ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ «ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ» ΤΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΙΣ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ Κ.Ε.Λ.Ε.

Μουσικοχορευτική παράδοση

* Με τον Β. Ψαθά

Δημοσίευση: 31 Ιαν 2009 2:04 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:17
Το Κέντρο Λαογραφικών Ερευνών, ανταποκρινόμενο σε έναν από τους βασικούς του στόχους, αυτόν της προώθησης της έρευνας, εγκαινιάζει από φέτος έναν «Κύκλο Συναντήσεων» με πρόσωπα σταθμούς. Πρόσωπα που έχουν σφραγίσει με την παρουσία τους όλο το γίγνεσθαι της παραδοσιακής μουσικής και του χορού, πρόσωπα που έχουν ακόμα το μεράκι να μεταφέρουν την παράδοση του τόπου τους ώστε να αναδεικνύουν την πορεία της στο χρόνο κρατώντας τη ζωντανή και καθόλου μουσειακή. Η φιλοσοφία αυτού του κύκλου των συναντήσεων είναι η βαθύτερη γνωριμία με την παράδοση και η μεταλαμπάδευσή της στις νεότερες γενιές. Ο βασικότερος όμως σκοπός είναι να αποτελέσουν ένα ερέθισμα, για πολιτιστικούς φορείς, για χοροδιδασκάλους και για όλους όσους αγαπούν την παράδοση ώστε να συμμετέχουν ενεργά σε αυτές και να έχουν έτσι τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στην ουσία της παράδοσης, να ανιχνεύσουν βήμα-βήμα την εξέλιξή της, να μυηθούν σε αυτήν, να την κατανοήσουν, να τη λατρέψουν.
Ιδιαίτερο γνώρισμα των συναντήσεων αυτών εκτός από τη διερεύνηση του έργου και τη γνωριμία με τα εκάστοτε τιμώμενα πρόσωπα, είναι η διδασκαλία των τοπικών χορών της περιοχής με έμφαση στις αυτοσχεδιαστικές φιγούρες του πρωτοχορευτή, η παρουσίαση και προβολή λαογραφικών στοιχείων της περιοχής μελέτης από ειδικούς αναλυτές, το γλέντι με ντόπιους χορευτές και μουσικούς της εκάστοτε περιοχής. Με μοναδικό κίνητρο λοιπόν την επιθυμία να προσεγγίσει κανείς με την ψυχή και το σώμα ακούσματα και βήματα από όλη την επικράτεια, διοργανώνεται η πρώτη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του ΚΕΛΕ, Λορ. Μαβίλη 17 Α, πίσω από το Δημοτικό Ωδείο, στις 7 Φεβρουαρίου, με τιμώμενο πρόσωπο τον Βαγγέλη Ψαθά, ένα μουσικό με απαράμιλλο έργο και προσφορά στη μουσικοχορευτική παράδοση της περιοχής της Νάουσας. Η τιμή συμμετοχής είναι είκοσι πέντε ευρώ. Πληροφορίες μπορούν να αναζητήσουν όσοι επιθυμούν στο τηλέφωνο 2410 -530.946 και στο κινητό 6937- 007191.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass