ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ «ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ» ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΜΑΙΡΗΣ ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ

Η αλήθεια μέσα από τα παιδικά μάτια

Δημοσίευση: 22 Ιαν 2009 1:54 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:14
Της Σοφίας Τζιότζιου
«Το βιβλίο μου γράφτηκε σχεδόν σε κατάσταση ύπνωσης. Μια μέρα κάθισα μπροστά στον υπολογιστή, χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς θέμα και άρχισα να γράφω», αποκάλυψε χθες η συγγραφέας κ. Μαίρη Κόντζογλου για την πρώτη της συγγραφική απόπειρα με τίτλο ««Το μέλι το θαλασσινό», που παρουσιάστηκε στο «Χατζηγιάννειο».
Η κ. Κόντζογλου επισήμανε ότι το βιβλίο μιλάει για μια οικογένεια, που θα μπορούσε να είναι η οικογένεια του καθενός από εμάς, αλλά και για την αντίληψη του να προσπαθούμε να είμαστε αρεστοί στους άλλους και ας μην είμαστε αρεστοί στον εαυτό μας.
«Μιλάει για τη δύναμη και την ικανότητα της αγάπης ν΄ αλλάξει τα πάντα, ν΄ αλλάξει τον κόσμο και να γίνουμε όλοι καλύτεροι», υπογράμμισε η συγγραφέας, ενώ υποστήριξε ότι διαβάζεται με δύο τρόπους. «Ο ένας τρόπος είναι η εξιστόρηση μιας ενδιαφέρουσας ιστορίας, μιας ιστορίας καθημερινής και απλής γεμάτης συναισθήματα, που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα όταν αρχίζουν οι ανατροπές. Σ΄ ένα δεύτερο επίπεδο όμως το βιβλίο είναι ενάντια στην εξουσία των δυνατών και μια αναζήτηση στην αρχέγονη πηγή της ευτυχίας, της ελευθερίας, της απόφασης να είσαι ο εαυτός σου».
Η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Λαρισαίων και τέως πρόεδρος του ΠΟΔΛ κ. Ελ. Ξυνοπούλου υποστήριξε ότι με το μυθιστόρημα ο αναγνώστης ανοίγει μια πόρτα, μπαίνει στο περιβάλλον και ταυτίζεται με τους ήρωες σε τέτοιο βαθμό που όταν τελειώσει το βιβλίο, τους νιώθει οικείους, τους σκέφτεται και ύστερα από μέρες.
Χαρακτήρισε, δε, ευρηματική την ιδέα της αφήγησης των γεγονότων μέσα από τα μάτια, την σκέψη, την αφέλεια, την πονηριά ενός παιδιού, ενός παιδιού που θέλει να τα μαθαίνει όλα, μη διστάζοντας να χρησιμοποιεί ανορθόδοξες και απαγορευμένες από τους μεγάλους μεθόδους.
«Η Μαίρη Κόντζογλου από τον μικρόκοσμο του χωριού, μας οδηγεί στον κόσμο της ψυχής. Ξεκλειδώνει ακόμα και τις πιο καλά κλειδαμπαρωμένες πόρτες της ψυχής και φανερώνει συναισθήματα που ίσως να μην γνωρίζαμε ποτέ ότι υπάρχουν. Μας κάνει κοινωνούς των συναισθημάτων των ηρώων βιώνοντάς τα στο έπακρο και συντηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον μας, χρησιμοποιώντας μια γλώσσα γλαφυρή και μεστή νοημάτων», υποστήριξε, τέλος , η κ. Ξυνοπούλου
Ο σκηνοθέτης- συγγραφέας κ. Β. Κολώνας υπογράμμισε ότι το μυθιστόρημα της Μαίρης Κόντζογλου είναι γεμάτο εικόνες, ήχους και μουσική. «Προσπαθεί και λύνει, μέσα από τα μάτια δύο παιδιών, το μυστήριο της ανθρώπινης ύπαρξης. Οι ήρωες του μυθιστορήματος είναι πέρα για πέρα αληθινοί και αναγνωρίσιμοι», τόνισε ο Λαρισαίος καλλιτέχνης, ενώ χαρακτήρισε τη γραφή της Μαίρης Κόντζογλου πρωτότυπη, με προσωπικό στίγμα, άκρως γοητευτική με αισθήματα που παίρνουν τη θέση των ιδεών, ιδέες που παίρνουν τη θέση των αισθημάτων με παλιές και νέες μεθόδους προσαρμοσμένες στο δικό της συγγραφικό ηχόχρωμα, γοητευτικές και διαφορετικές συγχρόνως.
«Το μυθιστόρημα έχει τη σκληρότητα και την αλήθεια ενός παραμυθιού, καθώς υποστηρίζεται από ένα πολυδουλεμένο κάτω από την απλότητά του ύφος, μία γλώσσα χτισμένη με προσοχή πάνω στα πολλαπλά και τα ανόμοια της Νεοελληνικής.
Η Μαίρη Κόντζογλου με το πρώτο της μυθιστόρημα φανερώνεται πιο έτοιμη από ποτέ να διαχειριστεί το υλικό της και να απεικονίσει τη νεοελληνική πραγματικότητα», ολοκλήρωσε ο κ. Κολώνας.
Την συζήτηση συντόνισε η Δρ. Νικολέτα Τσιτσανούδη, δημοσιογράφος, διδάσκουσα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία υποστήριξε ότι πρόκειται για την πρώτη και πολλά υποσχόμενη συγγραφική δουλειά της Μαίρης Κόντζογλου. «Άνθρωπος της επικοινωνίας που αποπνέει θεσσαλονικιώτικη αύρα ζεστασιάς, γράφει γλαφυρά και με αμεσότητα. Μας μεταφέρει στα χρόνια της επταετίας, περιγράφοντας την ιστορία ενός μικρού κοριτσιού που βιώνει στις διακοπές της τις συνταρακτικές εξελίξεις μιας δραματικής εποχής. Λογοτεχνικά έργα σαν και αυτό δίνουν την ιστορία στην ανθρώπινη διάστασή της , μιλώντας για τις ζωές των ανθρώπων, των μικρών πρωταγωνιστών της δικής τους καθημερινότητας», επισήμανε η κ. Τσιτσανούδη.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος κ. Χρ. Κέλλας και ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Γιαννούλας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass