ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΙΣ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ «ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ»

«Λόγω φάτσας» του Γ. Διαλεγμένου

* Σε σκηνοθεσία Δ. Κομνηνού

Δημοσίευση: 11 Φεβ 2009 1:26 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:21
 Το «Λόγω φάτσας» του Γιώργου Διαλεγμένου, που έχει παρουσιαστεί μόνο μια φορά στη σκηνή, από τον Αντώνη Αντύπα στο Απλό Θέατρο, 1993-1995, ανεβαίνει την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου, από το Θεσσαλικό Θέατρο - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας στο Θέατρο του Μύλου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κομνηνού.«...Μια παλαίμαχη ηθοποιός των θρυλικών μπουλουκιών, ο μισοσαλεμένος αδερφός της, η γεροντοκόρη αδερφή της, ο ζωηρός γάτος τους, ένας φιλόδοξος σκηνοθέτης, ο Άγιος Βασίλης και μια γαλοπούλα, μπλέκονται μεταξύ τους με αφορμή το γύρισμα ενός τηλεοπτικού σποτ, που δεν ολοκληρώνεται ποτέ, όμως οι ετερόκλητοι ήρωες του θα ανακαλύψουν, ο καθένας με τον τρόπο του...Τη συνέχεια θα παρακολουθήσει το λαρισαϊκό κοινό επί σκηνής.
Ο Γιώργος Διαλεγμένος με άφθονο χιούμορ παρουσιάζει στο θεατή στυγνά αλλά και τρυφερά ένα καθημερινό κομμάτι ζωής. Δυο ηλικιωμένες γυναίκες, η μία πρώην ηθοποιός, η Ελεάνα Απέργη και η αδερφή της, η Αννα Πολυτίμου, έχουν περάσει την περισσότερη ζωή τους περιοδεύοντας με τα θεατρικά μπουλούκια στα κατσάβραχα της μεταπολεμικής ελληνικής επαρχίας και σήμερα ζουν κάπου στην Αθήνα μαζί με τον μισότρελο αδερφό τους, το Γιάννη Καλαντζόπουλο. Το οικογενειακό «πάνελ» συμπληρώνει ο άτακτος σκασιάρχης γάτος τους, ο «Βαρόνος». Η μίζερη καθημερινότητά τους, που συντηρείται με την ανακύκλωση εικόνων και βιωμάτων του «ένδοξου» παρελθόντος στα αυτοσχέδια θρυλικά παλκοσένικα, ανατρέπεται όταν η ηθοποιός δέχεται μια απροσδόκητη πρόταση να πρωταγωνιστήσει, λόγω φάτσας, σε ένα ευτελές διαφημιστικό τηλεοπτικό σποτ για μια Αυστριακή φίρμα που πουλάει γαλοπούλες για τα Χριστούγεννα! Το σενάριο προβλέπει ως «συμπρωταγωνιστή» έναν ηλικιωμένο πρώην δολοφόνο – κατάδικο, τον Μανώλη Δεστούνη, που μόλις έχει αποφυλακιστεί και ο οποίος θα υποδυθεί, επίσης λόγω φάτσας, τον Άγιο Βασίλη που σφάζει «on camera» μια γαλοπούλα. Η εισβολή του φαντασμένου νεαρού σκηνοθέτη, του Λεωνίδα Γιαννακόπουλου και της βοηθού του Χαράς Τσιώλη με το τηλεοπτικό συνεργείο τους, στο σπίτι της ιδιόμορφης οικογένειας αναστατώνει τις ζωές των δύο γυναικών. Μέσα από σπαρταριστά κωμικές καταστάσεις και διαλόγους, οι ετερόκλητοι ήρωες του έργου που είναι ταυτόχρονα άνθρωποι καθημερινοί, οικείοι, αλλά από διαφορετικούς κόσμους και πολιτισμούς ο καθένας, συναντιούνται με απρόβλεπτες για όλους συνέπειες.
Στο γλυκόπικρο «Λόγω Φάτσας» ο Γιώργος Διαλεγμένος θέτει σε τροχιά σύγκρουσης, το παρελθόν, το οποίο παρουσιάζεται ως η μόνη ζωή που αληθινά υπάρχει, με το απειλητικό και αδιαμόρφωτο χάος του σήμερα. Ισορροπώντας ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό, και γνωρίζοντας καλά ότι το ενδεχόμενο μιας έκρηξης δημιουργεί μεγαλύτερες εντάσεις από αυτή καθ’ αυτή την έκρηξη, ο συγγραφέας με όχημα το χιούμορ, διατηρεί, μέχρι το τέλος του έργου, τους ήρωές του σε κατάσταση βρασμού και απαλλάσσει θύματα και θύτες ως «σε πλήρη σύγχυση αθώους». Κατορθώνει να παντρέψει το τρυφερό και το βίαιο. Το μοναχικό και το αστείο. Του εαυτού μας και των άλλων.
«Ο Γιώργος Διαλεγμένος στο «Λόγω Φάτσας» μας προσφέρει ολοκληρωμένους χαρακτήρες. Στην παράστασή μας προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε τους ήρωες ουσιαστικά, με βάση το «δίκιο» τους. Οι χαρακτήρες του έργου «είναι», δεν υποκρίνονται ότι «είναι». Με αμεσότητα και λιτά υποκριτικά μέσα προσπαθήσαμε να βαδίσουμε πάνω στη λεπτή γραμμή που διαγράφεται ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα, όπως ακριβώς επιτάσσει το έργο. Πιστεύω ότι έχουμε στήσει μια παράσταση αντάξια της μακρόχρονης ιστορίας του Θεσσαλικού Θεάτρου και του σπουδαίου συγγραφέα», σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Δημήτρης Κομνηνός. Πρωταγωνιστούν η Ελεάνα Απέργη, απ’ τους πρωταγωνιστές του Κ.Θ.Β.Ε. για μεγάλο χρονικό διάστημα που επανεμφανίζεται στη σκηνή ύστερα από αρκετά χρόνια, η Άννα Πολυτίμου, ο Μανώλης Δεστούνης, ο Γιάννης Καλατζόπουλος, ο Λεωνίδας Γιανακόπουλος και η Χαρά Τσιώλη.
 
Ο σκηνοθέτης Δ. Κομνηνός
Ο Δημήτρης Κομνηνός ίδρυσε τη θεατρική ομάδα «90ο C» με αφορμή την ομώνυμη παράσταση του έργου της βραβευμένης με Pulitzer Marsha Norman, που ανέβηκε στο θέατρο Επί Κολωνώ τη σεζόν 2004 – 2005. Ο Δημήτρης Κομνηνός με την ομάδα «90ο C» ανέβασε τη «Φαλακρή Τραγουδίστρια» του Ε. Ιονέσκο, που παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία για δυο χρόνια στα θέατρα «Επί Κολωνώ», Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και Βικτώρια. Τη σεζόν 2007-2008 ο Δημήτρης Κομνηνός και οι «90ο C» ανέβασαν, στο θέατρο Βικτώρια, το «Σπιρτόκουτο», θεατρική διασκευή της Χαράς Τσιώλη του ομώνυμου κινηματογραφικού έργου του Γιάννη Οικονομίδη που απέσπασε το βραβείο Καλύτερου Νέου Ελληνικού Έργου στα Θεατρικά Βραβεία Αθηνοράματος 2008.
Συντελεστές του έργου
Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Γιώργου Λυντζέρη και οι φωτισμοί του Μάκη Παπατριανταφύλλου. Συντελεστές του έργου είναι: Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κομνηνός, Σκηνικά - Κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης, Φωτισμοί: Μάκης Παπατριανταφύλλου, Βοηθός σκηνοθέτη: Χαρά Τσιώλη, Φωτογραφίες: Μέρση Τζιμοπούλου. Παίζουν: Σουζάνα: Ελεάνα Απέργη, Θεοδωρούλα: Άννα Πολυτίμου, Λουκάς: Μανώλης Δεστούνης , Βλάσης: Γιάννης Καλατζόπουλος, Σκηνοθέτης: Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Σοφία: Χαρά Τσιώλη. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 9 μ.μ., Σάββατο στις 6 μ.μ. και στις 9 μ.μ. και Κυριακή στις 7 μ.μ. Πληροφορίες στο τηλέφωνο του θεάτρου 2410-533.417.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass