ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΠΩΣ ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ «ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ»

«Θαμμένος» θησαυρός η αρχαία πόλη Κραννώνα

Δημοσίευση: 24 Ιαν 2009 2:01 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:15
H ανάγκη της αποκάλυψης του πολύτιμου αρχαιολογικού θησαυρού της πόλης Κραννώνα, της δεύτερης, μετά τη Λάρισα αρχαίας θεσσαλικής πόλης που ήκμασε τον 6ο και 5ο αιώνα και κρύβεται για δυόμισι χιλιετίες στα σπλάχνα της, επισημάνθηκε χθες στην εκδήλωση με θέμα: «Η Πόλη Κραννώνα στο διάβα της Ιστορίας» που πραγματοποιήθηκε στο «Χατζηγιάννειο» από τον Δήμο Κραννώνα, τον ΠΟΔΛ και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας την οποία και παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Πρώτη προτεραιότητα, έθεσε στην ομιλία του ο δήμαρχος Κραννώνα, κ. Κώστας Καρτσαφλέκης, την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της περιοχής σημειώνοντας ότι πραγματοποιήθηκε ένα βήμα μπροστά με την ολοκλήρωση της μελέτης από την ΙΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που προβλέπει τη συντήρηση και προστασία των αποκαλυφθέντων αρχαίων λειψάνων αλλά και τη χρηματοδότηση του έργου που βρίσκεται, όπως δήλωσε ο κ. Καρτσαφλέκης, στον αρχικό σχεδιασμό της 4ης Προγραμματικής Περιόδου.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καρτσαφλέκης τόνισε τα εξής: «Είναι χρέος όλων μας να αναδείξουμε την ιστορία του τόπου και όλα τα μνημεία της ιστορικής μας διαδρομής. Η αρχαία Κραννών ανήκε στην Πελασγιώτισσα της Θεσσαλίας και χάρισε το όνομα στο χωριό Κραννώνα και στη συνέχεια στο δήμο. Η παρακμή της πόλης άρχισε το 370 π.Χ. και η λάμψη της έσβησε το 214 π.Χ. με την υποταγή των Κραννωνίων στην ισχυρότερη Λάρισα. Αφορμή για να ερευνηθεί ο αρχαιολογικός χώρος υπήρξε η σύληση των περισσότερων τάφων από αρχαιοκάπηλους το 1959. Σήμερα, πολλά ευρήματα, αγγεία, νομίσματα, βρίσκονται σε μουσεία της χώρας μας και του εξωτερικού. Το αρχαίο θέατρο της Λάρισας και η αποκάλυψη των αρχαιοτήτων του Κραννώνα θα αποτελέσουν δίδυμο χώρου μνημείων και θα δώσει ώθηση στον αρχαιολογικό τουρισμό. Η αισιοδοξία μου για την έναρξη της αρχαιολογικής σκαπάνης πηγάζει από τις δυνατότητες του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια αφού το 82% των πόρων θα διοχετευτούν σε αυτή».
«Μακάριος όποιος γνωρίζει την καταγωγή του και την ιστορία του» υπογράμμισε με τη σειρά του ο κ. Γιάννης Καραμήτρος προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προσθέτοντας ότι αν και η Ελλάδα είναι κοιτίδα πολιτισμού λίγα γνωρίζουν οι Έλληνες για την εθνική και τοπική ιστορία. «Ευθύνη της Δευτεροβάθμιας είναι να τη μεταφέρουμε στα παιδιά μας» συμπλήρωσε. Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κώστας Τζανακούλης, συγκινημένος καθώς έλκει την καταγωγή του από το δήμο Κραννώνα, όπως ανέφερε, στάθηκε στην αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. «Είναι κρίμα ένας τέτοιος θησαυρός να είναι κρυμμένος. Πρέπει να αποκαλυφθεί και να αποτελέσει η περιοχή τόπο προορισμού». Σίγουρα τέτοιες υποθέσεις χρειάζονται χρηματική στήριξη και περιθώριο χρόνου σημείωσε ο δήμαρχος, έχοντας την εμπειρία των εργασιών του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας που επιθυμία όλων είναι να ολοκληρωθεί έως τους Μεσογειακούς του 2013. Τέλος, ο κ. Τζανακούλης, πρότεινε το θέμα να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της ΤΕΔΚ, τη συνεργασία και πανεπιστημίων που έχουν πραγματοποιήσει διάφορες έρευνες και της Εφορείας Αρχαιοτήτων. «H Νομαρχία στηρίζει πάντα πρωτοβουλίες για την ανάδειξη ιστορικής μνήμης και προώθησης του πολιτισμού» τόνισε στην ομιλία της η αντινομάρχης Πολιτισμού κ. Καίτη Πρεζεράκου.
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των κ. Καραγκούνη για την ανάδειξη του ιστορικού χώρου Κραννώνα και τις προοπτικές, του κ. Θεοδωρόπουλου για τον νεολιθικό πολιτισμό, του κ. Πάνου για τις αρχαίες πηγές, τις φιλολογικές μαρτυρίες, τις επιγραφές Κραννώνα, του κ. Αλεξούξη με θέμα «Κραννώνα 7.500 χρόνια πορείας», του κ. Σπανού «Κραννώνα 1881-2001 Δημογραφικά στοιχεία» και του κ. Ζδάνη «Ο πλειστηριασμός της ιδιοκτησίας ενός μουσουλμάνου στο Τζουρμακλί το 1911». Την εκδήλωση συντόνισε η υπεύθυνη γραφείου Πολιτιστικών Θεμάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Λίνα Φωλίνα. Στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση, μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν εκπρόσωπος της Εκκλησίας, ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Κ. Μέγας, οι αντινομάρχες κ. Β. Ντόκος, ο αντιδήμαρχος κ. Χρ. Κέλλας, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γ. Λάτσιος και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κ. Γιαννούλας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass