ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΣΤΟ «ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ» ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Ν. ΚΥΡΚΟΥ

Χαρακτήρες της ελληνικής επαρχίας

Δημοσίευση: 14 Φεβ 2009 1:30 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:22
Γεγονότα του εμφυλίου, τραυματικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας που γλυκαίνουν με το πέρασμα του χρόνου και πολλά άλλα ανθρώπινα ζητήματα αποτέλεσαν το αντικείμενο συζήτησης στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Κύρκου «Η νύχτα του Στρατηγού και άλλα διηγήματα» που πραγματοποιήθηκε στο «Χατζηγιάννειο» Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο. Για το βιβλίο και το έργο του συγγραφέα μίλησαν ο καθηγητής Βασίλης Σιουζουλής και οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος από τη Ν.Δ. και Φίλιππος Σαχινίδης από το ΠΑΣΟΚ.
«Οι αυθεντικοί άνθρωποι, οι άνθρωποι που μας έχουν λείψει, ζωντανεύουν στις σελίδες του βιβλίου του Νίκου Κύρκου. Θα έλεγα πως μαζί τους ζωντανεύει ένας πραγματικός κόσμος. Ένας κόσμος που εκτυλίσσεται μέσω μιας ποικιλόμορφης καθημερινότητας που υποκρύπτει όλο το φιλοσοφικό απαύγασμα στο οποίο θα μπορούσε να καταλήξει κανείς» σημειώνει στην ομιλία του ο κ. Χαρακόπουλος και συνεχίζει λέγοντας ότι ο Νίκος Κύρκος εύγλωττα και εύστοχα σταχυολογεί χαρακτήρες της ελληνικής επαρχίας που κρύβουν μέσα τους όλο το εύρος των συναισθημάτων, σε μία ατμόσφαιρα ομιχλώδη και φωτεινή παράλληλα, αναφύοντας στους αναγνώστες του υπολανθάνοντα όνειρα και ελπίδες, ανεκπλήρωτους πόθους που η ζωή τους τεμάχισε, μικρά και καθημερινά οράματα που η σκληρή καθημερινότητα κατέπνιξε.
«Στο παρόν βιβλίο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανέγνωσα όλες αυτές τις μικρές ιστορίες απλών ανθρώπων και μικροκοινωνιών, ιστορίες επί της ουσίας συναφείς, που σε οδηγούν σε έναν κοινό τόπο. Στη διττή μορφή της ανθρώπινης υπόστασης. Από τη μία ίσταται το πανίσχυρο ένστικτο της αυτοσυντήρησης και από την άλλη το ένστικτο του ανικανοποίητου που πάντα η ζωή καταλείπει. Και στο τανγκό αυτό κανείς δεν βγαίνει νικητής. Άλλωστε τέτοιες νίκες η ζωή δεν επιφυλάσσει. Αν επιφύλασσε θα είχε λυθεί και το μυστήριο της ζωής» υπογράμμισε στην ομιλία του ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος περιγράφοντας παραστατικά το λογοτεχνικό έργο του συγγραφέα μεταφέροντας στους ακροατές τις δικές του εικόνες.
Στη συνέχεια, μιλώντας για το έργο του Ν. Κύρκου και τον άνθρωπο συγγραφέα, ο Φίλιππος Σαχινίδης στάθηκε στα διηγήματά του στα οποία αποτυπώνεται, όπως σημείωσε, η εσωτερική ένταση του ίδιου καθώς και η σχέση που έχει αποκτήσει και με τον εαυτό του και με τον κόσμο γύρω του. «Τον διακατέχουν άγχος και αγωνία για τη φθορά, την απουσία, τη λήθη, το τέλος που έρχεται χωρίς να φέρει μαζί του και την πολυπόθητη δικαίωση, για την οποία έχουν αναλωθεί πολύτιμες ώρες και ολόκληρες μέρες και μυστικά όνειρα. Οι ήρωες των διηγημάτων του είναι συνήθως άνθρωποι που, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, βιώνουν αρνητικά το παρόν τους, μέχρι που κάποια γενναιόδωρη στιγμή κάτι, που μοιάζει με ελπίδα για ένα καλύτερο, πιο βατό, αύριο, δείχνει να αχνοφέγγει. Τα όνειρα των ηρώων του είναι τόσο παρόντα και τόσο απτά όσο και η σύγκρουσή τους με τη σκληρή πραγματικότητα. Και ο συγγραφέας μας αποδίδει έναν κόσμο σχεδόν βάναυσο από τον οποίο οι άνθρωποί του, που βαθμιαία γίνονται και δικοί μας άνθρωποι, δεν μπορούν να ξεφύγουν». Το συντονισμό της εκδήλωσης, την οποία παρακολούθησε με ενδιαφέρον πλήθος κόσμου είχε ο αρχισυντάκτης Αχιλλέας Τραγούδας. Μεταξύ άλλων παρευρέθησαν η αντινομάρχης Κατερίνα Πρεζεράκου, οι αντιδήμαρχοι Χρ. Μίχος, Μιχ. Τσακίρης, η πρόεδρος του ΠΟΔΛ Κατερίνα Ζιαζιά και ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Γιαννούλας.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass