Ο ΤΡΑΓΟΥΔΟΠΟΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΗΒΑΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟΥΣ «ΠΕΤΡΙΝΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ»

«Εμπνέομαι από τον κόσμο και τα όνειρά του»

Δημοσίευση: 31 Ιαν 2009 21:56 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:17
Ευαίσθητος και αισιόδοξος όπως και τα τραγούδια που ερμηνεύει, ο τραγουδοποιός Χρήστος Θηβαίος, με την ευκαιρία της εμφάνισής του την Τετάρτη το βράδυ, 4 Φεβρουαρίου στο «Μύλο 1927», μίλησε στην «Ε» για τα τελευταία του τραγούδια, τους «Πέτρινους Κήπους», χαρίζοντάς μας ξεχωριστές στιγμές της μέχρι τώρα μουσικής του πορείας. Το λαρισαϊκό κοινό θα τον απολαύσει σε μια εκδήλωση που διοργανώνει η Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού Πολιτισμού Λάρισας όπου θα ακουστούν αγαπημένες μελωδίες. Μαζί του θα είναι οι Δημήτρης Γιαννόπουλος στα πνευστά, Πέτρος Βαρθακούρης στο μπάσο, Μάξιμος Δράκος στο πιάνο και Γιάννης Αγγελόπουλος στα τύμπανα.
 
Συνέντευξη στην Κανέλα Κοπάνου
* Πώς προέκυψε ο τίτλος «Πέτρινοι Κήποι»; Ποιοι βρίσκονται μέσα σε αυτούς;
«Με τον τίτλο ‘Πέτρινοι Κήποι’ αποδίδω στην ουσία ένα φόρο τιμής σε όσους ανθρώπους γνώρισα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια περιοδειών. Βρέθηκα σε μέρη όπου και γνώρισα από κοντά διάφορούς ανθρώπους που ζουν στην επαρχία, όπως συνηθίζουμε να την αποκαλούμε και σε περιοχές πολύ μακρινές από την Αθήνα όπου εγώ ζω και εργάζομαι. Πραγματικά όμως γνώρισα θησαυρούς και οι Έλληνες είναι η Ελλάδα. Αρκεί μόνο να τους προσεγγίσει κανείς με κατανόηση και με ανοιχτή αγκαλιά. Οι ‘Πέτρινοι Κήποι’ είναι οι αναμνήσεις των μουσικών μου ταξιδιών και μέσα τους περικλείονται άνθρωποι που είχα την τύχη να γνωρίσω καλά, οι οποίοι ακόμη και αν ζουν σε τσιμεντένια δωμάτια βρίσκουν στο τέλος της κάθε ημέρας τρόπους να «ανθίζουν» και αυτό είναι μαγικό. Αυτοί είναι οι «Πέτρινοι Κήποι».
* «Το Νερό», τα «Δέντρα», «Εσύ, η Πόλη μου» είναι κάποιοι τίτλοι από τα τραγούδια που εμπεριέχει ο δίσκος και ο ακροατής περιμένει να έχουν ίσως οικολογικό περιεχόμενο. Μάλιστα, το «Νερό» θα είναι το μουσικό θέμα της καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Δικτύου «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS» για την Εξοικονόμηση του Νερού – «Ούτε σταγόνα χαμένη». Η επιλογή για την καμπάνια έγινε πριν ή μετά τη δημιουργία του;
«Το «Νερό» επελέγη να συνοδέψει την καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Δικτύου «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS» μετά τη δημιουργία του. Αξίζει να σημειώσω ότι και το «Νερό» και τα «Δέντρα» είναι δύο τραγούδια οικολογικού βέβαια περιεχομένου αλλά η δημιουργία τους δεν βασίστηκε σε κάποια πολιτική ιδεολογία. Το θέμα τους προέκυψε καθώς αισθάνθηκα την ανάγκη να αφηγηθώ στον οχτάχρονο γιο μου τι είναι το νερό και τα δέντρα για μένα έτσι ώστε να μάθει την αξία τους και να σέβεται το περιβάλλον».
* Πόσο οι πολιτικές, κοινωνικές εξελίξεις, το περιβάλλον επηρεάζουν τις μουσικές σας «διαδρομές»;
«Αναμφισβήτητα τις επηρεάζουν. Είμαστε άνθρωποι που ζούμε μέσα σε μια κοινωνία και αυτό δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε. Εμένα προσωπικά με επηρεάζουν τα πάντα. Από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα μέχρι τις δηλώσεις για τον Σιμόν Πέρες. Ο μακρόκοσμος ολόκληρης της γης σίγουρα επηρεάζει το μικρόκοσμο της καθημερινότητάς μας».
* Στους «Πέτρινους Κήπους» ερμηνεύετε και τραγούδια που έχουν μελοποιήσει άλλοι καλλιτέχνες ενώ σε ένα από αυτά, στο «Αν χαθείς» οι στίχοι έχουν γραφεί από τον... Άδηλο. Έχετε ανακαλύψει ποιος είναι;
«Τα τελευταία τραγούδια μελοποιημένα από άλλους καλλιτέχνες ήταν το «Κανείς δεν έρχεται» και τα «Ίχνη σου ζητώ» του Μάνου Ελευθερίου και το για «Εμάς τους δυο» που είναι οι στίχοι του Γιώργου του Ανδρέου. Το πρώτο τραγούδι που μελοποίησα και δεν ήταν δικό μου προήλθε από στίχους που είχα στο γραφείο και ήταν οι στίχοι ενός άδηλου. Ο άδηλος αυτός στιχουργός βρέθηκε τελικά και είναι ο ηθοποιός και φίλος μου Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Αισθάνθηκα πολύ όμορφα και συγκινητικά γιατί με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια. Απλά δεν θυμόμουν πότε μου είχε δώσει το κείμενο. Εγώ το μελοποίησα χωρίς να θυμάμαι ότι είναι του Βασίλη ο οποίος ακούγοντάς το με πήρε τηλέφωνο και μου είπε: «Γεια σου Χρήστο, είμαι ο Άδηλος». Στην επόμενη εκδοχή του δίσκου θα προστεθεί βέβαια και το όνομά του».
* Στη μέχρι τώρα μουσική σας πορεία έχετε γράψει μουσική για πολλούς καλλιτέχνες. Θα γράφατε ποτέ στίχους για κάποιον άλλο και αν ναι για ποιον;
«Ναι, θα έγραφα για τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου».
* Από πού εμπνέεστε για τα μουσικά σας κομμάτια;
«Από τα πάντα. Διαβάζω βέβαια και πολύ. Εφημερίδες, λογοτεχνικά βιβλία, ποίηση. Είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος αν δεν ακούσει δεν θα συνθέσει και αν δεν διαβάσει δεν θα γράψει. Με εμπνέει ο κόσμος και τα όνειρα του».
Οι στίχοι και η μουσική που δημιουργείτε έχουν μια ευγένεια στο λόγο και ευαισθησία στον ήχο. Αντιπροσωπεύει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε την καθημερινότητα στη δική σας ζωή;
«Θα έλεγα ναι. Γενικά είχα μια τέτοια αισιόδοξη διάθεση ανέκαθεν για τη ζωή. Μια αισιοδοξία για τη ζωή η οποία τα νεότερα χρόνια συμβάδιζε φυσικά και με έναν ενθουσιασμό απαιτούμενο της ηλικίας. Όσο περνούν όμως τα χρόνια τόσο πιο πολύ εμπιστοσύνη έχω απέναντι στους ανθρώπους και πιστεύω ότι απέναντι στον οποιονδήποτε πρέπει να είμαστε καλοπροαίρετοι έτσι ώστε και εκείνος ακόμη και αχάριστος να είναι ή αναιδής να δει ότι υπάρχει και μια άλλη πλευρά. Πιστεύω ότι ένα από τα πολύ αρνητικά πράγματα αυτής της χώρας, πλήγμα θα το χαρακτήριζα, είναι ότι ζούμε ανάμεσα σε ανθρώπους που είναι αναιδείς και δεν νοιάζονται για τη ζωή του άλλου. Υπάρχει όμως και κάποιο προσωπικό σημείο εκκίνησης. Πρώτα δηλαδή οφείλουμε να καταλάβουμε ότι ο καθένας μέσα του έχει ένα ολόκληρο δικό του και διαφορετικό κόσμο στον οποίο πρέπει να φανούμε ευγενικοί».
* Τι θα ακούσει στο «Μύλο 1927» το Λαρισαϊκό κοινό το βράδυ της Τετάρτης; Σε ποιους «κήπους» θα βρεθείτε μετά;
«Θα ακούσει όλα τα καινούρια καθώς και όλα τα γνωστά νέα και παλιότερα που ο κόσμος έχει αγαπήσει. Το Λαρισαϊκό κοινό θα απολαύσει ένα πρόγραμμα που θα τα έχει όλα. Στην Αθήνα, κάθε Παρασκευή και Σάββατο και Κυριακή παίζουμε στην «Ακτή Πειραιώς» και Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη κάνουμε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Οι επόμενοι σταθμοί μετά τη Λάρισα είναι η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη, τα Γιάννενα και η Κέρκυρα».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass