά για το άτομό της» λέει η συγγραφέας.
Η Σμαρώ Δεσύπρη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Νοσηλευτική στα Τ.Ε.Ι. Αθηνών και στη συνέχεια εργάστηκε τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Το βιβλίο «Άσπρα Καράβια τα Όνειρά μου» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα. Σήμερα, κατοικεί μόνιμα σ’ ένα μικρό χωριό, λίγο έξω από τη Λάρισα, το Κυψελοχώρι όπου έχει ανακαλύψει την ομορφιά της δικής της «μοναξιάς». Η ευαισθησία της για τις ανθρώπινες σχέσεις, πέρα από τη συγγραφική της καταγραφή, αποτυπώνει και μια άλλη δραστηριότητα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα καθώς συμμετείχε σε τρεις αποστολές των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», στο Ιράκ, τη Λιβερία και την Αιθιοπία. Η τελευταία τής έδωσε μια εμπειρία οχτώ μηνών που αποτέλεσε αναμφισβήτητα εμπειρία ζωής, γεμάτη βίωμα και συγκινήσεις προσδίδοντας στην καθημερινότητά της αξία σε ό,τι αφορά στις ανθρώπινες σχέσεις.
«Ακόμα και τώρα, δεν μπορώ να θυμηθώ τι όψη έχει η μοναξιά. Ποιο απ' όλα της τα πρόσωπα ήταν εκείνο που με τρόμαζε; Ποιο, τελικά, αγάπησα; Ένα πια γνωρίζω με σιγουριά: η επιλεγμένη μοναξιά είναι ευκαιρία. Αρχή για ταξίδια προσωπικά, στραμμένα στο εντός. Μια νέα γυναίκα αποσύρεται στην ερημιά για να ανακαλύψει τον εαυτό της και να επαναπροσδιορίσει τη ζωή της. Βρήκε με κόπο τις αλήθειες της, έμαθε να κοιτάζει με ξαστεριά αυτά που άλλοτε φοβόταν ν' αντικρίσει», αναφέρει απόσπασμα του βιβλίου.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass